Šok v Zadru: Đokovićev trener pozitiven na virus

Zaradi teniškega turnirja najmanj trije okuženi z novim koronavirusom. Ves svet govori o tem in se zgraža nad tenisači.
Fotografija: Đoković se še ni testiral. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Odpri galerijo
Đoković se še ni testiral. FOTO: Antonio Bronic, Reuters

Šokanten konec teniškega turnirja v Zadru, ko je bil finalni dvoboj med Novakom Đokovićem in Andrejem Rubljovom je bil odpovedan dobesedno nekaj minut pred načrtovanim začetkom, udeleženec Grigor Dimitrov pa je sporočil, da je pozitiven na novi koronavirs, močno odmeva pri naših južnih sosedih in v Srbiji.
 
Dimitrov je v Zadru odigral le en dvoboj – izgubil je proti Borni Ćoriću –, nato pa se je začel počutiti slabo, kar so sprva pripisovali njegovi udeležbi na zabavi. V nedeljo zvečer je sporočil, da ima novi koronavirus. Uro zatem so prireditelji turnirja sporočili, da odpovedujejo finale in da bodo testirali teniške igralce, ki so se ves teden družili z Dimitrovim. Zdaj se sprašujejo, na koga vse je Bolgar prenesel virus, saj se je v Zadru med drugim družil tudi z otroki. Mogoče je, da je bil pozitiven tudi že teden prej, ko je bil v Beograd, kjer so se tenisači divje zabavali.
Dimitrov se je družil s številnimi teniškimi kolegi. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Dimitrov se je družil s številnimi teniškimi kolegi. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
 
Hrvaški epidemiolog Bernard Kaić meni, da bi morali vsi, ki so bili v stiku z njim, v karanteno, če pa se pojavijo simptomi, bi se morali testirati. Ocenil je, da za gledalce na turnirju ni nevarnosti, da bi se okužili, kot tudi ne za otroke, s katerimi se je družil Dimitrov, če ni objemal in poljubljal z njimi.
 
Vodja civilne zaščite za zadrsko županijo je danes sporočil, da so z novim koronavirusom okuženi trije teniški igralci (testirali so 22 ljudi), med njimi tudi Ćorić in kondicijski trener Dimitrova ter tudi kondicijski trener prvega igralca sveta Đokovića, Marco Panichi. Za okužene so pripravili karanteno ter delajo seznam njihovih stikov. Da je bil v stiku z Dimitrovim, in to kar deset dni, je priznal tudi legendarni Goran Ivanišević.


 
Srbski mediji pa poročajo, da se Đoković edini v Zadru ni testiral na sars-cov-2, češ da nima simptomov, prav tako nihče iz njegovega moštva. Po prihodu v Beograd pa naj bi se le testiral in zdaj vsa njegova družina čaka na izvid.

Đoković je sicer nasprotnik cepljenja. »Zavedam se, da je virus nevaren, a mislim, da obstaja neke vrste cenzura zdravstvenih strokovnjakov, ki govorijo o nekih drugih rešitvah. Raje bi videl, da bi se več govorilo o imunosti,« je dejal Đoković, ko se je pojavil predlog, da bi se teniški turnirji lahko nadaljevali, če bi se vsi igrači predhodno cepili.
Đoković se še ni testiral. FOTO: Antonio Bronic, Reuters
Đoković se še ni testiral. FOTO: Antonio Bronic, Reuters

Teniški igralci, ki so sodelovali na turnirju Adria Tour, so deležni številnih kritik. Švicarski tenisač Stan Wawrinka je ob fotografiji, na kateri se Dimitrov objema z Đokovićem in ostalimi, cinično zapisal: »Hahahahaha, eden najbolj vplivnih teniških novinarjev Ben Rothenberg pa je ocenil, da je bila celotna turneja iztegnjen sredinec konceptu socialnega distanciranja. Upam, da se nihče drug ni okužil, a se to zdi neverjetno. In da bo Grigor služil kot primer ostalim igralcem in športnikom, ki koronavirusa ne jemljejo resno. Bolezen je resnična, tveganje je resnično.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije