HUDE OBTOŽBE

Škandal v svetu športa: petkratni olimpijski prvak razkril, da je bil žrtev spolne zlorabe

Ko je imel komaj 13 let, ga je zlorabljal trener.
Fotografija: Bradley Wiggins. FOTO: Bogdan Cristel, Reuters Pictures
Odpri galerijo
Bradley Wiggins. FOTO: Bogdan Cristel, Reuters Pictures

Petkratni olimpijski prvak v kolesarstvu Bradley Wiggins, ki mu je britanska kraljica Elizabeta II. leta 2013 za dosežke podelila tudi viteški naslov sir, je razkril, da je bil kot najstnik žrtev spolne zlorabe. Zmagovalec Toura 2012 je povedal, da ga je kot 13-letnega kolesarja zlorabljal trener.

Zdaj 41-letni kolesar, ki je tekmoval tako v cestnem kot kolesarstvu na stezi, velja za enega najboljših britanskih športnikov vseh časov. Skupno je osvojil osem olimpijskih odličij, med temi pet zlatih, in sedem naslovov svetovnega prvaka.

Dogodke zakopal globoko vase

Wiggins je povedal, da prej o tem ni zmogel govoriti zaradi težavnega odnosa z očimom. V pogovoru za majsko izdajo britanske revije Men's Health je izjavil, da se z zlorabo nikoli ni povsem sprijaznil. »Ko sem bil mlajši, imel sem približno 13 let, me je zlorabljal trener in tega nisem nikoli v celoti sprejel,« je dejal britanski zvezdnik.

Na vprašanje, ali govori o spolni zlorabi, je pristavil: »Da. Vse to je vplivalo name kot odraslega ... Enostavno sem dogodke zakopal globoko vase. Moj očim je bil do mene precej nasilen, klical me je pede*, ker nosim lajkro, in podobno, tako da si nisem mislil, da bi se mu lahko zaupal.«

Bil je zelo osamljen

Kot je še razkril Wiggins, je bil v najstniških letih zelo osamljen. »Bil sem kot samotar ... Želel sem samo priti iz okolja. Povsem sem se osamil od okolice. V mnogih pogledih sem bil precej čuden najstnik in mislim, da je moja želja po dirkanju s kolesom, ki me je gnala naprej, izvirala iz stiske.«

Wiggins je že pred časom govoril o tem, da je trpel za depresijo in da je imel težko otroštvo. Dodal je, da je večino življenja poskušal razumeti svoj odnos z očetom, avstralskim kolesarjem Garyjem Wigginsom, ki je družino zapustil, ko je bil Bradley še mlad, in je umrl leta 2008 po pretepu na neki hišni zabavi.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas