NAGRADE

Skakalci, Kranjec, Mastnak in Kotnik so Bloudkovi nagrajenci 2022

Podelili so najvišja državna priznanja za šport.
Fotografija: Peter Prevc. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Peter Prevc. FOTO: Leon Vidic/delo

Smučarski skakalci z ekipne tekme na olimpijskih igrah v Pekingu Peter in Cene Prevc ter Timi Zajc in Lovro Kos, alpski smučar Žan Kranjec in deskarja Tim Mastnak ter Gloria Kotnik so za lani osvojene olimpijske medalje dobili najvišja državna priznanja za šport za leto 2022, Bloudkove nagrade. Podelili so še 10 plaket.

Poleg štirih nagrad je odbor podelil tudi deset plaket, ki so jih za pomembne tekmovalne dosežke prejeli atlet Kristjan Čeh, svetovni prvak in evropski podprvak v metu diska, strelca Boštjan in Jasmina Maček, osvojila sta bronasto medaljo v mešani ekipni tekmi v trapu na svetovnem prvenstvu, Maja Povšnar, svetovna prvakinja v ju-jitsu in jadralec Toni Vodišek, svetovni in evropski prvak v kajtanju.

Za lansko leto je odbor prejel 83 predlogov in obravnaval 79 nominirancev, sicer pa je bilo od leta 1965 dalje podeljenih že 1312 priznanj, od tega 306 nagrad in 1020 plaket. Za nagrade za 2022 je bilo podanih 39 predlogov, za plakete pa 24. Višina Bloudkove nagrade znaša 9000 evrov, za plakete pa 3000 evrov.

»Zaradi neverjetnih dosežkov in razvoja slovenskega športa v zadnjih letih je Bloudkov odbor vsako leto postavljen pred zahtevnejše odločitve. Odločanje, komu podeliti priznanja, ob številnih, ki si ga zaslužijo, je skoraj misija nemogoče. Zato se Bloudkov odbor že nekaj let zavzema za spremembo pravilnika, po katerem lahko sedaj podelimo le tri, v izjemnih in posebej utemeljenih primerih pa največ štiri nagrade,« je v obrazložitvi pojasnil Viktor Grošelj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije