Schumi, kaj se dogaja? »Ta terapija ne obstaja, to je lažno upanje«

Javnost dirkača, ki je letos dopolnil 50 let, sicer ni videla vse od nesrečnega 29. decembra 2013.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Zgodba okoli zdravstvenega stanja Michaela Schumacherja (50) se nadaljuje. Pojavilo se je upanje, da bi sedemkratni svetovni prvak formule lahko okreval zaradi tajne terapije z matičnimi celicami v Parizu, kamor so ga prejšnji teden prepeljali. Po besedah medicinske sestre za Le Parisien je celo pri zavesti.

A Schumijeve možnosti za ozdravitev naj bi bile minimalne, meni Matilde Leonardi, ki spada med vodilne italijanske strokovnjake na področju medicine. »Ni eksperimentalne terapije z matičnimi celicami, ki bi pozitivno vplivala na bolnike v stanju minimalne ozaveščenosti, kot je v primeru Michael Schumacherja,« je dejala Leonardijeva, direktorica inštituta za nevrologijo Besta v Milanu in članica italijanskega društva nevrologov. »Informacije, ki so jih javnosti objavili o nekdanjem dirkaču, samo dajejo lažno upanje in zavajajo bolnikovo družino,« je še dejala za medije, prav tako pa je dodala, da terapija, o kateri poročajo Francozi, ne obstaja, saj po njenem mnenju ni znanstvenih podatkov, ki bi potrjevali obstoj in učinkovitost tega domnevnega zdravljenja. 

»Danes zjutraj sem prejela dva klica sorodnikov dveh pacientov, ki so želeli, da bi bili njihovi otroci deležni enakega zdravljenja kot Schumacher. Pojasnila sem jim, da o obstoju takega zdravljenja ne vem nič. Ko se take novice razširijo, tvegamo, da bomo dobesedno prevarali obolele in njihove ljubljene. Odgovornost zdravnika in medijev je, da to preprečijo,« trdi italijanska zdravnica.

Mar upanja ni več?

Ob tem je pojasnila tudi razliko med vegetativnim stanjem in stanjem minimalne ozaveščenosti, v katerem je po poročanju francoskih medijev legendarni voznik: »Pacienti v Schumacherjeve stanju odpirajo oči, lahko premaknejo glavo, ko jih pokličete, kot odgovor na vprašanje lahko premikajo prste, konec koncev lahko tudi jokajo.« Dodaja, da je redko, da bi se pacienti prebudili iz tega stanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije