X-GAMES

Salto naprej na snegu

Motokrosist prostega sloga Kyle Demelo je prvi na svetu odpeljal in dokumentiral salto naprej s snežnim motorjem, pri tem pa je na adrenalinskih X-Games razbil dva motocikla.
Fotografija: Kylov Camp H je sanjski prostor za akcijske športe.
Odpri galerijo
Kylov Camp H je sanjski prostor za akcijske športe.

Sedemindvajsetletni Kyle Demelo je na svojem motokrosističnem poligonu Camp H v Britanski Kolumbiji postal prvi človek na svetu, ki je z motociklom brezhibno izvedel izjemno tehnično zahtevni manever na super rampi – salto naprej – in varno pristal na snegu.
Kylov Camp H je sanjski prostor za akcijske športe.
Kylov Camp H je sanjski prostor za akcijske športe.

»V bistvu me je k temu nagovoril prijatelj,« je povedal Demelo in dodal: »Tako sem se zadeve lotil in naštudiral, kako to izpeljati.«
 

Po trdih padcih ...


To je za Američana težko prigaran uspeh. Če bi ga odpeljal na adrenalinskih igrah X-Games, bi to vsekakor pomenilo zlato medaljo. Pri prvem poskusu je odločno poskusil izvesti tvegani manever, ki je bil predvajan v živo na televiziji, a se je zaradi premajhne rotacije končalo neuspešno.


Medtem ko se je on izvlekel brez poškodb, je bilo njegovo 115-kilogramov težko motokros motorno kolo, prirejeno za vožnjo po snegu, popolnoma razsuto. Demelo je imel še eno priložnost, saj mu je kolega Brett Turcotte posodil svoj motor. Tokrat je bil blizu uspeha: uspešno je zaključil rotacijo, vendar je pristal malce predaleč, a dovolj, da je izgubil nadzor nad snežnim motociklom in grdo padel. Pri tem je uničil Turcottov motor, zaradi česar ta ni mogel opraviti svojega drugega skoka.
 

... vendarle uspeh


Konec zgodbe? Ne za Demela. Motošportni navdušenec se je vrnil v svoj Camp H in uporabil vsa mogoča sredstva za trening, da bi dosegel cilj. Camp H so sanje vsakega motokrosista prostega sloga; čez poletje je tukaj na razpolago obilo skakalnic in prog, hkrati pa je to baza za trening za Demela in pionirje snežnega motokrosa, kot sta Turcotte in Robert Haslam. »V bistvu je to sanjski prostor za akcijske športe, kot so motokros, gorsko kolesarstvo, snežne sanke – vse, kar si zamislite, lahko tukaj izpeljemo,« je povedal Demelo.
Kylu Demelu je uspel zgodovinski manever. Fotografije: Monster
Kylu Demelu je uspel zgodovinski manever. Fotografije: Monster

Zgradil je skakalnico z mehkim pristankom, da je lahko varno vadil. Potem ko je začel uspešno pristajati, je bil čas za pravo akcijo. Poklical je lokalno ekipo, da mu je pomagala pripraviti snežni pristanek, začel je skakati, čeprav ni bilo varnostne mreže. Pri prvem poskusu je zaključil rotacijo in se odpeljal, kar je bilo posneto kot prvi in edini odpeljani in hkrati dokumentirani salto naprej na snežni podlagi doslej.
 

Odpiranje meja mogočega


Od prvih skokov na letošnjih X-Games v Aspnu je na domačem Campu H pisal zgodovino. »Uspelo nam je! Prvi salto naprej na snežnem motokros kolesu,« nam je povedal Demelo, potem ko je uspešno izvedel želeni trik, sledila pa je spontana proslava z njegovim hišnim ljubljenčkom, kozo Goudo.
Takole je videti salto naprej.
Takole je videti salto naprej.

Njegov zgodovinski uspeh je pomemben mejnik v evoluciji prostega sloga s snežnimi motokros kolesi. Gre za relativno mlad šport, ki prevzema manevre iz klasičnega motokrosističnega sveta, pri čemer se meje mogočega šele odkrivajo.

Kar se tiče opreme, velja omeniti, da standardna snežna motokros kolesa še ne obstajajo. Dirkači si sami opremljajo in predelujejo svoje jeklene konjičke in jih prilagajajo razmeram, športniki, kot sta Demelo in Turcotte, pa pomikajo meje mogočega na snežni podlagi.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije