POTROŠNIK SVETUJE

Priprave na maraton: To so najboljše tekaške copate

Objavljeno 26. oktober 2017 11.47 | Posodobljeno 26. oktober 2017 11.47 | Piše: Klemen Dolenc, Poletov preizkuševalec tekaške obutve

Tekaške copate so neposredni stik med stopalom in tekaško podlago. Pri vsakem koraku se na telo prenašajo sile, ki so lahko mnogokratnik naše telesne teže. Predstavljamo naš neodvisni izbor najboljše izbire.

Vse pogosteje teki po svetu postajajo razlog za potovanje.

Različni dejavniki – anatomski, tehnika teka, tekaška podlaga – ki zelo vplivajo na postavitev stopala, so lahko ob neustrezni obutvi dejavnik tveganja za nastanek poškodbe ali kronične okvare. Ustrezna tekaška obutev nam jih pomaga izničiti.

Model izberite glede na svojo težo (stopnja blaženja), stopalni lok in postavitev stopala (pronacija, nevtralno, supinacija), količino in hitrost vadbe (blažen ali odziven copat) ter vrsto tekaške podlage.

Samo za vas, MARATONCE V LJUBLJANI, smo preizkusili modele, ki vam zagotavljajo udoben, dobro blažen in stabilen korak. Namenjeni so vsem, ki želijo preteči katero koli razdaljo Ljubljanskega maratona v zmernem tempu in v cilj priteči prijetno utrujeni.

Za vse tiste, ki so primerno pripravljeni za zelo hiter tek in želijo dobrega rezultata na eni izmed razdalj Ljubljanskega maratona, pa seveda predstavljamo modele, ki so lahkotni in odzivni. Kar po teži copat in kilometrskih časih, ki modelu po našem prepričanju pritičejo, se sprehodite in brez težav boste ugotovili, kateri so dirkalniki, primerni za vas.

Mizuno Wave Inspire 13image

Teža moški: 335 g.
Teža ženski: 277 g.

Dobro znani model blagovne znamke Mizuno nas navdušuje že v svoji 13. izvedbi. Vedno se je izkazal kot eden najbolj stabilnih modelov, zato ga priporočamo vsem, ki imajo težave s prevelikim ali lažjim zvračanjem stopala navznoter (pronacijo). Daje vso potrebno oporo, ki jo potrebujete med tekom, hkrati pa ponuja izjemno blaženje in zadosti udobja. Primeren je za vse teže tekačev s srednje širokim in širokim stopalom. Odlikuje ga izredna tehnologija proizvajalca s poudarkom na valni plošči in izboljšani tehnologiji blaženja. Preizkus na asfaltni podlagi nam je potrdil vse lastnosti in odlike modela, ki jih zagotavlja proizvajalec. Občutili smo pravo razmerje stabilnosti, udobja in blaženja bodisi pri zmernem bodisi hitrejšem tempu. Oprijem na suhi in mokri podlagi je bil zanesljiv, kar nam omogoča karbonska guma.

Primernost:
10 km; 50 min.; tempo okrog 5:00 min/km
21 km; 2h:00 min.; tempo okrog 5:42 min/km
42 km; 4h:15 min.; tempo okrog 6:00 min/km

image


Brooks Glycerin 15image

Teža moški: 331 g.
Teža ženski: 276 g.

Model ameriške blagovne znamke je namenjen tekačem z nevtralno postavitvijo stopala ne glede na njegovo širino. Odlikujeta ga izredno udobje in blaženje. Novi Glycerin 15 je edini model z blaženjem Super DNA, ki ponuja izboljšano blaženje v primerjavi s prejšnjimi modeli. Ne glede na vašo velikost, težo ali to, kateri del stopala se prvi dotakne tal, se Super DNA popolnoma prilagodi vašim potrebam. Za gladek prenos teže iz prve faze v zadnjo fazo koraka pa poskrbi stabilizator Omega Flex Groove. Dodatno udobnost mu daje zgornji del copate, ki ima brezšivno konstrukcijo 3D Fit. Z njim boste tekači rekreativci lahko precej hitri in lahkega koraka tako na treningih kot tekmovanjih. Preizkus na asfaltni podlagi je potrdil izredno blaženje in udobje na vseh tekaških razdaljah.

Primernost:
10 km; 50 min.; tempo okrog 5:00 min/km
21 km; 2h:00 min.; tempo okrog 5:42 min/km
42 km; 4h:15 min.; tempo okrog 6:00 min/km

image


Nike Air Zoom Vomero 12image

Teža moški: 316 g.
Teža ženski: 267 g.

Copata je namenjena supinatorjem in tekačem s klasičnim načinom teka, ne glede na težo in širino stopala. Zagotavlja res udoben tek, saj je model VOMERO najbolj blažen model izmed tekaških copat Nike. Na testu smo tekli izključno po asfaltni podlagi in potrdili ugotovitev proizvajalca, da kljub vloženemu tanjšemu blaženju ZOOM AIR v kombinaciji s posebno peno CUSHLON po celotnem srednjem delu ponuja najboljšo kombinacijo blaženja in udobja.

Primernost:
10 km; 50 min.; tempo okrog 5:00 min/km
21 km; 2h:00 min.; tempo okrog 5:42 min/km
42 km; 4h:15 min.; tempo okrog 6:00 min/km

image


Adidas Adizero Bostonimage

Teža moški: 250 g.
Teža ženski: 208 g.

Model Boston iz linije Adidas Adizero je primeren za lahke in srednje težke tekače z ozkim in srednje širokim stopalom. Odlikujeta ga stabilnost in odličen kompromis med odzivnostjo in blaženjem. Guma Continental nam zagotavlja odličen oprijem s podlago tudi v deževnem vremenu. Copata je namenjena tekmovanju na vseh razdaljah Ljubljanskega maratona. Boost in kombinacija tršega okvirja skrbita za neverjetno odzivnost in stabilnost copate, ki pride do izraza predvsem pri hitrem in tehnično dovršenem teku. Na testu smo bili navdušeni nad izredno lahkotnostjo in odzivnostjo modela, zato dobro pripravljeni tekači s to copato ne bodo mogli teči drugače kot hitro!

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu pod 4:00 min/km.

image

 

Mizuno Wave Shadowimage

Teža moški: 262 g.
Teža ženski: 233 g.

Nova copata Wave Shadow je naslednica modela Phantom (poznali ste ga starejši tekači) in Wave Sayonara. Prevladujoča značilnost je poudarek na odzivnosti in hitrosti. Odlikujeta ga tudi izboljšano blaženje in oprijem zgornjega dela copate s stopalom zaradi konstrukcije zgornjega dela v obliki nogavice. Primeren je za lahke in srednje težke tekače z ozkim do srednje širokim stopalom. Nova plošča Cloud Wave v petnem delu daje še več udobja in mehkobe. Vzdržljiv in mehak srednji podplat iz pihane gume U4iC zagotavlja odlično blaženje in fleksibilnost med tekom. Podplat je sestavljen iz X10 karbonske gume, ki zagotavlja dober oprijem na različnih podlagah. Vsa tehnologija proizvajalca Mizuno nam je na testu ponudila vse potrebno za odziven, hiter in varen korak.

Primerna razdalja: 10, 21 in 42 kilometrov v tempu pod 4:00 min/km.
 

image

 

Salming Distance D5image

Teža moški: 208 g.
Teža ženski: 168 g.

Z modelom D5 iz originalne linije čevljev Salming Distance se z užitkom odpravite na dolge proge. Primeren je za lahke in srednje težke tekače z ozkim in srednje širokim stopalom. Čevelj je vzdržljiv in narejen s 5 mm dropom (naklon peta - prsti), ki vam pomaga preteči dolge razdalje na trdih površinah. Kljub lahkotnosti je odziven, dovolj stabilen in hkrati udoben. Na testu smo ugotovili, da je primeren za tiste, ki želijo hitro preteči eno izmed razdalj Ljubljanskega maratona – zagotovo bodo zadovoljni z razmerjem med odzivnostjo, blaženjem in udobjem.

Primernost:
10 km; 40 min; tempo pod 4:00 min/km
21 km; 1h:30 min.; tempo pod 4:16 min/km
42 km; 3h:15 min.; tempo pod 4:37 min/km

image



 

Deli s prijatelji