FENOMEN

Primož in Tadej za vrh tudi na SP v Angliji

Za selektorja Andreja Hauptmana je bil Primož Roglič favorit Vuelte. V nedeljo se bo z novo disciplino začelo svetovno cestno prvenstvo.
Fotografija: Andrej Hauptman (na fotografiji s Primožem Rogličem in Matejem Mohoričem) bo v selektorski vlogi visoko meril tudi na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru na sveru Anglije. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Andrej Hauptman (na fotografiji s Primožem Rogličem in Matejem Mohoričem) bo v selektorski vlogi visoko meril tudi na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru na sveru Anglije. FOTO: Mavric Pivk

MADRID – Še lep čas bo kolesarska Slovenija potrebovala, da bo vase vsrkala dogajanje na dirki po Španiji in dojela pomen uspehov Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki sta s prvim oziroma tretjim mestom slovensko kolesarstvo izstrelila med zvezde. V takšnem vzdušju bo velika junaka s španskih cest v roke dobil selektor Andrej Hauptman, ki bo danes objavil seznam reprezentantov za svetovno prvenstvu v Yorkshiru na severu Anglije.

Za najboljše kolesarje med sezono nikoli ni veliko premora. Enako velja za Hauptmana, ki je do včeraj opravljal vlogo športnega direktorja pri Pogačarjevi ekipi UAE, danes bo že oblekel selektorsko srajco. Za Slovence in Slovenke se bo v nedeljo z novo disciplino, mešano vožnjo na čas, začelo svetovno prvenstvo v Veliki Britaniji. Pred odhodom na Otok pa vseeno velja podoživeti nepozabno Vuelto.

»Primož je bil zame nesporni favorit. Pred dirko tega nikoli ne napovedujem, vendar je v takšni formi, da je zmagal na vseh dirkah, na katerih je nastopil, razen na Giru, na katerem ga je ustavila bolezen. To je njegova sezona. Tadeja dobro poznam, vem, česa je sposoben, da pa je vse to dosegel v svojem prvem letu med profesionalci, je presenetilo tudi mene. Neverjetno je, da je pri 20 letih zmagal na treh najtežjih etapah Vuelte. Način, s katerim je v 20. etapi prišel do končnega tretjega mesta, ni bil le presenečenje, temveč šok,« po Hauptmanovih besedah Pogačar z izjemnimi predstavami pretrese tudi tiste, ki delajo z njim.

Ni bilo krize

»Vsi smo se tresli, čakali, da bo čim prej cilj, da bo zdržal. V zasledovalni skupini sta imela tako Astana kot Movistar po štiri kolesarje. Kako močen je bil, govorijo besede glavnega direktorja Movistarja Eusebia Unzueja, ki je po etapi prišel do nas in dejal: 'Storili smo vse, da bi ga ujeli, a nam ni uspelo. Čuvajte tega fanta, res je nekaj posebnega, že 20 let nisem videl česa takšnega'. In to je človek, ki je nekoč delal s petkratnim zmagovalcem Toura Miguelom Indurainom,« je Hempi orisal, kako močen vtis je Pogačar pustil v kolesarski karavani.

Je v zakulisju kdaj kazalo, da se mu bo zalomilo? »Za Tadeja ni bilo kritičnega trenutka, tudi tiste dni, ko je izgubljal nekaj časa, je bil še v stiku z najboljšimi. Taktično je izjemno zrelo odpeljal že prvo Vuelto, nikoli ni obupal, tudi ko je padel na peto mesto. Povsem osredotočen je bil na preobrat, ki mu je tudi uspel. Ima ekstremne telesne sposobnosti, poleg tega pa je vedno nepopustljiv in zbran do zadnjega trenutka, nima slabih lastnosti,« je Hauptman še povedal o fantu s Klanca pri Komendi, ki bo v soboto praznoval rojstni dan, tako da bo na svojem prvem SP v absolutni konkurenci nastopil z 21 leti.

Ostali brez Mezgeca

Slovenci so za svoje klube letos dirkali odlično, upati je, da bo to lahko unovčila tudi reprezentanca. Ne nazadnje so na SP zadnja leta vrstni red pri vrhu praviloma krojili kolesarji, ki so v dobri formi prišli z Vuelte. »Lani je bil Valverde v škripcih v zadnjih dneh Vuelte in je nato postal svetovni prvak. Luko Mezgeca smo izgubili, vendar zelo motivirani odhajamo v Veliko Britanijo. Verjamem, da bosta Tadej in Primož prenesla dobro formo na prvenstvo. Večina preostalih fantov dirka v Kanadi. Kdo bo nastopil na cestni dirki? Seznam je že dlje v moji glavi, tudi na Vuelti sem bil že z mislimi na SP, vendar o imenih ne bom govoril do novinarske konference,« seznama še ni želel razkriti 44-letni selektor, ki bo imel na cestni dirki 29. t. m. na voljo kar osem kolesarjev.

Glede na to, da je zaradi padca in poškodbe na Vuelti iz ekipe izpadel Mezgec, Hauptman nima velike izbire, če bo povabil le kolesarje, ki redno dirkajo v svetovni seriji in so tačas tudi v pogonu. Le od takšnih je pričakovati, da bodo zdržali na kar 285 km dolgi trasi. Če Hauptman, ki je z bronom iz Lizbone 2001 še vedno edini Slovenec s kolajno na cestni dirki SP, ne bo presenetil, bo zunaj izbora ostal le eden ali dva od naslednjih kolesarjev: Roglič, Pogačar, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Jan Polanc, Domen Novak, Luka Pibernik, Grega Bole in Simon Špilak, ki še nima pogodbe za prihodnjo sezono.
Manj skrivnosten je Hauptman pri vožnji na čas, v kateri bosta Slovenijo zastopala Roglič in Tratnik. Zdi se, da tu Sloveniji, če ne bo kaj nepredvidenega, kolajna ne more uiti, saj je Roglič letos slavil zmage na štirih kronometrih. »Nič ne bi napovedoval, veliko je dobrih kronometristov in to je enodnevna preizkušnja, na kateri se lahko zgodi marsikaj. Res pa je, da je to cilj, ki si ga je Primož začrtal že na začetku sezone, svoj cilj pa redko zgreši,« se nadaljevanja izjemne kolesarske bere nadeja Hauptman. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije