PLEZALNA STENA

Plezajo kot grofi

Celjska občina je uredila območje pod Starim gradom, PD Celje Matica in mladinski center pa sta poskrbela za novo, varno plezališče.
Fotografija: Stena je dolga leta samevala, a so po njej plezali že okoli leta 1970, je povedal predsednik PD Celje Matica Brane Povše. FOTO: MOC
Odpri galerijo
Stena je dolga leta samevala, a so po njej plezali že okoli leta 1970, je povedal predsednik PD Celje Matica Brane Povše. FOTO: MOC

Po skalnati steni pod celjskim Starim gradom so športniki in alpinisti plezali že pred dobrega pol stoletja. Ker je stena blizu mesta, so na njej trenirali tudi tehnike varovanja in plezanja za poznejše alpinistične vzpone v gorah. V času, ko so se v okolici Celja pojavila druga večja plezališča in se je vse bolj razvijalo tudi športno plezanje, je stena pod gradom vse bolj samevala.

Mestna občina Celje pa je pred petimi leti obudila pobudo, da bi plezalno steno primerno uredili, da bi bila spet varna in primerna za športno plezanje. Člani športnoplezalnega odseka Planinskega društva (PD) Celje Matica in člani alpinističnega odseka Grmada niso omahovali. Steno so očistili in začeli na njej urejati smeri, lani pa so dela nadaljevali v sklopu projekta Plezaj kot grof, ki je program Evropske solidarnostne enote. Plezalci imajo tako zdaj na voljo kar 16 različnih smeri različnih težavnostnih stopenj, različne so tudi višine. »Naš cilj je bil, da obnovimo in uredimo dotrajane plezalne stene ter predstavimo športno plezanje tudi širši javnosti. In verjamem, da bo ta plezalna stena privabila veliko plezalcev, ki jim želim varen oprijem in veliko športnih užitkov. Tistim, ki s plezanjem še nimajo izkušenj, pa priporočam, da se obrnejo na člane PD Celje Matica, ki jim bodo svetovali, kako se lotiti varnega plezanja in pridobiti dragocene izkušnje,« je ob predaji stene namenu povedala Sonja Majcen, direktorica Celjskega mladinskega centra, ki je s PD Celje Matica sodeloval v projektu Plezaj kot grof.

Za staro in mlado. FOTO: MOC
Za staro in mlado. FOTO: MOC


»Plezanje je vse bolj priljubljen šport, ki ima še poseben čar, če se odvija v naravi. Zato se veselimo, da bo nova stena pod Starim gradom znova pritegnila številne, da bodo tu preizkusili svoje znanje. Za vse obiskovalce smo pod steno uredili tudi prostor za počitek in sproščanje. Odpočijejo si lahko na leseni pokriti klopi, ki je nekaj posebnega in takšne v Celju še nismo imeli, z lesenega podesta pa se odpira lep razgled na Celje, reko Savinjo in okolico,« je ob novi pridobitvi poudarila podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek. Celjski Stari grad je že sicer ponos knežjega mesta in privlačna turistična točka za mnoge turiste, ki jih navdihuje tudi zgodba o življenju celjskih grofov. Do gradu pa vodi tudi izjemno dobro obiskana Pelikanova pot, med pohodniki in kolesarji so zelo priljubljeni tudi okoliški hribi. Ureditev območja pod plezališči grajske vedute je občino stala nekaj manj kot 54.000 evrov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije