STE VEDELI?

Od gavča Crismanicha do tržaške Slovenke

Objavljeno 12. avgust 2012 18.33 | Posodobljeno 12. avgust 2012 18.31 | Piše: Marko Uršič

Na olimpijskih igrah v Londonu so bili slovenski športniki tudi v drugih reprezentancah.

Drevi se bo v Londonu končala 30. olimpijada moderne dobe, v britanski prestolnici bodo za štiri leta ugasnile olimpijske luči na športnih prizoriščih. Slovenijo je na otoških igrah uradno zastopalo 65 športnikov in športnic. Napaka! Slovensko zastopstvo je bilo številnejše za osem tekmovalcev in tekmovalk. Treba je pokukati v zastopstvo Argentine, Kanade, Avstralije in Italije, tako postane slika širša. Andrés Kogovsek je dolgoletni član argentinske rokometne reprezentance; 38-letnik – bil je desno krilo – pa seveda z gavči ni imel možnosti, da bi se med velesilami rokometa prebil iz predtekmovalne skupine. Alex Misael Suligoy je Argentino zastopal v Debevčevi disciplini malokalibrska puška leže, 21-letni študent je zasedel 20. mesto. Sebastián Eduardo Crismanich je argentinski predstavnik v tekvondu v kategoriji do 80 kg, na tatamiju pa se je odlično izkazal. Osvojil je zlato odličje, ob igranju himne na slovesni razglasitvi pa je jokal. 25-letni študent agrikulture, njegov brat Mauro je prav tako znan borec v tekvondu, je dobitnik prvega argentinskega posamičnega zlata na OI po 64 letih. 22-letna María Virginia Zonta je z Ano Gallay zastopala Argentino, in sicer v odbojki na mivki. Izgubili sta proti ameriškemu, španskemu in nizozemskemu ženskemu paru, zato nista napredovali. Tudi njena sestra Vero igra odbojko. Cristian Poglajen se je rodil 14. julija 1989 in ima seveda primerne odbojkarske mere (195 cm, 93 kg). Član kluba Sarmiento iz mesta Resistencia je s soigralci v predtekmovanju zasedel tretje mesto in v četrtfinalu olimpijskega turnirja naletel na večnega tekmeca – Brazilijo, ki je bila boljša z rezultatom 3 : 0. Cristian je na svojem profilu na olimpijskih spletnih straneh navedel, da govori špansko, slovensko in angleško, ima argentinsko in slovensko državljanstvo.

Zupancicevi: judo in hokej

Kanadska judoistka slovenskega rodu Kelita Zupancic pravi, da so njeni hobiji smučanje na vodi, deskanje in nakupovanje. Oče Ed je nekdanji državni prvak v judu, bratje AntonRyan in Andrew pa so bili na naboru za igranje v hokejski ligi Ontaria izbrani vsi.

Faleticeva, avstralska veslačica

Za Kanado je v judu nastopila Kelita Zupancic v kategoriji do 70 kilogramov, v kateri je Slovenijo zastopala Raša Sraka Vukovič. Za uvod je bila prosta, nato pa je izgubila s poznejšo olimpijsko prvakinjo, Francozinjo Lucie Décosse. 22-letnica je bila rojena v Whitbyju v Ontariu, njen oče Eddie je judoistični trener. Zupanciceva je na panameriškem judoističnem prvenstvu pred dvema letoma v El Salvadorju osvojila zlato odličje, ima tudi dve bronasti. Vadila je tudi na Japonskem, prišla je v tekmovalne vrste kluba Komacu. Tudi v Avstraliji je močna slovenska izseljenska skupnost. Dana Faletic je na olimpijski veslaški stezi v Etonu nastopila v dvojnem četvercu in si priveslala četrto mesto. Rojena je bila v Hobartu na Tasmaniji, prvega avgusta je dopolnila 35 let, na igrah v Atenah 2004. pa je v dvojnem četvercu osvojila bronasto odličje. Ima tudi zlato in srebro s svetovnih prvenstev v Milanu 2003. in iz Etona leta 2006. Francesca Clapcich? No, gre za tržaško Slovenko. Na olimpijskih igrah v Weymouthu je zastopala Italijo v jadralskem razredu laser in prijadrala na 19. mesto. Je 24-letna, 177 cm visoka in 70 kg težka Tržačanka, članica kluba S. V. Aeronautica Militare (vojaško letalstvo). V prostem času rada posluša glasbo in bere. Njena trenerka je nekdanja svetovna prvakinja v laserju, prav tako Tržačanka, Larissa Nevierov

Deli s prijatelji