OLIMPIJSKI KOMITE

Novi predsednik OKS je Bogdan Gabrovec

Objavljeno 16. december 2014 16.58 | Posodobljeno 16. december 2014 21.53 | Piše: R. T., Ma. F.

V drugem krogu je premagal Zorana Jankovića.

LJUBLJANA – Ob 15.30 se je v Beli dvorani ljubljanskega Grand Hotela Union začela volilna skupščina za naslednika Janeza Kocijančiča, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) vse od osamosvojitve države leta 1991. Kandidati so bili 61-letni Zoran Janković, 61-letni Bogdan Gabrovec in 42-letni Andraž Vehovar.

»Verjamem, da se bo vse to, kar je bilo sprejeto in napisano, v smislu strategije, nadaljevalo, da ne bo bistvenih sprememb. Bodo pa spremembe prisotne v načinu povezovanja z zvezami, kako uveljaviti olimpijski strokovni center in ga podpreti s strokovnim vodstvom, zavzemal se bom, da v zvezah ne bo prihajalo do pretresov. Predsednik OKS bo z ekipo pretežno doma, tu in tam bodo sodelavci odhajali na teren, kjer bodo skrbeli za mednarodno prepoznavnost v povezavi z evropskimi in Mednarodnim olimpijskim komitejem. Tukaj računam predvsem na pomoč zdaj častnega predsednika Janeza Kocijančiča, ki ga bom pri vsakem vprašanju tako imenovane zunanje politike povprašal za nasvet. Verjamem, da mi bo pri vseh teh vprašanjih vsaj na začetku pomagal,« je povedal novi prvi mož OKS Gabrovec. STA

20.50 Za podpredsednike OKS so bili izvoljeni Janez Sodržnik (Ljubljanska regija, 97 glasov), Iztok Čop (Veslaška zveza Slovenije, 120 glasov) in Tomaž Barada (Taekwondo zveza Slovenije, 108 glasov).

Izmed 10 kandidatov za člane nadzornega odbora so bili izvoljeni Maja Bučar Pajek, Irena Oblak in Mojca Vrhovnik ter nadomestna člana Lovro Kokalj in Bogomir Vnučec. Od devetih kandidatov za disciplinsko komisijo so bili izbrani: Nika Pušenjak, Mitja Slavinec in Urban Acman, nadomestna člana pa sta Bogdan Plaznik in Andraž Nemec.

18.50 Novi predsednik OKS je Bogdan Gabrovec. V drugem krogu je prejel 89 glasov, Janković pa 51.

»O, moj bog. Hvala za zaupanje. Hvala tekmecem za športni boj,« je po zmagi povedal Gabrovec, ki je za podpredsednike OKS predlagal Janeza Sodržnika, Iztok Čopa in Tomaža Barado.

»Hvala za športni boj. Bilo je zanimivo. Novemu predsedniku želim, da prinese čim več novih olimpijskih kolajn,« pa je dejal Janković.

»Nadaljujemo z isto ekipo, s katero smo prišli na skupščino. Kar se bo zgodilo, se bo zgodilo. Tudi ne bomo predlagali Janeza Sodržnika za podpredsednika, na moji listi ostaja Marjan Batagelj,« je pomenljivo dejal Vehovar.

18.30 Začenja se drugi krog volitev.

18.25 Potreben bo drugi krog. Gabrovec je prejel 64 glasov, Janković 40, Vehovar pa 38.

17.35 Predstavitve kandidatov so končane. Najbučnejši aplavz je v čustvenem nagovoru delegatov požel Gabrovec, manj glasno pa je bilo po govorih Jankovića in Vehovarja. Zdaj poteka glasovanje.

17.15 Na skupščini je prisotnih 105 delegatov od 107. Na voljo je 143 glasov, nekatere zveze imajo po dva glasa.

17.10 Začele so se 5-minutne predstavitve kandidatov. Prvi je na vrsti Gabrovec, sledil bo Janković, kot zadnji pa se bo predstavil Vehovar.

17.05 Šahovska zveza Slovenije je za nadomestnega delegata na skupščini pooblastila Tanjo Polajnar, Ribiška zveza Slovenije pa kandidata Miroslava Žabrla. Skupščina je oba potrdila.

16.50 Kot poroča naš novinar, je tik pred predvidenim glasovanjem za predsednika OKS prišlo do zapleta. Marjan Batagelj namreč ni bil obveščen, da na današnji skupščini nima glasovalne pravice, ki mu jo je sicer dodelila Rugby zveza Slovenije (RZS). Izvedeli smo, da je RZS za današnjo skupščino imenoval novega predstavnika z glasovalno pravico – to je član izvršnega odbora RZS Miloš Čeh. Vse skupaj je zakuhalo vodstvo RZS, ker ni pravočasno obvestilo Batagelja. Za to se je že opravičilo.

Batagelj je zapustil skupščino, a se je medtem že vrnil, saj še vedno ostaja član skupščine kot kandidat za predsednika OKS na listi Andraža Vehovarja, ta pa kandidira za predsednika OKS. Sledil je 10-minutni odmor, potem pa naj bi se skupščina nadaljevala z glasovanjem.

16.45 Nov zaplet! Skupščino so prekinili za 10 minut! Batagelja naj bi zamenjali zato, ker naj bi klubi to zahtevali – takšen je odgovor ragbijske zveze, lahko preberemo na twitterju Bojana Požarja.

16.30 Andraž Vehovar je zaprosil za pol ure odmora, ker je ostal brez Batagelja, Janković pa zahteva volitve takoj, brez odmora.

15.46 Končala se je 34. skupščina, na kateri so sprejeli potrebne letne dokumente in razrešili staro vodstvo OKS. Janez Kocijančič se poslavlja po 23 letih vodenja krovne športne organizacije. Čakanje na začetek 35. volilne skupščine.

15.40 Že ob samem začetku ni šlo brez zapletov. Kot poroča naš novinar, ragbijska zveza hoče tik pred volilno skupščino zamenjati svojega kandidata za podpredsednika. Doslej je bil to Marjan Batagelj, ki je član ekipe Andraža Vehovarja. Očitno so pritiski za pridobitev glasov veliki. Kot je na twitterju zapisal Bojan Požar je moral vrniti glasovnico, ker je pred nekaj urami dobil obvestilo, da nima pravice glasovati. Odvzel naj bi mu jo predsednik RZS Borut Grgič, ki naj bi mu bil Janković obljubil novo igrišče v Ljubljani.

 

Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je pet mandatov uspešno vodil Judo zvezo Slovenije, ki ga je predlagala za prvega moža OKS. Pod njegovim vodstvom je Urška Žolnir v Londonu 2012 osvojila prvo žensko zlato olimpijsko odličje za Slovenijo.

Nekdanji vrhunski judoist Gabrovec je na minulih volitvah za predsednika Judo zveze Slovenije prejel vseh 51 glasov prisotnih kandidatov, pred nedavnim odstopom zaradi kandidature za predsednika OKS pa jo je vodil že 20 let. Dolga leta je veljal za desno roko Janeza Kocijančiča. Dva mandata je podpredsednik krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji vodil tudi odbor za vrhunski šport, nekoč je predsedoval Fundaciji za šport in tudi vladnemu strokovnemu svetu za šport.

Politično je bil v samostojni Sloveniji šest let član stranke SDS Janeza Janše, a je zaradi nestrinjanja z nekaterimi načeli in idejami te politične opcije nato iz nje izstopil. Že več desetletij je uspešen podjetnik, kjer mu pomagajo tudi ožji družinski člani, svojo prednost kot morebitni novi predsednik OKS pa vidi v zelo uspešnem delu v judoistični zvezi, saj je prav ta zveza v zadnjem desetletju naredila velik vzpon in dosegla veliko odmevnih rezultatov na mednarodnem področju (olimpijska, svetovna in evropska odlična).

 

Deli s prijatelji