PRIKRAJŠANI

Naročniki Siol TV žrtve spora med Telekomom Slovenije in Sport Klubom

Objavljeno 24. oktober 2013 08.00 | Posodobljeno 24. oktober 2013 08.00 | Piše: Rok Tamše

Siol TV je 1. oktobra iz svoje programske sheme umaknil programe Sport Kluba. Obema stranema smo zastavili ista vprašanja.

LJUBLJANA – Veliko naročnikov Siol TV, ki so hkrati ljubitelji športa in želijo spremljati tovrstne vsebine na programih Sport Kluba, je zelo nezadovoljnih z odločitvijo Telekoma Slovenije, ki je ukinil te programe.

Pozanimali smo se, kje je razlog za nesporazum in kakšen je trenutni pogajalski položaj.

Kdaj bo mogoče gledati sredine tekme nogometne lige prvakov in ostale vsebine, ki jih pokriva Sport Klub, tudi na Siol TV?

TELEKOM SLOVENIJA: Sedem od osmih tekem lige prvakov ob sredah pokriva Siol TV, medtem ko ima pravice za prenos za eno tekmo Sport Klub. Dosedanja pogodba s ponudnikom programov Sport Klub 1, Sport Klub 2, Sport Klub 3 in Fishing & Hunting, Adria Media Limited iz Cipra, nam je potekla 1. oktobra. Novi pogoji ponudnika so izrazito odstopali od razumnih pogojev na trgu, saj je ponudnik zahteval kar 5-krat višjo ceno kot pred dvema letoma, zaradi česar pogodbe nismo podaljšali. Z odločitvijo nekateri naši naročniki niso zadovoljni, vendar je treba razumeti, da so bili ponujeni finančni pogoji za družbo Telekom Slovenije izrazito škodljivi, zaradi česar nanje nikakor nismo mogli pristati. Podatkov o morebitnih odhodih naročnikov vam ne moremo posredovati, s pravniki pa proučujemo možnosti nadaljnjega pravnega ukrepanja. V dobro svojih naročnikov se s ponudnikom pogajamo, čeprav so bili kakršni koli dogovori doslej nemogoči.

SPORT KLUB: Upamo in želimo si, da bi Siolovi naročniki lahko čim prej ponovno spremljali našo vsebino, vključno s sredinimi tekmami nogometne lige prvakov. Telekom Slovenije sicer z nakupom večine tekem lige prvakov izvaja ekskluzivnost, s čimer slovenskim gledalcem onemogoča, da tekme spremljajo prek vseh operaterjev. Ob tem želimo poudariti, da vertikalna koncentracija, ki jo očitajo Telemachu in Sport Klubu, ni problematična, saj vsebino ponudimo vsem operaterjem in jo zato lahko spremljajo vsi slovenski gledalci. Navedbe Telekoma Slovenije o petkrat višji ceni kot pred dvema letoma so zavajajoče in nerazumljive, saj so pogodbo podpisali le pred enim letom, torej velja merodajna cena izpred enega leta. Lansko leto smo jim v podpis poslali triletno pogodbo, ki so jo zavrnili. Če slednjega ne bi naredili, bi takrat podpisali pogodbo s ceno, ki bi veljala tri (3) leta. Sedaj gre za delno povišanje cene izpred enega leta, nikakor pa povišanje ni tolikšno, kot sporočajo iz Telekoma Slovenije. Glede pravnega ukrepanja, o katerem govorijo, je koncentracija vsebin problematična predvsem v paketu Nogomet, ki je zaprt izključno za Siolove naročnike.

Zakaj TS ni pridobil televizijskih pravic za angleško ligo premier league?

TELEKOM SLOVENIJA: Kolikor nam je znano, se pravice za premier league podeljujejo regijsko, torej za področje Balkana, pri čemer ni vprašanje samo Slovenija. Pridobivati športne pravice po cenah, ki ne prenesejo poslovnih modelov, in to prenašati na operaterje in nato v vsakem primeru na koncu tudi na uporabnike je po našem mnenju neodgovorno.

SPORT KLUB: Res je, pravice za angleški premier league se podeljujejo regijsko. Prav zato ne razumemo, zakaj se Telekom Slovenija poteguje za te pravice in s svojo aktivnostjo draži njihov nakup. Za neodgovornega bi po našem mnenju lahko označili njihov model redistribucije nogometnih tekem lige prvakov, katerih cene se prenašajo direktno na naročnike ob doplačilu paketa Nogomet, obenem pa te vsebine zaprejo za vse preostale operaterje.

Je ukinitev programov omenjenega ponudnika povezana z nepridobitvijo pravic za premier league?

TELEKOM SLOVENIJA: Vedeti je treba, da je premier league že kar nekaj časa na Sport Klubu in ne šele od letos, zato je petkratno povišanje cen povezovati s premier league povsem neumestno.
SPORT KLUB: Ukinitev programov je bila povsem enostranska, saj se v Telekomu Slovenije po izteku pogodbe niso želeli naprej pogajati o ceni in o pogojih, ki so jim bili predloženi. V času pogajanj bi Telekomovi naročniki še vedno lahko spremljali programe Sport Klub za obdobje, ki bi ga obojestransko določili, in sicer po stari ceni. Telekom Slovenija pa je programe Sport Klub izklopil takoj po izteku pogodbe.

Ali pogajanja med predstavniki obeh podjetij glede lige prvakov (LP) sploh potekajo?

TELEKOM SLOVENIJA: Vsekakor nam je v interesu našim uporabnikom poleg bogate izbire filmskih, risanih in drugih programov ponuditi tudi najboljše športne programe. Če se na koncu ne bomo mogli dogovoriti z dosedanjim ponudnikom programov, ki smo jih sedaj umaknili, bomo našli drugega ponudnika takšnih ali vsaj primerljivih programov.

SPORT KLUB: Poglobljenih pogovorov ni, si pa želimo, da bi s Telekomom Slovenije čim prej dosegli dogovor o ponovni vključitvi programov Sport Klub, da bi jih lahko spremljali tudi njihovi naročniki. Seveda pa je veliko odvisno od njih – v kakšno vsebino in v katero tehnologijo bodo vlagali.

Ste zaradi izpada dela LP izgubili naročnike?  

TELEKOM SLOVENIJA: Teh podatkov sicer ne razkrivamo, vendar je bilo osipa zelo malo. Poglavitne prednosti Siol TV, povezane z nogometom, niso zgolj v prenosu ene sredine tekme lige prvakov ali angleške lige. Uporabniki Siol TV, ki so naročeni na dodatek SiOL nogomet (trenutno je na voljo vsem naročnikom Siol TV brezplačno), lahko izbirajo med posameznimi tekmami, v torkovem tekmovalnem dnevu lahko izbirajo med osmimi (8) tekmami, v sredinem tekmovalnem dnevu pa lahko izbirajo med sedmimi (7) tekmami. Vse tekme se predvajanje v HD-tehniki in s slovenskim komentarjem. V letošnjem letu smo dodali novost, saj si lahko naročnik med spremljanjem tekme ogleda tudi zadetke na preostalih srečanjih ali pa si jih ogleda po zaključku tekmovalnega dne. Naši naročniki si lahko kadar koli lahko ogledajo vse pretekle dogodke (tekme, gole) enostavno na svoji televiziji.

SPORT KLUB: V našem programu lahko gledalci vidijo veliko več kot eno tekmo lige prvakov v sredo ter angleško nogometno ligo. Predvajamo tudi nogometno ligo Evropa, špansko nogometno ligo (v sredo je denimo »el clasico« med Barcelono in Realom iz Madrida), ligo prvakov v rokometu s tremi slovenskimi predstavniki, slovensko moško rokometno ligo, košarkarsko evroligo, NBA, hokejsko ligo EBEL (Telemach Olimpija), največje svetovne teniške turnirje (vključno z Wimbledonom) in mnoge druge.

Deli s prijatelji