Predstavitvena informacija

Najlepše slovenske kolesarske ture za cestne kolesarje

Ste se tudi vi navdušili nad cestnim kolesarstvom in bi se radi odpravili na kakšno daljšo pot? Za vas smo poiskali najlepše slovenske kolesarske ture, ki vas bodo navdušile.
Fotografija: FOTO: Hervis
Odpri galerijo
FOTO: Hervis

V Sloveniji se je v zadnjih letih cestno kolesarstvo nedvomno razširilo in pridobilo veliko oboževalcev. Danes že ogromno ljudi izbira to aktivnost, ki napolni dušo in hkrati poskrbi za fizično zdravje. V naši državi pa imamo to srečo, da imamo krasne in urejene kolesarske poti ter veliko cest, kjer lahko cestno kolesarimo

 
Kolesarske ture v Sloveniji

 
Kot že omenjeno, imamo v Sloveniji ogromno krasnih poti, primernih za cestno kolesarstvo. Tam, kjer so vzponi, so ture nekoliko zahtevnejše in zato bolj primerne za kolesarje, ki imajo že nekaj izkušenj s cestnim kolesarjenjem in so v boljši psihofizični kondiciji. Seveda pa lahko vedno prevozite samo del poti ali turo opravite v več dnevih. Važno je, da turo prilagodite sebi in svojemu trenutnemu počutju.
 
Vzpon na Mangartsko sedlo je ena izmed najbolj priljubljenih kolesarskih tur pri nas. Če obožujete gore, a nimate gorskega kolesa, naj vas pomirimo; tura je primerna tudi za cestno kolo. Gre za najvišje ležečo asfaltirano cesto v Sloveniji, ki pa je pozimi zaradi vremenskih razmer zaprta. Pot se začne v Kranjski Gori, vzpne čez Vršič in nato nadaljuje po dolini Trente do Mangartskega sedla.
 
Okoli Kamniško-Savinjskih Alp se lahko odpravite tudi po krožni poti, dolgi 130 km. Tura vključuje kar tri prelaze: Jezerski Vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec. Na trasi je bil že nekajkrat organiziran kolesarski maraton Alpe. Pot ponuja čudovite razglede na naravo in gore, ki vam bodo vzeli dih.
 
Dravska kolesarska pot velja za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. Skupno je dolga 510 km; prične se ob izviru reke Drave v Italiji, nadaljuje preko Avstrije v Slovenijo in naprej na Hrvaško, kjer se zaključi ob sotočju rek Mure in Drave. Del v Sloveniji je dolg 145 km in pretežno poteka po manj prometnih lokalnih cestah ter urejenih kolesarskih poteh. Pot je primerna tudi za družine in vse, ki radi odkrivajo čudovite skrite kotičke, ki jih ponuja naša država.
 
Parenzana je pot, ki je idealna za vse ljubitelje morja. Poteka od Trsta (Italija) do Poreča (Hrvaška). Slovenski del poti pelje ob obali, vmes pa vas čaka kolesarjenje mimo čudovitih vinogradov in solin ter ohladitev med vožnjo v predorih, kjer je nekoč tekla železnica. Ker je precej nezahtevna, je primerna za začetnike in družine, zaradi toplega vremena pa je kolesarjenje možno v vseh letnih časih.
 

Kako se na turo pripraviti?

 
Glede na to, da je tukaj govora o daljših turah, se je nanje treba tudi ustrezno pripraviti. Najprej seveda upoštevajte, v kakšni telesni pripravljenosti ste, in na podlagi tega načrtujte vožnjo. Pred odhodom dobro preglejte svoje cestno kolo ter mu napolnite pnevmatike. Poiščete lahko tudi bližnji Hervisov servis koles, kjer vam lahko v celoti pregledajo kolo ter odpravijo morebitne napake.
 
Vnaprej preverite vremenske razmere in se temu primerno oblecite. S seboj pa je smiselno imeti tudi dodatna nepremočljiva kolesarska oblačila, za katera boste v primeru dežja zelo hvaležni. Če se odpravljate na večdnevno turo, si lahko na nastanitve vnaprej pošljete vse, kar potrebujete (čista oblačila, higienski pripomočki ...). Na pot obvezno vzemite dovolj tekočine ter kvalitetne prigrizke, ki vas bodo napolnili z energijo.
 

Katero opremo potrebujete?

 
Sploh na daljših poteh je še toliko bolj pomembno, da z ustrezno opremo poskrbite za udobno in varno vožnjo.
 
Najpomembnejši del opreme je seveda cestno kolo. Slednje je z ukrivljenim krmilom in tankimi pnevmatikami narejeno tako, da je čim bolj prilagojeno vožnji po asfaltu. Dobro je, da kolo redno vzdržujete. Tudi servis koles je pomemben, saj tako poskrbite, da vaš jekleni konjiček deluje brezhibno. Kolo si lahko nastavite tako, da se bo najbolje prilegalo vam. Na ustrezno višino je treba nastaviti tudi kolesarski sedež, saj se s tem lahko izognemo poškodbam ter bolečinam v hrbtenici.
 
V primeru daljših tur so pomemben del opreme tudi kolesarska oblačila in čevlji. Pri oblačilih so še posebej pomembne kolesarske hlače, ki lahko preprečijo ali vsaj omilijo bolečine v zadnjici ter vas zaščitijo pred nastankom morebitnih odrgnin. Kolesarski čevlji so narejeni tako, da preprečujejo zdrs in omogočajo boljši prenos moči med pedaliranjem.
 
Ker je treba na tako pot s seboj vzeti kar nekaj stvari, je najboljše, da imate na sebi tudi kolesarski nahrbtnik. Ta je narejen tako, da se čim bolje prilega vašemu telesu, vas med vožnjo ne ovira ter čim manj obremenjuje hrbtenico. V nahrbtniku imate lahko dodatna oblačila, vodo, prigrizke ter vse ostalo, kar potrebujete.
 
Na poti vas lahko hitro ujame tudi mrak, zato toplo priporočamo, da imate na kolesu tudi kolesarske luči. Tudi vaša oblačila so lahko nekoliko svetlejša, da vas ostali udeleženci prometa hitreje opazijo. Za lažje spremljanje svoje hitrosti in prekolesarjene poti vam bo odlično služil kolesarski števec. Dodatno si lahko omislite tudi športno uro.
 

 

Naročnik oglasne vsebine je Hervis

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije