Na olimpijske igre s komaj enajstimi leti

Hend Zaza je presenetila na kvalifikacijskem turnirju. Premagala je 42-letno Libanonko.
Fotografija: Že v rosnih letih se bo pridružila svetovni športni smetani. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Že v rosnih letih se bo pridružila svetovni športni smetani. FOTO: Instagram

Večinašportnikov lahko le sanja o udeležbi na olimpijskih igrah, enajstletna Hend Zaza pa bo enega najpomembnejših ciljev dosegla že pri enajstih letih. Čudežna deklica iz Sirije je namreč med kvalifikacijskim turnirjem za zahodno Azijo v Jordaniji v namiznem tenisu premagala mnogo bolj izkušeno Mario Sahakian iz Libanona s 4:3 in tako najverjetneje postala najmlajša udeleženka najprestižnejšega športnega dogodka.

Najmlajša proti najstarejši?

Rodila se je leta 2009, njena tekmica pa kar 31 let prej: Sahakianova ni bila kos sveži moči zagrizene Sirke, ki je trenutno 155. igralka sveta, a se bo poleti v Tokiu nedvomno prebila zelo visoko, ji napovedujejo poznavalci. Hend Zaza je le nekaj mesecev mlajša od Sky Brown, britanske deskarke, ki bo dopolnila dvanajst let tik pred začetkom letošnjih iger. Na vrhu seznama najmlajših udeležencev olimpijskih iger bo tudi po letošnjem spektaklu ostal Grk Dimitrios Loudras, ki je 1896. tekmoval v ekipni tekmi na gredi, star komaj 10 let in 218 dni. Njegova ekipa je osvojila bron.

Najstarejša zagrizeno trenira, da bo kos najmlajši. FOTO: Reuters
Najstarejša zagrizeno trenira, da bo kos najmlajši. FOTO: Reuters
Najmlajša ženska z olimpijsko medaljo je danska plavalka Inge Sorensen, ki si je leta 1936, ko je bila stara 12 let in 24 dni, priplavala bron na 200 metrov prsno, na istih olimpijskih igrah pa je ameriška skakalka v vodo Marjorie Gestring kot najmlajša osvojila zlato: štela je 13 let in 268 dni. Leta 1928 je 11 let in 302 dni stara italijanska telovadka Luigina Giavotti osvojila ekipno srebro.

Hend Zaza se bo borila tudi za naslov najmlajše prejemnice olimpijskega odličja v individualni disciplini, priložnosti za to bo imela od 25. do 30. julija. Razpored dvobojev v namiznem tenisu, eni redkih disciplin, ki nima starostnih omejitev, pa bo morda poskrbel še za en spektakel: spopadli se bosta morda najmlajša in najstarejša udeleženka letošnjih iger, Sirki se bo morda po robu postavila Ni Xia Lian iz Luksemburga, ki bo poleti štela 57 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije