MOŽ IZ OZADJA

Mirko Tuš ni mogel verjeti in Roglo poslal na teste

Objavljeno 20. september 2020 11.00 | Posodobljeno 20. september 2020 11.00 | Piše: Drago Perko

Dr. Radoje Milić je bil navdušen, ko je leta 2012 v laboratoriju testiral kolesarja Primoža Rogliča. Zasavca je na teste poslal nekdaj najbogatejši Slovenec.

Mirko Tuš in Primož Roglič na 35. maratonu Franja v BTC v Ljubljani
Pravijo, da določene ljudi v življenju srečamo z razlogom. Morda o tem kdaj razmišlja tudi naš kolesarski as iz Strahovelj, 30-letni Primož Roglič. »To so presežki. Slovenski kolesarji so danes v glavnih vlogah, včasih so bili pomočniki, nosili so bidone, čakali so kapetane, jim pomagali. Vsaka stvar potrebuje čas, da dozori, ne gre čez noč. Številni Slovenci so šli na tuje, ne le kolesarji, ampak tudi mehaniki, maserji, športni direktorji. Nabralo se je znanje, ki se je vračalo v Slovenijo in pomagalo pri organizaciji,« je nad slovenskim kolesarskim fenomenom navdušen Novomeščan dr. Radoje Milić, specialist športne medicine in fiziologije, predavatelj na fakulteti za šport in predvsem vodja tamkajšnjega laboratorija. »Se sploh zavedamo, kaj pomeni biti že drugo sezono vodilni na svetovni kolesarski lestvici ali pa imeti dva kolesarja na vrhu v Franciji? To dirko spremlja milijarda ljudi, vse oči so uprte v Francijo,« nadaljuje Milić, ki Primoža Rogliča spremlja že lep čas.

image
Radoje Milić pri delu v laboratoriju, izkušnje je pridobival v Italiji.
Spomni se, da je še kot smučarski skakalec, torej pred letom 2007, odstopal pri meritvah, ki so jih opravljali na katedri za nordijske discipline pri profesorju dr. Bojanu Joštu. »Skoki so mu dali veliko: predvsem pa pridnost do konca. Od njih je prinesel tudi to, da ne improvizira. Ko pri skoku improviziraš, se lahko hitro zalomi,« poudari dr. Milić, ki že od leta 1987 izvaja meritve v sodelovanju s športnimi zvezami in klubi.

Številni se sprašujejo, zakaj se ni Rogla udejanjil pri skokih in tam dokončno razprl kril. »Imel je hud padec v Planici, od tu tudi travma.« Milić meni, da se Primož ni povsem našel v skakanju, kjer je bil sicer mladinski ekipni svetovni prvak. »Začel je z drugimi športi, na srečo tudi s kolesarstvom.«

Na kolesarski sceni je slišati tudi to, da je prišel v KD Rog in povedal, da bi rad dirkal s kolesom. Prijazno so mu povedali, da imajo precej fantov, pa da bi morali tudi plačati dobrih 5000 evrov za opremo. Rogliča to ni omajalo, naredil je še 22.000 kilometrov in se čez leto dni vrnil in povedal, da ima pripravljenih pet tisočakov. Vmes je zmagoval na rekreativnih dirkah. Tam je nanj postal pozoren nekoč najbogatejši Slovenec.

Ubijalec

»Klical me je Mirko Tuš, ki je hotel vedeti, kaj je v tem človeku, ki jih je tako razturaval na rekreativnih dirkah. Bil je presenečen. Odločil se je, da ga pošlje na test k meni, da vidi, kdo je ta fant,« nadaljuje dr. Milić. Hitro je bilo jasno, da ima na testih izjemnega športnika. Že običajni test razkril, da gre za treniranega športnika z velikim kolesarskim potencialom. »Že takrat je obrnil 7,13 vata na kilogram,« se spominja dr. Milić, ki pravi, da je danes Roglič na 7,5 vata na kilogram, kar je izvrstna moč. Našega sogovornika je navdušil še izkoristek pljuč pri dihanju, Milić pa opozarja tudi na Rogličevo izjemno delovno etiko, maksimalno sposobnost porabe kisika, sposobnost večurnega treninga na ravneh, ki so za druge problem. Poleg tega Rogla s svojo frontalno površino premore minimalen zračni upor. »Predvsem pa si upa! To je ključno,« doda strokovnjak.

»Ko je Mirko Tuš izvedel za rezultate, ni mogel verjeti. Še danes pozorno spremlja njegove dosežke, po vsaki odmevni zmagi se slišiva. Ne vem, ali bi se to vse zgodilo, kar se je, brez Mirka Tuša. Potem je bil tu Milan Eržen, v ekipo pa je Rogliča vzel Novomeščan Bogdan Fink, iz njega so v Adrii Mobil naredili killerja (ubijalec po angleško, op. ur.),« se spominja dr. Milić. »Meritve sva opravila s sodelavcem doc. dr. Samom Rauterjem. Rezultati pa taki ... Poklical sem Bogdana Finka, ki vodi ekipo Adria Mobil. Jasno sem mu povedal, da če ga ne bodo podpisali, ga bova kar midva s Samom,« v smehu pristavi dr. Milić, ki je bil prepričan, da so pred Primožem velike stvari.

Nenadni izbruh

image
RADOJE MILIć Roglič je bil na testu leta 2017.
»Saj so Američani dobro zapisali in rekli, da ima značilen poker face, obraz za poker. Izjemno je fokusiran, ne kaže znakov utrujenosti, predvsem pa funkcionira,« še pojasni naš sogovornik. »Mislim, da od vseh največ trenira. On je poklicni športnik. Predvidevam, da mu ostane zelo malo časa za kaj drugega. Če ne trenira, so tu imaginacije in analize etap. Ne pozabimo tega, da Primož premore izjemno športno inteligenco,« doda Milić in postreže še z nekaj zanimivimi podatki. »Zelo je gibljiv, to ni ravno karakteristika kolesarjev, ki se težko pripognejo do kolen. Primož pride za kar 37 centimetrov pod nivo, kjer stoji. Dejansko se zapre. Takih ni več. Ima nizko telesno težo, za to svojo maso pa je izjemno močan. Ima tudi t. i. nenadni izbruh energije, ko se dela razlika. Primož je sposoben narediti velik preskok, stopiti na pedale. Parkrat je to v tej sezoni že demonstriral. Ko to naredi, je videti, kot da preostali stojijo. Primož naredi razliko. Tako je zmagoval tudi Froome. Dejansko spraviš konkurenco iz njene komfortne cone in narediš razliko,« sklene dr. Milić, ki je Rogličev pa tudi Pogačarjev navijač in občudovalec. Ko se poslovimo, namigne, da je v Sloveniji še par takih fantov z izjemnimi zmožnostmi.

Test za Primoža

»Test je stopnjevalni, imamo dve verziji istega testa. Začnemo z obremenitvijo 520 vatov na minuto do maksimuma, ki ga vsak premore. Znotraj tega se določijo cone, ki so pomembne za trening, oceni se, s koliko vati na kilogram na vsaki od teh con. Izračuna se še učinkovitost na testu, koliko energije porabi kolesar za delo, ki ga je opravil. Za večetapne dirke je nujno, da je ta učinkovitost čim višja, pa tudi za daljše kronometre. Za krajše zadeve velja druga miselnost, za sprinte, prologe: čim več energije se mora sprožiti v čim krajšem času,« dr. Milić opiše teste, ki jih je opravljal Roglič. Zadnjič je bil pri njih lani, ko so pilili pripravo na kronometer.
Deli s prijatelji