NOGOMET

Milan Mandarić še zaupa poražencema

Objavljeno 28. julij 2020 09.20 | Posodobljeno 28. julij 2020 09.20 | Piše: Gorazd Nejedly

Predsednik NK Olimpija odšel v ZDA. Mladen Rudonja ostaja športni direktor.

Trio adijo, bi lahko označili nekdanje sodelavce in prijatelje Mladena Rudonjo, Milana Mandarića in Borisa Popoviča. Prva dva z občasnimi premori še sodelujeta, s tretjim se Mandarić videva le še na sodiščih. Mandarić je pred dnevi izgubil spor s Popovičevo materjo Solzo, ki naj bi ji posodil nikoli vrnjenih 950.000 evrov. FOTO: Zdravko Primožič/FPA
Predsednik Nogometnega kluba Olimpija Milan Mandarić je ušel hujšim kritikam in navijaškemu pogromu in bo v ZDA celil rane zaradi fiaska na državnem prvenstvu. Čeprav se je število njegovih podpornikov močno zmanjšalo (ali jih ni več, razen najbolj ogroženih z njegovega plačilnega seznama), je prvi mož zeleno-belih neomajen v tem, da klub še tretjič popelje na slovenski vrh in celo v ligo prvakov. Kdo še verjame predsedniku, da je Olimpija pod njegovo taktirko sposobna doseči slovenski vrh, kaj šele ujeti raj, je po njegovih nerazumnih in vse prej kot posrečenih kadrovskih potezah v pokoronskem obdobju vprašanje za več kot milijon evrov. Vsaj toliko, najbrž pa še precej več, je stala odstavitev trenerja Safeta Hadžića, ki je bil za nameček, ker je moral oditi v trenutku, ko je bila Olimpija na vrhu lestvice, nagrajen še z obtožbami, nevrednimi ugleda poslovneža. Ta je, mimogrede, v enem letu svoje odločitve že večkrat spremenil.

Nova priložnost za poraženca

Potem ko so se načrti povsem sfižili in se krivci za polom iščejo vsepovsod drugje kot pred lastnim pragom, se bo Mandarić danes po daljšem obdobju odpravil k družini v Kalifornijo. Še prej je sporočil svoje ambiciozne načrte. Kljub tekmovalnemu in denarnemu polomu se ni odrekel strokovnemu štabu, v ospredju katerega sta preračunljiv športni direktor Mladen Rudonja in Dino Skender, vajenec na trenerskem stolčku, na katerem je namesto Hadžića želel videti izkušenega moža z evropskimi izkušnjami. Kot je Mandarić brez kančka samokritike povedal za srbski del televizijske postaje Sportklub, bo še vztrajal, saj da ima vrsto poslovnih partnerjev, ki so pripravljeni podpreti njegov projekt pri Olimpiji in se mu tudi pridružiti. Prav tako je dopustil možnost, da proda svoj upravljavski delež novim lastnikom. »Nisem poraženec, bolj se nagibam k odločitvi, da Olimpijo najprej vrnem na vrh slovenskega nogometa in se nato poslovim,« je v pogovoru z novinarjem še povedal 81-letni poslovnež, ki bo imel več težav z vrnitvijo kolikor toliko zaupanja in ugleda kluba pod njegovim vodstvom pri morebitnih pokroviteljih kot z vrnitvijo na Triglav.
Triglav z lepim izhodiščem
Prva tekma dodatnih kvalifikacij za obstanek v 1. SNL med drugouvrščeno ekipo v 2. SNL Gorico in devetouvščenim iz 1. SNL Triglavom se je razpletla brez zmagovalca, izid je bil 1:1 (Bede Osuji 27.; Kristjan Arh-Česen 30.). Zaradi gola v gosteh je v prednosti Triglav. Povratna tekma bo v četrtek v Kranju.

Nekdanji že Menalo, Tomić, Savić, Bagnack

Mandarićeva kadrovska čistka, ki jo narekuje selekcija športnega direktorja, bo krepko spremenila igralski kader za naslednjo sezono. Ta se bo z državnim prvenstvom sicer začela že 12. avgusta, dva dni prej bo Olimpija z Mariborom in Muro izvedela, s kom se bo pomerila v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Prva in edina tekma bo 27. avgusta. Olimpija bo šla v novo sezono brez vidnih članov začetne enajsterice in s pretežno igralci, ki jih je selekcioniral Hadžić. Med njimi bo utegnil igralsko voditeljsko paličico prevzeti prav njegov adut in v zaključnih tekmah najboljši posameznik Timi Max Elšnik. Tomislavu Tomiću, Stefanu Saviću, Romanu Bezjaku in Mariu Jurčeviću se je iztekla pogodba, posojeni Luka Menalo se je vrnil v Dinamo, Magnyja Bagnacka je kupil beograjski Partizan, Miral Samardžić ni prepričan, da se bo aktiviral člen v pogodbi, po katerem bi se ta podaljšala še za eno sezono. To je le nekaj najvidnejših posameznikov, pri čemer bi ob zajetni odškodnini lahko odšla tudi prvi strelec Ante Vukušić in Endri Čekiči. Rane in bolečine bi Rudonja rad zacelil z vrnitvijo Andreja Vombergarja
Deli s prijatelji