ZVEZDNICA BELIH STRMIN

Mikaela Shiffrin rada zmaguje, pleše in ljubi svojega vikinga

Prva favoritinja svetovnega prvenstva v alpskem smučanju je Mikaela Shiffrin. Ameriška šampionka je pogosto v Innsbrucku, zdaj se uči nemški jezik.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je že ob prihodu na svetovno prvenstvo v Francijo pritegnila veliko pozornosti. FOTO: Leonhard Föger, Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je že ob prihodu na svetovno prvenstvo v Francijo pritegnila veliko pozornosti. FOTO: Leonhard Föger, Reuters

V pričakovanju svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki se danes začenja v Franciji, spomini uhajajo za eno leto v preteklost in k takrat prav posebnim olimpijskim igram na Kitajskem. Mnogi med tedanjimi favoriti ostajajo kandidati za najvišja mesta tudi na prihajajočih dogodkih. Za prvo zvezdnico belih strmin, sijajno Američanko Mikaelo Shiffrin, bo smučarski mundial v Meribelu in Courchevelu tudi popravni izpit po lanskem tekmovalnem polomu na OI.

Ne glede na zanjo spodleteli Peking 2022 ima v svoji bogati zbirki lovorik tudi lepo olimpijsko zbirko. Prvo zlato kolajno je kot najstnica osvojila za slalomsko zmago v Sočiju 2014, drugo štiri leta pozneje v Južni Koreji, ko je bila najboljša v veleslalomu. Odtlej je doživela marsikaj. Po tragični smrti očeta, 2. februarja pred tremi leti, je prekinila sezono in se na tekmovalne strmine vrnila šele v naslednji ob tradicionalnem uvodnem prizorišču na ledeniku Rettenbach v Söldnu. Nov tekmovalni vrh je doživela štiri mesece pozneje s štirimi kolajnami na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo.

Le še vprašanje časa je tudi, kdaj se bo zapisala na vrh večne lestvice po številu zmag v svetovnem pokalu. S 85 zdaj lovi rekord nepozabnega Ingemarja Stenmarka. Šved, kot nekdanji tekmovalec z Elanovimi smučmi z armado privržencev tudi v Sloveniji, je zbral 86 zmag, pred dnevi pa je javno spregovoril o tem, da Američanki privošči novi mejnik.

Smuči so ji položili v zibelko

Tudi sicer bi v svetu alpskega smučanja težko našli koga, ki si ne bi želel, da bi ta 27-letna svetlolaska še naprej zmagovala in se tako tudi zavihtela na vrh večne lestvice. Nad njeno tehniko smučanja in pristopom je navdušena tudi naša upokojena šampionka Tina Maze, podobno kot Korošica je Mikaela v prostem času rada ob klavirju. Tudi kitaro rada prime v roke, sploh ji je glasba zelo blizu, v plesu prav uživa. Tako kot na snegu.

Smučanje ji je bilo v domačem Vailu položeno v zibelko, oba starša sta bila učitelja smučanja. Pokojni oče je bil sicer po poklicu zdravnik, mati medicinska sestra. V čudovitem zimskem športu je nekoč tekmovala z bratom Taylorjem, pozneje je večkrat omenila, da si želi biti tako hitra kot fantje, za zgled si je vzela nemškega smučarja Felixa Neureutherja. Zdaj pa je njen prvi smučar seveda Aleksander Aamodt Kilde. Z Norvežanom sta zasebno par, v kratkih oddihih med sezono uživata v njegovem stanovanju v Innsbrucku, osrčje Tirolske je kot nalašč imenitno izhodišče za selitve s smučišča na smučišče. In tudi za učenje nemščine, ki se ga je lotila Američanka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije