TRAGEDIJA

Luko (24) je skala potegnila v smrt

Objavljeno 03. avgust 2020 07.00 | Posodobljeno 03. avgust 2020 07.01 | Piše: Aleksander Brudar

24-letni Luka Šinkovec se je v Nemčiji pripravljal na izpit za ekstremnega plezalca. Čeprav ga je soplezalec zadržal, mu ni bilo več pomoči.

Za Luko Šinkovca je bil padec usoden. FOTO: Facebook
Slovenski alpinistični svet je v petek popoldne, na zadnji julijski dan, izgubil enega od zelo perspektivnih članov, Luka Šinkovca. Kot so v soboto sporočili iz Planinske zveze Slovenije (PZS), se je 24-letnik, član alpinističnega tabora mladih perspektivnih alpinistov, ponesrečil v severni steni 1758 metrov visoke gore Wartstein v pogorju Reiteralm v Nemčiji. »Luka je v navezi padel, in čeprav je soplezalec padec zadržal, je utrpel tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče umrl,« so sporočili iz PZS.

Po novi plezalni smeri

Po podatkih tamkajšnje policije sta Šinkovec in njegov soplezalec plezala po novi smeri, imenovani Mixed Arts oziroma Mešana umetnost. Gre za zelo zahtevno smer sedme stopnje. Ko je Šinkovec preplezal šesti raztežaj in bil že pri sedmem, pa se mu je odlomil kos skale. Rdeči križ Bavarske na svoji spletni strani poroča, da je nesrečnik padel 40 metrov v globino, pri tem pa je iz stene odtrgalo vseh šest prej nameščenih varoval. Šinkovec je udaril ob steno in s hudimi poškodbami glave obvisel ob njej.
Reševalci so klic na pomoč prejeli ob 13.45. Na kraj nesreče so se takoj odpravili s helikopterjem, ki je opremljen za tovrstna reševanja. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna, saj drugače do ponesrečenca ne bi mogli priti. Reševanje so tako opravili
image
Bil je velik ljubitelj plezanja. FOTO: Facebook
iz helikopterja, ki je bil v zraku direktno nad plezalno steno, s pomočjo 200 metrov dolge helikopterske reševalne vrvi. Dva reševalca sta se spustila na skalno steno tik pod ponesrečenega Slovenca, preostali štirje pa nad njega. Po zelo zahtevni akciji so ga z vrvjo potegnili iz stene in prepeljali v dolino, kjer ga je prevzela zdravniška ekipa. A poškodbe so bile tako hude, da mu niso mogli več pomagati. Šinkovčev plezalni partner je medtem sam priplezal do reševalcev, ti pa so ga s helikopterjem odpeljali na varno. V akciji je sodelovalo 16 gorskih reševalcev, končala pa se je ob 20.30.

Plezanje njegova največja ljubezen

Luka Šinkovec je bil član Zgornjesavinjskega alpinističnega kluba Rinka, kjer pa v pogovoru za Slovenske novice niso želeli dati dodatnih komentarjev, tako glede reševanja kot o alpinistu. O slednjem pa smo se pogovarjali z enim od njegovih dobrih prijateljev, ki ni želel biti imenovan. Povedal nam je, da se je Luka s plezanjem ukvarjal že nekaj let in da je, tako doma kot v tujini, preplezal že več sten. Trenutno je delal tečaj za ekstremnega plezalca, kar je bil tudi eden od razlogov za petkovo plezanje. »Že od mladih nog se je ukvarjal s športom,« se ga spominja sogovornik in doda, da je igral tako hokej kot nogomet in košarko. »Bil je zelo aktiven, rad pa je imel tudi adrenalinske športe,« še pove prijatelj. V mladosti je treniral tudi smučanje, pogosto je raztegnil harmoniko.

40 metrov globoko je padel.

image
Luka je obvisel na kraju, ki ga označuje rdeči krogec v spodnjem delu fotografije. FOTO: BRK BGL

Seveda je bila njegova največja ljubezen plezanje. Šinkovec je prihajal iz Gornjega Grada, kot samostojni podjetnik pa se je preživljal z deli na višini. Prijatelj nam je še razkril, da je v sklopu Planinskega društva Gornji Grad vodil mali tabor, ki je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem. Zelo dobro se je počutil v družbi. »Ne samo da je bil zelo priden, tudi v družbo se je zelo hitro vključil. Bil je tako zelo družaben,« nam je alpinista opisal sogovornik in še, da je vsem hotel le najboljše. Skratka, res je bil dobrega srca.
image
Pogled na reševanje od zgoraj FOTO: BRK BGL
V mladosti je treniral tudi smučanje, pogosto je raztegnil harmoniko.
Deli s prijatelji