ZLATA LISICA

Kranjska Gora premajhna za lisičke

Objavljeno 13. februar 2020 15.17 | Posodobljeno 13. februar 2020 15.17 | Piše: Siniša Uroševič

Zaradi zimskih počitnic hoteli in apartmaji razprodani, smučarke bodo spale tudi drugod. S Slovaške pričakujejo izjemen obisk navijačev Petre Vlhove.

Meta Hrovat se veseli nastopa v domačem kraju. FOTO: Matej Družnik
Zgornjesavska dolina je v zimskem času preplet utripa vrhunskih športnih predstav in rekreativno-turističnega vsakdana. Ta zima pa je očitno posebna. Snega je komaj za vzorec, vseeno so namestitvene zmogljivosti v prihajajočih dneh šolskih počitnic polne, k stalnicama, pokalu Vitranc in planiškemu prazniku v poletih, se je zdaj pridružila še Zlata lisica. Zato se Kranjski Gori obeta še bolj pisan konec tedna, kot bi bil sicer.
5500 postelj premore kranjskogorska občina.

Ko napoči doba zimskih počitnic, v Sloveniji se te po regijah porazdelijo v dveh tednih, to tu mnogi označijo kot peti letni čas. Ni več praznih postelj, gostinski lokali so zasedeni do zadnje mize, po trgovinah s spominki je nepopisna gneča, na smučarskih progah je živahno, da je kaj, v šolah smučanja ni prostih zmogljivosti. In četudi je narava v teh mesecih s snegom zelo skopa, se odgovorni v kraju niso prepustili obupu. Občina ima po zadnjih uradnih podatkih 5500 postelj v hotelih, turističnih apartmajih in zasebnih sobah in zdaj so te – kajpak tudi po zaslugi prihoda lisičk – polno zasedene.

Tudi pozimi v Kekčevo deželo

»Drži, res pogrešamo naravni sneg, toda ne glede na to imamo polne sobe. In četudi gre za neobičajne razmere, obratuje 10 naprav, ob teh še otroška trakova v Kranjski Gori in Veliki dolini, s kompaktnim snegom je na voljo osem kilometrov urejenih prog za smučarski tek, deluje tudi tekaški center Rateče-Planica,« nam je potrdila Mojca Mežek, ki pri Turističnem društvu Kranjska Gora skrbi za stike z javnostjo. Obenem se pri omenjenem društvu s številnimi partnerji v lokalni skupnosti prav zavoljo pomanjkanja pravih zimskih užitkov trudijo, da gostom od vsepovsod ponudijo zanimiva predavanja, oglede filmov, ustvarjalne delavnice. In če bo šlo tako naprej, bo najbrž tudi v zimskem času med drugim treba razmišljati o obiskih Kekčeve dežele, silno priljubljene julijsko-avgustovske ponudbe, ko najmlajši od blizu spoznavajo junake nepozabnih Vandotovih zgodb.
Res smo imeli že večkrat to tekmo pri nas, navsezadnje je najbolj pomembno spoznanje, da navzlic neugodnim vremenskim razmeram dogodek ostane v Sloveniji.

image
Petra Vlhova je nova zvezdnica slovaškega športa, vodi jo Livio Magoni, nekdanji trener Tine Maze. FOTO: Tomi Lombar
Ob vsej ponudbi je zdaj na paleti februarske Kranjske Gore tudi Zlata lisica. Nazadnje je tu gostovala pred dvema letoma, tik pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Lani je ostala v svojem pohorskem brlogu, v teh dneh je spet na Gorenjskem. »Res smo imeli že večkrat to tekmo pri nas, navsezadnje je najbolj pomembno spoznanje, da navzlic neugodnim vremenskim razmeram dogodek ostane v Sloveniji. In to, kar dosežejo mariborski prireditelji skupaj z našimi, ki sicer pripravljajo pokal Vitranc, je že edinstveno v Evropi. Res smo lahko ponosni, Slovenci potrjujemo, da znamo stopiti skupaj, ko je treba,« ni skrivala zadovoljstva omenjena turistična delavka, seveda pa bi bila še bolj nasmejana, če bi bilo mogoče tudi bogat spremljevalni program s Štajerske preseliti na Gorenjsko.

Meta Hrovat pred hišnim pragom

A tega v zadnjem hipu ni mogoče storiti zaradi stroge črke zakona o pravočasnem prijavljanju dogodkov. Ne glede na to v Zgornjesavski dolini ostajajo prepričani o novi promociji za kraj tudi po zaslugi tega sprva nepričakovanega gostovanja najboljših smučark svetovne karavane. Med njimi bodo med domačim občinstvom posebne pozornosti deležne slovenske lisičke, Meti Hrovat, hčerki domačega župana Janeza Hrovata, ki je doma le nekaj minut hoje od znamenite podkorenske strmine, se ponuja priložnost napada na visoko uvrstitev pred hišnim pragom. Kot tukaj že pred dvema letoma in nazadnje še bolj vidno denimo v Zagrebu in Flachauu pa gre pričakovati tudi izjemen obisk navijačev Petre Vlhove.

Športnica leta na Slovaškem je obnorela deželo pod Tatrami, tako vzneseno so Slovaki v preteklosti spremljali le še nastope hokejske reprezentance in nekatere podvige kolesarja Petra Sagana. Ob tradicionalnih tujih poročevalcih iz Avstrije, Švice, Bavarske ali z italijanskega severa – med vsemi tako prevladuje nemščina – bo očitno v novinarskem središču očitno zelo dobro slišati tudi slovaški jezik. Svoj prihod so napovedali številni novinarji iz medijskih hiš te dežele. Tako kot njihovi rojaki iz navijaških vrst pa so čez noč morali odpovedati zdavnaj rezervirane namestitve pod Pohorjem in se prepustiti boju za še zadnje proste postelje od Mojstrane do Rateč. A tako kot smučarkam tudi nekaterim med njimi ne preostane drugega kot v prihajajočem koncu tedna prespati na Bledu, v Radovljici, Beljaku, Trbižu ...
Deli s prijatelji