BRAZILSKI MEDIJI

Kemoterapija ne pomaga več, najbolj znani nogometaš sveta prepuščen usodi

Ne odziva se več na kemoterapijo in je v paliativni oskrbi.
Fotografija: Takole so se mu poklonili v Katarju. FOTO: Peter Cziborra, Reuters
Odpri galerijo
Takole so se mu poklonili v Katarju. FOTO: Peter Cziborra, Reuters

Legendarnega brazilskega nogometaša Peleja so po boju z rakom preselili v paliativno oskrbo, nemška tiskovna agencija dpa povzema poročila medijev v Braziliji.

Trikratni svetovni prvak z Brazilijo in za mnoge najboljši nogometaš vseh časov je lani prestal operativni poseg, s katerim so mu odstranili tumor iz debelega črevesa. Od takrat je večkrat moral v bolnišnico, spet tudi pred nekaj dnevi.

Njegova hčerka je na instagramu zapisala, da so ga nazadnje sprejeli zgolj na rutinski mesečni pregled, toda brazilski časnik Folha de Sao Paulo je danes poročal, da se Pele ne odziva več na kemoterapijo in zdaj v paliativni oskrbi, kamor pošljejo neozdravljive, dobiva zgolj še protibolečinsko terapijo. Kot so še dodali pri časniku, pri 82-letni nogometni legendi ne bodo več izvajali testov ali zdravljenja.

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini nogometa. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov. Večji del klubske kariere je nosil dres Santosa (636 tekem/618 golov), bil pa je tudi član New York Cosmosa (64/37).

Prejšnji teden, ko je Brazilija začela nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, je ekipi poslal sporočilo spodbude. »Danes začenjamo pisati novo zgodbo. Nista pomembni veličina in tradicija tekmeca. Moramo spoštovati vsako tekmo in vsako igrati z osredotočenostjo na finale. Pošiljam vam pozitivno energijo. Prepričan sem, da bo konec srečen. Bog vas blagoslovi. Prinesite pokal domov!« je zapisal na instagramu.

Pele je nogometni superzvezdnik. FOTO: Benoit Tessier, Reuters
Pele je nogometni superzvezdnik. FOTO: Benoit Tessier, Reuters

Brazilija je kljub presenetljivemu porazu proti Kamerunu v zadnji tekmi skupine G osvojila prvo mesto v konkurenci Kameruna, Švice in Srbije. V ponedeljek jo v osmini finala čaka Južna Koreja.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas