DOHA

Katarci so izzvali Američane

Argentina in Francija le dve ekipi, ki sta zaznamovali SP v nogometu.
Fotografija: Kylian Mbappe bi strelsko lovoriko takoj zamenjal za naslov svetovnega prvaka. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Kylian Mbappe bi strelsko lovoriko takoj zamenjal za naslov svetovnega prvaka. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Tudi dan po finalu med Argentino in Francijo, ki je šele po izvajanju enajstmetrovk okronal Lionela Messija in soigralce za najboljše nogometaše Katarja 2022, je v Dohi dišalo po mundialu. Številni nogometni turisti bodo izkoristili še dan ali dva za raziskovanje majhnega, toda vsebinsko bogatega polotoka, stroka in analitiki so svoje že povedali.

»Vse težje je opraviti kaj več po sredini igrišča, saj se znajo tam dobro postaviti vse ekipe. Zaradi tega je bilo več prodorov prek bočnih položajev in tega bo v prihodnje še več,« nam je zatrdil Jürgen Klinsmann, član tehnično-strokovne ekipe Fife. Nekdanji nemški šampion in pozneje uspešni trener ima prav, kdo pa je najbolje izkoristil novonastale razmere na igrišču?

Najbolje očitno Argentina, ki se je zavihtela na vrh prvič po mundialu Diega Maradone 1986. Ekip, ki so pozitivno opozorile nase na imenitnih katarskih stadionih, je resda še več. Japonska je bila del opazne azijske falange. Azijci so prvič prispevali tri izbrane vrste v osmino finala (še Avstralija in Južna Koreja). Prvo mesto Japonske v skupini E, v kateri so igrale Španija, Nemčija in Kostarika, je ena od večjih senzacij, bronasti Hrvati so poslali Japonce domov šele po izvajanju strelov z bele točke.

Pepeja in Gavija loči kar 21 let

Naslov uspešnice turnirja pripada Maročanom, ki so najprej poslali domov Belgijo, v izločilnih bojih še Španijo in Portugalsko! V polfinalni tekmi s Francijo so pregoreli, svoje je opravila popolna izčrpanost kot posledica njihovega sloga igre, ki so ga dovoljevali tudi sodniki. Med evropskimi reprezentancami si zaslužijo pozitivno oceno Francija, Hrvaška, Nizozemska in Anglija.

Če odmislimo Francijo, ki je zabila na turnirju največ golov (16), med individualnimi dosežki izstopajo štirje strelci: najboljši topničar Kylian Mbappe (Fra, 8), najboljši igralec turnirja Lionel Messi (Arg, 7) ter strelca, ki si s 4 goli delita tretje mesto in ju loči kar 14 let: Olivier Giroud (Fra, 36) in Julian Alvarez (Arg, 22).

Videli smo 17 kazenskih strelov – kar 4 je imel na voljo Messi! – in dva hat tricka. Prvega je prispeval portugalski napadalec Gonçalo Ramos, s čimer je očitno zavedel tudi selektorja Fernanda Santosa, da je ta pozabil na Cristiana Ronalda, drugega v finalu Mbappe. Izpostaviti velja najstarejšega in najmlajšega strelca v Katarju: to sta Portugalec Pepe (39 let, 283 dni) in Španec Gavi (18 let, 109 dni).

Bomo videli, ali bodo leta 2026 v Kanadi, ZDA in Mehiki zrušili povprečje 53.191 gledalcev, ki so ga postavili v Katarju zavoljo številnih tekem na največjem stadionu Lusail – ta je zabeležil najboljši obisk (88.966) na treh tekmah Argentine. Gotovo imajo Američani za to vse možnosti, najmanjši tamkajšnji stadion namreč premore 56.418 sedežev, največji 92.000. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije