Grbu kazali sredinec: Slovenija ogorčena nad početjem reprezentantov (FOTO)

Vrstijo se obsodbe početja treh mladih radgonskih karateistov. Kot razkriva fotografija, so družno pozirali in grbu domovine kazali sredinec.
Fotografija: Sredinec na slovenski grb. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Sredinec na slovenski grb. FOTO: Facebook

Prav v času, ko so odpotovali na evropsko prvenstvo za kadete, mladince in člane U-21 v Budimpešto (6.–9. 2. 2020), kjer v ekipnem delu zastopajo Slovenijo, se je v domovini usul plaz kritik na račun treh slovenskih karate reprezentantov, članov Shotokan karate-Do kluba Gornja Radgona.

Med uporabniki družbenih omrežij je zakrožila fotografija treh mladih pomurskih športnikov, ki so s svojim nešportnim vedenjem močno razburili celotno slovensko javnost; sporna fotografija, ki se je hitro razširila po spletu, pa je bila objavljena kar na spletni strani kluba. Mladi člani radgonskega kluba in mladinski reprezentanti so namreč za fotografijo, kot kaže, na nedavnem balkanskem prvenstvu v Brežicah pozirali z iztegnjenim srednjim prstom na slovenskem grbu na reprezentančnih trenirkah.

Povejmo po domače: sredinec so kazali državi, ki je poskrbela in jim omogočila, da so danes tam, kjer so.

Klub že cenzuriral objavo, a škoda je storjena

Sporno fotografijo so s klubske spletne strani že odstranili, velika črna pika pa bo težko izbrisana, kajti mladi člani kluba B. K., K. K. in M. Č. so naredili veliko neumnost. Težko jih bo opral tudi Anton Rožman, ki se iz dneva v dan bori za pridobitev sredstev in ki dogodek močno obžaluje. Zgodil naj bi se iz gole nevednosti in kot pravi, namen nikakor ni bil žaljiv.

Po njegovem je šlo zgolj za otroško vihravost in mladostniško nevednost, kot je povedal predsednik radgonskega karate kluba. Tudi sam je, kot pojasnjuje, ob objavi fotografije na profilu opazili le položaj rok, ne pa tudi spremljajoče geste. To so opazili šele ob podrobnejšem pregledu oziroma povečavi slike in jo nato odstranili. »Člani Shotokan karate-Do kluba se opravičujemo vsem, ki jih je objavljena fotografija užalila. Sami niso vedeli – iz igrivosti so pokazali na grb v takem smislu, ampak so ravnali napačno. Nastala je zgolj v nevednosti, nikakor pa ne zaradi norčevanja iz slovenskih simbolov ali ustanov,« je še dodal predsednik kluba Anton Rožman.

Gotovo vsaj delno mislijo s svojo glavo

Kakor koli že, tudi če so dejansko bili zavedeni, gre za nedopustno, nesprejemljivo in vseh obsodb vredno početje, saj so fantje že odrasli in gotovo vsaj delno mislijo s svojo glavo. Zato ne presenečajo velike kritike na družbenih omrežjih niti predlogi ter celo zahteve, da se jim odvzame priznanje, ki ga je konec leta 2019 podelil radgonski župan Stanislav Rojko, in sicer prav za dosežek (osvojitev ekipnega naslova balkanskih prvakov), po katerem je nastala sporna fotografija. Vsekakor bi morala biti pri takih zadevah toleranca ničelna. I

Bo pritisk vplival na fante?

V klubu sicer upajo, da ta pritisk ne bo negativno vplival na fante, ki imajo v soboto, na kulturni praznik slovenskega naroda, odločilno tekmo na evropskem prvenstvu. Morebiti pa jih bo vsaj izučilo za naprej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije