JAN DROZG

Iz Maribora na led Severne Amerike

Zapisal se je hokeju, ki sta ga igrala oče in starejši brat. Zdaj gre v ZDA, da uresniči svoje sanje.
Fotografija: Pogled v Ameriko, kjer želi doseči svoje cilje. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Pogled v Ameriko, kjer želi doseči svoje cilje. FOTO: Jure Eržen

Ni prvič, da se Mariborčan spogleduje z igranjem v severnoameriški poklicni ligi NHL. V teh vročih dneh o igranju z velikani na ameriškem in kanadskem ledu precej realno in zrelo razmišlja 20-letni Jan Drozg. Take sanje je imel tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance Jan Muršak, Drozgov someščan.

Hvaležen za nasvet

FOTO: Cataractes De Shawinigan
FOTO: Cataractes De Shawinigan
"Jan Muršak mi je dal precej dobrih in koristnih nasvetov o ligi NHL, o dogajanju tako na ledu kot zunaj njega," nam takoj pove Drozg, ki jutri, v petek, potuje v ZDA. Da se predstavi v ekipi Pittsburgh Penguins, s katero ima podpisano triletno pogodbo. Ali bo za njih igral, še ni jasno. "Čaka me dvotedenski kamp z ekipo, potem še dva tedna kampa novincev. V tem mesecu imam čas, da jih prepričam in se uveljavim. Je pa verjetneje, da me uvodno sezono čaka kaljenje v ligi AHL," zrelo razmišlja Drozg. Pred mesecem je že bil v Ameriki, sodeloval je na poletnem kampu svojega kluba, ki je po njegovih besedah namenjen predvsem medsebojnemu spoznavanju novih igralcev. Zdaj bo drugače, na pripravah bo zbrana klubska elita z legendardnima Sidneyjem Crosbyjem in Jevgenijem Malkinom na čelu​. "Jasno mi je, da me čaka zahtevno delo in dolga pot dokazovanja. Na to sem pripravljen," Drozgu ni neznanka, da je pot do raja dolga, peklenska in zahtevna.

Ata in brat

Hokeju se je zapisal kot otrok. Saj je logično. Ata je bil hokejist. "Tudi starejši brat je igral hokej," nas hitro dopolni Jan in ovrže vse dileme, pri treh je že drsal. Da ima pubec nekaj več, je bilo hitro vidno. "Pa tudi to, da bom moral kmalu v tujino, če želim uspeh v hokeju," si izmenjamo dvojno podajo besed, pak pa je spet na njegovi strani. "V Sloveniji je premalo skavtov, da bi me lahko opazili," iskreno pove, ne da bi kogar koli žalil, govori iskreno, direktno. "Staršem je bil hitro jasno, da bom šel iz Maribora." Ve tudi, da je bilo mami najtežje, ko je šel 2015. na Švedsko v mesto Leksand. Pa saj tudi njemu ni bilo lahko. Najstnik je moral hipoma odrasti, mamahotel je ostal v mestu ob Dravi. "Mame ni bilo, sam sem pral in sesal sobo. Tudi v trgovino sem moral sam. S selitvijo na Švedsko nisem pridobil le po hokejski plati, ampak sem moral odrasti tudi kot človek," se spominja dni v izjemno hokejski državi, ki je nekaj dob pred Slovenijo. "Švedska je velesila, ljudje živijo za hokej, skavtov je ogromno, takoj te kdo opazi," jih strelja Jan, ki se pohvali, da je tu prvič padel v oči nekomu, ki je vest o njem sporočil tja do Pittsburgha. A pot do nabora, peta runda, 152. na draftu 2017., je bila dolga. "Občutek je bil dober. Spoznal sem, da me nekdo spremlja, draft mi je dal novih moči. A hkrati spoznanje, da nisem naredil še nič!" pove v svojem slogu Jan, ki se zaveda, da mu dokazovanje pod soncem NHL, do tja bo še treba, šele sledi.

Iz Švedske v Kanado

V dresu Slovenije FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
V dresu Slovenije FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
Da se razvija v izvrstnega krilnega napadalca, je bilo jasno tudi v lanski sezoni, ko je igral v Kanadi v mladinski ligi v dresu moštva Shawinigan Cataractes v provinci Quebec. Drozg je bil v minuli sezoni s 53 točkami na 54 tekmah, 19 goli in 34 podajami, najboljši napadalec svojega moštva. V dveh sezonah je dosegel 35 golov in 68 podaj. Uspešno je zaigral tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu do 20 let, kjer je bil s štirimi goli in osmimi podajami najboljši strelec turnirja na Poljskem in ključni igralec, da je Slovenija napredovala iz divizije B-1 v višji kakovostni razred.

Kanada ga je navdušila. "Menil sem, da je Švedska hokejska država, a je Kanada še bolj hokejska! Nastopal sem v močni mladinski ligi, spremljajo jo vsi, torej tudi ključni skavti," je jasno Drozgu, ki je dobil triletno pogodbo.
Hvaležen staršem
Kaj bo kupil z denarjem od prve pogodbe (vredna je nekaj več kot 700.000 evrov), že ve. "Sredstva bodo šla za nakup stanovanja in avta," je jasen, ko nam pove, da mora v ZDA poskrbeti sam zase. Ima pa jasno željo, da dočaka debi v NHL, na tisti tekmi pa želi na tribuni videti svoje starše, ki jim je hvaležen za vse, kar so storili zanj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije