NEVERJETNA ZGODBA

Imel je milijone, ljubezen naroda, čez noč je vse izgubil

Po koncu nogometne kariere je vstopil v politiko, kar se je izkazalo za usodno napako.
Fotografija: Erdogan in Šukur sta bila najprej zaveznika, a sta se kmalu sprla. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Erdogan in Šukur sta bila najprej zaveznika, a sta se kmalu sprla. FOTO: Reuters

Turški nogometni reprezentant Hakan Šukur (48) v obdobju 1992–2007 (v 112 tekmah je dosegel 51 zadetkov) je nekoč služil velike vsote denarja. Ljubljenec turških ljubiteljev nogometa je po koncu športne kariere vstopil v politiko, po sporu s turškim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom (65) pa je izgubil vse.
 
Filmsko zgodbo Šukurja je objavil nemški časnik Welt am Sonntag, katerega novinarji so ga poiskali v Washingtonu. »Preselil sem se v ZDA, kjer sem najprej vodil lokal v Kaliforniji, a so vanj začeli zahajati čudni ljudje. Zdaj vozim za Uber in prodajam knjige,« je povedal Šukur, ki je igral za turške klube Sakaryaspor, Bursaspor, Galatasaray, italijanske Torino, Inter in Parmo ter angleški Blackburn, turško reprezentanco pa je leta 2002 na svetovnem prvenstvu popeljal do tretjega mesta.


 
Po nogometni upokojitvi je bil izvoljen v turški parlament, toda leta 2016 se je sprl s turškim predsednikom Erdoganom. Šukurja so skupaj s še nekaterimi obtožili sodelovanja pri neuspešnem državnem udaru tistega leta, zaradi česar je moral zapustiti domovino, da bi odnesel celo glavo. Izbrisali so ga iz turške nogometne zgodovine.

»Nikoli nisem storil ničesar nelegalnega. Nisem izdajalec niti terorist, a so mi vzeli vse, tudi več deset milijonov evrov. Erdogan mi je pobral vse: pravico do svobode, pravico do svobode govora in pravico do dela. Zdi se, da nihče ne zna pojasniti, kakšna naj bi bila moja vloga pri tem udaru.« Pravi, da je res morda sovražnik zdajšnje vlade, ne pa države ali naroda. »Ljubim svojo državo. Po sporu z Erdoganom sem začel prejemati grožnje. Napadli so trgovino moje žene, nadlegovali so moje otroke, očeta so spravili za zapahe, vse moje imetje pa so zasegli.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije