PRVA SODNICA ZA SKOKE

FOTO: Ognjeni krst v Planici

Mojca Pikl je prehodila pot od vrtnarke do vzgojiteljice, vmes pa postala prva sodnica iz Slovenije z licenco FIS.
Fotografija: Mojca Pikl je prva Slovenka, ki je postala mednarodna sodnica v smučarskih skokih z licenco FIS. FOTO: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Mojca Pikl je prva Slovenka, ki je postala mednarodna sodnica v smučarskih skokih z licenco FIS. FOTO: Jože Miklavc

Ljubenka, 40-letna Mojca Pikl, sestra bolj znanega smučarskega skakalca, člana SSK Ljubno BTC Primoža Pikla, je nedavno postala edina slovenska sodnica v smučarskih skokih z licenco FIS. Prvič se bo v tej vlogi predstavila danes in jutri v Planici, kjer bo ocenjevala skoke za celinski pokal COC za moške in ženske. Nove vloge se strastno veseli.

V skakalnem zaodrju

Kot otrok je verjela, da lahko postane vse, kar si želi. In že takrat je želela postati vzgojiteljica. Okoliščine so njeno željo malce prestavile, saj je najprej postala vrtnarka, se za krajše obdobje tudi zaposlila, potem pa nadaljevala študij za vzgojiteljico. Leto dni je bila zaposlena v vrtcu Vodmat v Ljubljani in z veseljem sprejela službo v domačem ljubenskem vrtcu. Vmes je seveda srčno navijala za brata Primoža in se pri tem tudi sama zaljubila v smučarske skoke.

"Nikoli me ni pritegnilo, da bi si nadela smuči in se preizkusila v tem, kar nekatere vzburja, osrečuje, pa tudi razočara. Dovolj mi je bilo to opazovati in občudovati druge, a mi je to kmalu postalo premalo. Želela sem pokukati v zaodrje smučarskih skokov, pa sem kar spontano najprej postala klubska sodnica, po treh letih pa še regijska za Štajersko in Koroško. Vmes sem administrativno, organizacijsko in tudi v praksi pomagala pri klubskih in državnih smučarskih tekmah, vse od začetka sem sodelovala pri pripravah na svetovni pokal za ženske v Ljubnem in tako nizala dragocene izkušnje. Potem je v Sloveniji ostala samo še ena stopnica – izpit za državnega sodnika," pripoveduje Mojca, ki jo je Slovenska smučarska zveza pred dvema letoma predlagala za kandidatko za sodnico​ z licenco FIS.

Pravi, da je ta izziv morda nad vsemi dozdajšnjimi. Seveda pa bo še naprej sodelovala z domačim klubom v Ljubnem, saj je skakalni šport pod Rajhovko v zadnjih letih postal znan in priznan tudi v mednarodnem okolju. Tako bo tudi v prihodnje z najvišje sodniške ravni lahko pomagala domačemu SSK Ljubno BTC, rojstnemu kraju in zanesenjakom, ki jim ni žal prostih ur za smučarske skoke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije