MUZEJ ŠPORTA

Debevec s pokom odprl razstavo športa (FOTO)

V Slovenskem šolskem muzeju razstava o delovanju Muzeja športa. Na ogled so postavljeni raznovrstni predmeti in fotografije.
Fotografija: Rajmond Debevec FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Rajmond Debevec FOTO: Jože Suhadolnik

Če pregovorno sprte Slovence in Slovenke v tej naši deželici kaj povezuje, je to gotovo šport. To je tudi področje, kjer Slovenci posegamo v sam svetovni vrh in rušimo neutemeljeno obremenjenost s številnostjo naroda. Zato je prav gotovo dobrodošla razstava Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in Muzej športa, ki si jo lahko ogledate v Slovenskem šolskem muzeju in je plod sodelovanja z Muzejem športa. Slovenski šolski muzej v Ljubljani je bil ustanovljen leta 1898 in je eden od najstarejših na Slovenskem. Med muzeji, ki se ukvarjajo s specialnimi področji človekovega ustvarjanja, pa sploh najstarejši.

Rekviziti FOTO: Urška Boljkovac
Rekviziti FOTO: Urška Boljkovac

Z muzejskimi predmeti in gradivom sta predstavljena dosedanje delovanje Muzeja športa ter širina bogate slovenske športne dediščine. Šport je danes globoko vtkan v naše vsakdanje življenje, zato sta njegova bogata zgodovina in vpliv, ki seže na številna druga področja, nenehno prisotna v naši zavesti in okolici. Šport pa niso le medalje, temveč pomembno pripomore k boljšemu zdravstvenemu, gospodarskemu in splošnemu stanju. Pričujoča razstava v ospredje postavlja številnost športnih panog, kot so gimnastika, kolesarstvo, atletika, vodni športi, drsanje, borilni športi, smučanje, planinstvo in plezanje ter igre z žogo, in njihov razvoj skozi zgodovino.

Bloudkov disk, Petrovičev mali kristalni globus ...

Na ogled so postavljeni raznovrstni predmeti in fotografije vidnih slovenskih športnikov ter organizacij, ki so zaznamovali športno tradicijo, kot so tekmovalni disk Stanka Bloudka, v sezoni 1985/86 osvojeni mali kristalni globus Roka Petroviča, ki velja za prvi globus, ki ga je osvojil Slovenec, ter dres Brigite Bukovec, v katerem je na olimpijskih igrah v Atlanti osvojila srebro. Razstave se je udeležil tudi slovenski športnik Rajmond Debevec, ki je med drugim Muzeju športa daroval svojo strelsko obleko, s katero je na olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju osvojil zlato medaljo. Debevec je razstavo slavnostno odprl v športnem slogu, s pokom na startno pištolo.

Avtor razstave je Aleš Šafarič, ki je posebno pozornost namenil darovalcem, športnikom, nekdanjim športnikom, njihovim sorodnikom, organizacijam in drugim, ki so v več kot dvajsetih letih s svojim podarjenim gradivom poskrbeli, da se ohranja slovenska športna dediščina. »Apeliram na vse, naj tudi v prihodnje podpirajo muzej pri njegovem poslanstvu, da bi nekega dne le dobili institucijo na ravni, kot si jo zaslužimo glede na športno tradicijo in dosežke.«

»Zaposleni v Slovenskem šolskem muzeju so po postavitvi stalne razstave Šola je zakon! prenos dejavnosti Muzeja športa iz Zavoda za šport RS Planica v Slovenski šolski muzej sprejeli kot nov izziv in v zavesti odgovornosti, da se kulturni dediščini na področju telesne kulture in športa posveti ustrezna sistemska skrb pri zbiranju, hranjenju in razstavljanju predmetov športne dediščine,« je med drugim poudaril direktor Slovenskega šolskega muzeja Stane Okoliš. 

Športna dediščina je na ogled v Slovenskem šolskem muzeju.
Športna dediščina je na ogled v Slovenskem šolskem muzeju.

Tekmovalna žoga FOT0: URŠKA BOLJKOVAC
Tekmovalna žoga FOT0: URŠKA BOLJKOVAC

Mali kristalni globus, ki ga je v sezoni 1985/86 osvojil Rok Petrovič in velja za prvi globus, ki ga je prejel Slovenec. FOTO: urška boljkovac
Mali kristalni globus, ki ga je v sezoni 1985/86 osvojil Rok Petrovič in velja za prvi globus, ki ga je prejel Slovenec. FOTO: urška boljkovac

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije