OBOŽEVALEC

Vso sezono ni spal zaradi Dončića

Štajerec Gregor Sevšek je eden večjih navdušencev nad našim NBA-jevcem. Vsako noč je bedel in pripravljal videopovzetke, ki sta jih gledala Slovenija in svet.
Fotografija: Z Luko sta se osebno spoznala. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Z Luko sta se osebno spoznala. FOTO: Osebni arhiv

LJUBLJANA – V Sloveniji vlada dončićmanija, ki jo je sprožil čudežni deček svetovne košarke Luka Dončić. Pri rosnih 20 letih postaja planetarna zvezda, za katero so njegovi oboževalci pripravljeni narediti veliko in še kaj več. Med tistimi, ki ga preprosto obožujejo, je 28-letni Gregor Sevšek. Srečali smo se v Ljubljani, dopoldne je bilo. 

»Pa saj se niste zmotili, res gre za neke vrste obsedenost z Luko Dončićem,« uvodoma pove Gregor, ki Luko spremlja že šest ali sedem let. »Vedno me je imelo, da bi na tak način spremljal zgodbo mladega nadarjenega igralca. Z Luko se je začelo. Po nekaj tekmah in ogledanih posnetkih je bilo jasno, da močno odstopa od svojih vrstnikov. Začela se je lepa zgodba,« nadaljuje Gregor, ki je začel pozorneje spremljati Lukov razvoj. Iz Košarkarske šole Olimpije je ta šel v Real, od tam pa se izstrelil v globalno orbito. »Pritegnil me je, živel je moje sanje,« priznava Gregor, ki je tudi sam 15 let treniral košarko, starši pa so ga pridno vozili na treninge iz Apač pri Ptuju v Maribor, za kar jim je še danes hvaležen. Kariere pod koši ni naredil, a si ne beli glave s tem, s košarko je ostal tesno povezan!

Prvi video s pol milijona ogledov
Gregor Sevšek je na svoj način počastil velik uspeh slovenskih košarkarjev na EP v Turčiji leta 2017. FOTO: Osebni arhiv
Gregor Sevšek je na svoj način počastil velik uspeh slovenskih košarkarjev na EP v Turčiji leta 2017. FOTO: Osebni arhiv

»Pred dvema letoma in pol sem naredil prvi video o Luki Dončiću, šlo je za kompilacijo, ki je nosila naslov Luka Dončić 2017, danes pa ima že okoli pol milijona ogledov. Najbolj gledan video, ki sem ga pripravil, pa je zbral več kot 1,6 milijona ogledov, kar so zame fantastične številke,« pove Gregor o svojih začetkih sestavljanja videov o Luki Dončiću. Pred tem se je z videozapisi o njem ukvarjal le neki Španec, a nikoli ni pripravil kompilacij ali česa podobnega. Sevšek pa je postal pojem, ki je tesno povezan z Dončićem. On je tisti, čigar videe je v minuli sezoni severnoameriške lige NBA vsako jutro čakal vsak pravi košarkarski navdušenec. »Lani sem se odločil, da bom svoj kanal na youtubu redneje ažuriral. Začel sem spremljati Lukove tekme v ligi NBA in po vsaki pripravil povzetek njegovih najboljših potez. Vsa Slovenija je komaj čakala debi proti Phoenixu in potem tako naprej. Pa sem bedel prvo noč, zaspal sem šele ob pol petih zjutraj. Je pa bilo potem malce težje v službi,« se spominja Gregor.
Tudi sam je treniral košarko. FOTO: Žiga Plahutar
Tudi sam je treniral košarko. FOTO: Žiga Plahutar

Spal premalo

»Izpustil sem le par tekem, ko sva šla z dekletom na potovanje. Takrat je na pomoč priskočil bratranec,« se pohvali Gregor, ki pravi, da mu je priprava videa z najboljšimi potezami igralcev, v prvi vrsti Dončićevimi, še vedno velik hobi. »Začel sem s prvo tekmo, pa potem drugo, tretjo ... Do sredine sezone je šlo z lahkoto, potem malce težje. Pojavili sta se nespečnost in utrujenost. A sem zdržal do konca, potem te najprej žene adrenalin!« nadaljuje Gregor. Med sezono je število naročnikov na videe na njegovem kanalu poskočilo na skorajda neverjetnih 16.000. »Med sezono je številka resnično zrasla, zdaj bolj miruje,« pripomni sogovornik in razkrije, da po videih segajo predvsem uporabniki iz Slovenije, Luka pa je zelo popularen tudi na Filipinih in seveda v ZDA, kjer je v krstni sezoni v Dallasu dokazal, da zna in zmore. Čeprav prihaja iz Evrope.
Dončić ima celo vojsko navijačev. FOTO: Reuters
Dončić ima celo vojsko navijačev. FOTO: Reuters

Vmes je Gregor rešil vprašanje avtorskih pravic, zato mirno spi. »Pravila so taka, da ima NBA v lasti vse pravice tekem v rednem delu. Lahko naredim kompilacijo in jo objavim, a sem primoran sprejeti pravila igre in vrteti oglase, ki jih ima youtube, ta pri tem dobi tudi vsa sredstva. Če tega ne sprejmem, lahko dobil do tri opozorila, po katerih pa mi ukinejo kanal,« pojasni Sevšek, ki si pomaga do videomateriala prek aplikacije NBA league pass (dostop za ogled tekem), družabnega kanala twitter in nasvetov ter podatkov novinarskih kolegov iz Amerike.

Z Dončićem sta se spoznala

Luka in Gregor sta se lani spoznala. »Luka je prišel v košarkarsko trgovino Gros- basket, kjer delam. Pa sem se mu predstavil in dejal, da sem tisti Gregor, ki dela videe o njem. Takoj mi je pojasnil, da ve, kdo sem. Segla sva si v roke,« ponosno pripoveduje Sevšek, ki na videe in dela o Luki Dončiću gleda skozi prizmo navdušenja nad košarko oziroma Luko. »Po eni strani se zavedam, da se to počasi razvija v resno zgodbo, a bi si želel, da me pri pripravi videa še naprej žene to začetno veselje,« doda in pove, da je decembra s tem tudi nekaj zaslužil: »Luka je imel nekaj zelo odmevnih tekem, videi so bili zelo gledani, zato sem od youtuba dobil skoraj 400 evrov.«

Konec oktobra se začne nova sezona. Bo Gregor kaj spal, nas zanima. »Nekaj novosti bo, zagotovo bom vstajal nekoliko pozneje, pa tudi video bo kako uro pozneje,« pravi. Gregorja Sevška najdete na kanalu youtube pod Greg's court in na facebooku v skupini Navijači Luke Dončića. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije