Vražje Slovenke za svetovni vrh

Naše mlade teniške igralke navdušujejo in obetajo. Njihov razvoj pozorno spremlja tudi Mima Jaušovec, zmagovalka odprtega prvenstva Francije leta 1977.
Fotografija: O njih se bo še govorilo! Foto: Teniška zveza Slovenije
Odpri galerijo
O njih se bo še govorilo! Foto: Teniška zveza Slovenije

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo tudi leta 2021 še četrto leto zapored članica prve evroafriške skupine pokala Fed. Tja je napredovala iz druge evroafriške skupine. Pa ni veliko manjkalo, da bi šla v boj za svetovno skupino! »V primerjavi z lani smo naredili korak naprej. Lani smo se borili za obstanek, letos pa smo bili tik pred tem, da napredujemo v kvalifikacije za svetovno skupino,« tudi selektor Andrej Kraševec obžaluje zamujeno priložnost. A v isti sapi priznava, da je poln ponosa na dekleta, generacijo, ki obeta.

Mima Jaušovec je ponosna na mlade, ki obetajo. Foto: Dejan Javornik
Mima Jaušovec je ponosna na mlade, ki obetajo. Foto: Dejan Javornik
Mlada slovenska teniška igralka Kaja Juvan je zablestela na uvodu turnirja WTA v Acapulcu in iz nadaljevanja izločila peto nosilko, Američanko Venus Williams, ob tem je rešila sedem zaključnih žogic Američanke. V nadaljevanju je Juvanovo ustavila – Tamara Zidanšek. Januarja je nase opozorila Dolenjka Živa Falkner, ki je v svojem prvem nastopu prišla v finale turnirja dvojic na odprtem prvenstvu Avstralije, kjer je združila moči s soigralko Matildo Mutavdžić iz Velike Britanije. Ob pogledu na svetovno jakostno lestvico je jasno, da gre Slovenkam bolje kot pred dvema letoma: takrat je bila med stoterico le Polona Hercog (marca 2018 je zasedala 88. mesto). Zdaj je Hercogova 45., Tamara Zidanšek 71., z mestom med 100 se spogleduje Kaja Juvan, ki je 121., na 230. poziciji je Dalila Jakupovič.

O njih se bo še govorilo! Foto: Teniška zveza Slovenije
O njih se bo še govorilo! Foto: Teniška zveza Slovenije
»V zadnjih letih smo precej pomladili naše vrste. Veliko se vlaga v Tamaro in Kajo. Prepričan sem, da bomo v letu ali dveh v svetovni skupini. Predvsem imamo mlad, obetaven in nadarjen kader, ki bo krojil svetovni vrh. Ne smemo pozabiti še na Pio Lovrič, Živo Falkner, Nino Potočnik in Niko Radešić, ki so prav tako naša svetla prihodnost,« pravi Kraševec. »Z dekleti se dela načrtno, dobro in strokovno. Tako rekoč z vsemi igralkami razen redkih izjem delajo slovenski trenerji, kar je dokaz, da je naša stroka na izjemno visoki ravni.« Vse omenjene tenisačice imajo slovenske trenerje, le Živa Falkner trenira pri strokovnjaku v Zagrebu.
 

Kaja je pripravljena


»Zelo sem vesela, ko vidim več slovenskih igralk med prvih 100. Spremljam vse njihove rezultate. Poleg konstantnih iger Tamare Zidanšek, ki me razveseljuje s številnimi odmevnimi zmagami, mi je najbolj všeč Kaja Juvan, za katero verjamem, da bo hitro med najboljših 100 na svetu. Ima raznovrstno igro, nenehno napreduje, dobro se znajde tudi na velikih stadionih pred veliko publiko in se mi zdi, da je psihološko pripravljena. Potrebuje le celotno sezono ali dve, da bo prisotna na velikih turnirjih in si pridobi potrebne izkušnje ter da se popolnoma profesionalno posveti tenisu.


Do zdaj je bila kar obremenjena tudi s šolo, zdaj pa je njena pot odprta,« pozorno mladi rod spremlja tudi legendarna Mima Jaušovec. »Zelo pomembno je, da imajo starejšo vzornico, super, da imamo Polono Hercog med 50, škoda, da se ne potrudijo, da bi se priključila mladim v reprezentanci. In pa seveda Katarina Srebotnik in Andreja Klepač, ki sta že dolgo v svetovnem vrhu in gotovo pozitivno vplivata na mlade,« nekdanja zmagovalka odprtega prvenstva Francije spomni na generacijo, ki je navdih današnjemu rodu. Uspeh pa se ne zgodi čez noč.

»Za uspeh sta v prvi vrsti potrebna veliko treninga na vseh področjih in želja po napredku, tenis mora biti zate najvažnejša stvar na svetu in porazi in neuspehi te ne smejo spraviti v slabo voljo, ampak ti morajo dati še več zagona. Trdo delo se prej ali slej obrestuje. Pomembno je imeti pravo ekipo okoli sebe, ki te razume, te porine do maksimuma tvojih zmogljivosti, ki pa ti tudi zna dati dovolj počitka in vključiti tvoje mišljenje glede taktike, dela ...


Treba je delati za psihološko stabilnost, saj je športnikovo življenje zelo naporno in je treba zdržati vse pritiske. Rekla bi, da skoraj 60 odstotkov k zmagi prispeva psiha. Seveda poleg odlične fizične pripravljenosti in tehnike. Za preboj med prvih 10 pa je potreben še poseben talent,« poudari 63-letna Mariborčanka Mima, ki se z mladimi srečuje na turnirjih in z veseljem da kak nasvet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije