GORDON BANKS

V spanju preminil sloviti nogometaš

Kot vratar je pomagal Angliji do naslova svetovnega prvaka leta 1966.
Fotografija: FOTO: Istock
Odpri galerijo
FOTO: Istock

LONDON – Gordon Banks, nekdanji vratar angleške nogometne reprezentance, ki je leta 1966 na domačih tleh osvojila naslov svetovnega prvaka, je umrl v 82. letu starosti, so danes sporočili iz angleškega prvoligaša Stoke Cityja. Banks je preminil ponoči med spanjem.

Banks je odigral 15 sezon v angleški ligi, 73-krat pa je branil tudi za državno reprezentanco in bil eden najboljših vratarjev svojega časa. Inštitut za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) ga je razglasil za drugega najboljšega vratarja 20. stoletja za Levom Jašinom.

Šestkrat najboljši v izboru za Fifinega vratarja leta.

Kar šestkrat je bil Banks najboljši v izboru za Fifinega vratarja leta. Leta 1966 je bil prvi vratar Anglije, ki je tedaj prvič in zadnjič postala svetovni prvak. Štiri leta pozneje je na prvenstvu v Mehiki v skupinskem delu z izjemno obrambo preprečil gol Peleju (Anglija je tekmo proti Braziliji sicer izgubila z 1 : 0). Banks se je nekoč pošalil, da se ga ljudje spominjajo bolj po tej obrambi kot po naslovu svetovnega prvaka. Je pa zaradi bolezni manjkal v četrtfinalu, ko je Anglija izpadla proti Zahodni Nemčiji.



Oktobra 1972, ko je bil še vedno najboljši vratar Anglije, je doživel prometno nesrečo, v kateri je izgubil oko, in zaradi tega tudi končal svojo reprezentančno kariero.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije