IZ TRIGLAVA V DEŽELO KRIKETA

Tresel je slovenske mreže, zdaj bo zabijal v Indiji

Matej Poplatnik je pomagal Triglavu pri obstanku v elitni slovenski ligi, potem so ga začeli snubiti Indijci. Danes ima v žepu triletno pogodbo, v ponedeljek obrača nov list v življenju.
Fotografija: Matej Poplatnik verjame, da se bo tudi v Indiji veselil golov, kot se jih je v dresu Triglava. FOTO: ROMAN ŠIPIČ
Odpri galerijo
Matej Poplatnik verjame, da se bo tudi v Indiji veselil golov, kot se jih je v dresu Triglava. FOTO: ROMAN ŠIPIČ

Nogometna pota vodijo na vse konce sveta. Tudi v Indijo, kamor se v ponedeljek odpravlja 26-letni slovenski nogometaš Matej Poplatnik. Nogometni klub Kerala Blasters, ambiciozni klub z jugozahoda Indije, je z njim sklenil triletno pogodbo in nanj, predvsem pa na njegove zadetke, še kako računa.

Matej Poplatnik verjame, da se bo tudi v Indiji veselil golov, kot se jih je v dresu Triglava. FOTO: ROMAN ŠIPIČ
Matej Poplatnik verjame, da se bo tudi v Indiji veselil golov, kot se jih je v dresu Triglava. FOTO: ROMAN ŠIPIČ

Z odhodom v Indijo bo Poplatnik postal drugi slovenski nogometaš, ki si bo služil cekine na tem koncu sveta – pred njim je to uspevalo Reneju Miheliču. »Indijci so pokazali največ zanimanja, zato sem se odločil za odhod. Prepričali sta me organiziranost in ideja, na podlagi katere deluje klub,« uvodoma pove Poplatnik, ki so se mu Indijci oglasili že ob koncu minule sezone. A je bil prijazen in jim je dal vedeti, da bi rad do konca opravil v dresu Triglava, ki se je boril za obstanek. Gorenjcem je uspelo, Indijci pa Poplatnika niso pozabili. Spet so se oglasili.
 

Učijo se od Angležev


»Sprva nad selitvijo v Indijo nisem bil prav navdušen. A so bili v klubu vztrajni. Najprej se je oglasil direktor, za njim še predsednik in trener. Prepričevali so me in opisovali razmere za delo. Nekaj malega sem prebral in pogledal nekaj videozapisov. Marsikdo bi se vprašal, kakšen nogomet se sploh igra v Indiji. Potem sem se le pustil prepričati. Hitro smo se domenili,« nadaljuje Matej, ki smo ga v zadnjih dneh ujeli še v Sloveniji.

»Prvič sem bil v Indiji med 12. in 29. julijem, saj smo z novo ekipo sodelovali na turnirju, ki ga je organizirala Toyota. Igralci, precej je novih, smo se spoznavali med sabo. Ko je bilo turnirja konec, smo dobili še nekaj oddiha, 20. avgusta pa začnemo priprave,« pove Matej, ki je v nekaj tednih spoznal blišč in bedo Indijske podceline. »Hitro ti postane jasno, da je v Evropi vse urejeno in visok življenjski standard,« pripomni.

​Zavedajo se, da je šel v Indijo zaradi nogometa. Na to je tudi povsem osredotočen. »Lepo so me sprejeli v ekipo. Vidi se, da se učijo od Angležev in njihove premier lige, najbolj pa me je navdušila organiziranost. Ko sem šel leta 2015 v Bolgarijo, se ni zgodilo pet odstotkov tistega, kar so obljubljali. V Indiji pa je že zdaj več, kot so obljubljali,« opiše trenutne razmere Matej, ki ga je v mestu Koči, svojčas je bila to prestolnica trgovine z začimbami, pričakal stadion za 55.000 gledalcev. »Mesto je urejeno, precej je zelenja. Trening center je izvrsten, o stadionu pa ne bom izgubljal besed,« ne skriva navdušenja.
 

Od leta 2013 superliga


Indijci imajo radi nogomet, na stadionu je pestro že pred tekmo. Imajo navado, da igralce ob cesti pospremijo na srečanje. Indijska superliga se igra od leta 2013. Po dva naslova sta osvojili ekipi ATK in Chennaiyina. Tekmuje 10 klubov. Novi klub Mateja Poplatnika je v minuli sezoni pristal na 6. mestu, letos ciljajo na vrh.

»Ambicije so jasne, najprej je želja, da se prebijemo med štiri, potem do prvaka,« pristavi sogovornik, ki ga prvi del sezone čaka do sredine decembra, brcanje pa bodo nadaljevali januarja. Prvenstvo se bo za najboljša moštva sklenilo marca. Matej in ekipa bodo prvi teden priprav opravili doma, potem potujejo za tri tedne na Tajsko, za konec pa bodo trenirali v svojem centru. Ekipo čaka zahtevna liga, na gostovanja bodo potovali z letalom, najdaljša pot bo trajala štiri ure v letalu in tri v avtobusu. V klubu so poskrbeli za vse.

Ob prihodu je Matej sprva bival v luksuznem hotelu, zdaj se bo preselil v apartmajsko naselje. S hrano, ki je v Indiji malce bolj začinjena in pekoča, ne bo imel težav. V klubu imajo kuharja, ki bo pripravljal primerno jedačo. Z jezikom ne bo težav, v Indiji vsi govorijo angleško. Pričakalo ga je vroče vreme, temperature pa prek 30 stopinj Celzija. »V zraku je veliko vlage, potrebuješ čas, da se navadiš,« se zaveda Matej. Trener ekipe Kerala Blasters je nekdanji angleški vratar David James, ki je eno sezono tudi igral, v Angliji pa je bil član Liverpoola, Manchester Cityja in Aston Ville.


»Za zdaj smo na turnirju odigrali dve tekmi. Postavili smo se bolj obrambno, saj smo se spoznavali. Sicer trener od mene pričakuje, da bom zabijal gole. Za to sem bil pripeljan!« se naloge zaveda Matej, ki mu bodo družbo delali igralci iz Srbije (med njimi Slaviša Stojanović, soimenjak slovenskega trenerja), Francije, Ugande in Gane. V strokovnem štabu bo glavnemu trenerju pomagal Islandec Hermann Hreiðarsson.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije