PRELOMI

Tiger Woods: od junaka do bedaka in nazaj

Objavljeno 22. maj 2019 19.13 | Posodobljeno 22. maj 2019 19.13 | Piše: Veso Stojanov

Nezvestoba in odvisnost od seksa sta vplivali na to, da kariera golfista Tigra Woodsa ni šla samo strmo navzgor.

Predsednik Donald Trump je odlikoval Tigra Woodsa s predsedniško medaljo svobode. FOTOGRAFIJE: REUTERS
Ameriški predsednik Donald Trump je ta teden najvišje ameriško civilno odlikovanje – predsedniško medaljo svobode – obesil okoli vratu enemu najboljših, če ne celo najboljšemu igralcu golfa na svetu Eldricu Tontu Woodsu, ki ga ves svet precej bolje pozna pod njegovim živalskim imenom Tiger. Ob tej priložnosti je Trump izjavil, da je zanj Woods "prava legenda, neverjetni športnik, ki je spremenil golf in presegel mejnike v tej igri". Odlikoval ga je le nekaj dni za tem, ko je Woods sredi aprila znova – po nekaj sušnih letih – zmagal na prvem izmed štirih najpomembnejših golf turnirjev na svetu, na tako imenovanem mastersu, ki ga vsako leto organizirajo v mestu Augusta v ameriški zvezni državi Georgia.

image
REUTERS Tiger Woods z nekdanjo ženo Elin Nordegren, ko slednja še ni vedela za njegove štveilne skoke čez plot.
Glede na število zmag, ki jih je dosegel v svoji profesionalni karieri – ta traja že od leta 1996, ko je bil star 20 let –, so besede, ki jih je na podelitvi odlikovanja izrekel Donald Trump, morda še preskromne. Kajti Woods je res premikal mejnike in dosegel vrsto rekordov, ki jih še lep čas ne bo nihče presegel. Tako je že leto dni po tem, ko je postal profesionalni igralec, postal igralec leta na turnirjih Združenja profesionalnih igralcev golfa (PGA), potem pa še desetkrat. Enajstkrat je bil razglašen za najboljšega igralca turnirjev v organizaciji PGA, bil je najbolje plačani igralec golfa, je nosilec kar 17 Guinnessovih rekordov, povezanih z golfom, po jamajškem sprinterju Usainu Boltu in ameriškem plavalcu Michaelu Phelpsu pa tretji športnik z največ rekordi v enem športu.

Sam na vrhu lestvice?

Če pobliže pogledamo njegove dosežke, je doslej zmagal na kar 81 turnirjih pod okriljem PGA, od tega je osvojil kar 15 tako imenovanih major turnirjev. Tako se v svetu golfa imenujejo štirje najpomembnejši turnirji v letu, nekakšna golf različica štirih največjih teniških turnirjev (Melbourne, Pariz, London, New York). To so aprilski turnir v Augusti, nato PGA-prvenstvo (PGA Championship), ki ga vsako leto maja organizira ameriška veja PGA, potem Odprto prvenstvo ZDA v juniju in julijski tradicionalni turnir v škotskem St. Andrewsu, poimenovanem na kratko kar kot The Open. Več majorjev je doslej osvojil le legendarni Jack Nicklaus, kar 18.

Če nadaljujemo naštevanje dosežkov v dosedanji karieri, moramo vsekakor omeniti, da je Tiger Woods med petimi igralci, ki so v vsej zgodovini golfa zmagali na vseh štirih major turnirjih v enem letu in dosegli tako imenovani grand slam. Bil je najmlajši igralec na svetu, ko je leta 2000 s 24 leti prvič osvojil grand slam, in je poleg Jacka Nicklausa edini golfist, ki je trikrat v karieri osvojil zagotovo najprestižnejši naziv v golfu – zmagovalec grand slama.

image
REUTERS Aretacija Woodsa potem, ko je zaspal v avtu.

Glede na njegovo aprilsko veliko vrnitev v Augusti ter na intenzivnost in resnost priprav na drugi letošnji major, ki se bo v ponedeljek začel v Bethpage State Parku pri mestecu Farmingdale v ameriški zvezni državi New York, se lahko zgodi, da bo Tiger Woods letos sam na vrhu lestvice zmagovalcev z največ osvojenimi grand slami v zgodovini tega športa. Na aprilskem mastersu v Augusti, ki ga je prvič osvojil leta 1997, le leto dni za tem, ko je vstopil v svet profesionalnega športa, je prekinil kar 14 let dolgo sušno obdobje, odkar je osvojil svoj zadnji masters. In kar je morda še bolj presenetljivo; potem ko je zaradi bolezni in težav, ki jih je imel v zasebnem življenju, pred leti padel na 1119. mesto na svetovni lestvici, mu je zdaj uspela vrnitev med peterico najboljših golfistov. Vrnitev, vredna občudovanja.

Igra denarja

Golf je nastal kot igra zdolgočasenih škotskih pastirjev, a so jo potem kmalu sprejeli za svojo v aristokratskih in višjih družbenih slojih, zato je imel vedno prizvok ekskluzivnega športa, okoli katerega se vrti izjemno veliko denarja. In tega je Woods v svoji karieri zaslužil res ogromno. S turnirskimi in sponzorskimi nagradami je že pred desetimi leti, le 13 let po tistem, ko je vstopil med profesionalce, postal najbolj plačani športnik na svetu, saj je leta 2009 presegel milijardo dolarjev v svoji profesionalni karieri. Že leta 2002 je kot najbolje plačani športnik na svetu prehitel dotedanjega rekorderja, voznika formule ena Michaela Schumacherja.

image
REUTERS Veličastna vrnitev v sam vrh golfa – reakcija po zmagi pred enim mesecem na mastersu v Atlanti
Po izračunih ameriške revije Forbes je Tiger Woods do zdaj z golfom zaslužil že več kot milijardo in pol dolarjev, od tega od turnirskih nagrad zgolj prgišče več od 114 milijonov dolarjev. Več kot 90 odstotkov denarja je od sponzorskih pogodb, Woodsovih videoigric o golfu in tudi od prodaje njegove linije športnih oblačil, ki jo je poslal na trg na vrhuncu slave.

Tiger Woods je do leta 2009 dominiral v svetu golfa, ob tem je bil pravi superzvezdnik tudi na drugih igriščih, tistih, ki jih včasih poimenujemo svet glamurja. Običajno se v takšnih zgodbah zgodi dramatični zaplet in tudi Woodsovo sanjsko življenje se je povsem spremenilo.

Beg pred pobesnelo ženo

Med odprtim prvenstvom Velike Britanije se je leta 2001 zagledal v Elin Nordegren, pet let mlajšo varuško otrok švedskega golfskega kolega Jesperja Parnevika. Hči nekdanje švedske ministrice za migracije Barbre Holmberg je kot nekdanja manekenka in otrok iz ugledne švedske družine s svetlimi lasmi dvignila tržno vrednost edinega golfista, ki bi takrat lahko načel veličino legendarnega Jacka Nicklausa in se spustil v boj za naslov največjega golfista vseh časov. Woods se je poročil z Nordegrenovo, dobila sta dva otroka, hčerko Sam Alexis in sina Charlieja Axela, in svet je lahko opazoval idilično zvezdniško družinico vse do 25. novembra 2009.

Takrat je ameriški tabloid The National Enquirer objavil, da ima Tiger Woods menda že nekaj časa skrivno razmerje z upraviteljico newyorškega nočnega kluba Rachel Uchitel. Govorice je Uchitelova najprej odločno zanikala, a čez dva dni je Tiger Woods ob pol treh zjutraj v ihti zapustil družinsko hišo v predmestju Orlanda na Floridi in čez nekaj trenutkov s svojim terencem cadillac escalado trčil v vodni hidrant ter med tem podrl še nekaj dreves. Dobil je le manjše praske po obrazu in opozorilo policistov zaradi pretirano brezskrbne vožnje. Policisti so ga blagohotno opozorili in oglobili le s 164 dolarji in štirimi kazenskimi točkami. Po tem neobičajnem dogodku se je najbogatejši športnik zavil v molk, trikrat zavrnil pogovor s policisti in se znašel v navzkrižnem ognju ameriških medijev, ki so že dan po nesreči v Isleworthu postregli s pikantno novico, da se je slavni Tiger v resnici ponesrečil med begom pred pobesnelo ženo Elin Mario Pernillo Nordegren.

Naslajanje javnosti

Dogodek so ameriški mediji, zlasti tisti z lahkotnejšo vsebino, temeljito izkoristili. Tako so Američani hitro izvedeli, da v razbitem cadillacu policija ni našla niti kapljice krvi, čeprav je športnik iz ust kar precej krvavel. Nadalje, da je žena policistoma, ki ju je poklical najbližji sosed, postregla z različnima verzijama nočnih dogodkov pred rezidenco: po prvi je možu po trčenju pritekla na pomoč iz hiše s palico za golf v roki, po drugi pa se je do kraja nesreče pripeljala v vozilu za vožnjo po igriščih. Elin Nordegren, ki sta jo uniformiranca našla ob ležečem, stokajočem in le napol prisebnem možu, naj bi s palico za golf na avtu razbila dve okni.
Zakonca Woods sta se v hiši na smrt sprla, ljubosumna Elin se je nad moža spravila s pestmi in nohti, a ji je ušel iz hiše in ji hotel pobegniti z avtom. Za ravs pri Woodsovih je kriv intervju v National Enquirerju, kjer je Rachel Uchitel priznala seks in zvezo s slavnim golfistom.

image
REUTERS Tiger Woods v akciji

Potem se je usulo. Američani so izvedeli, da je golfist z visokimi honorarji kupoval molk žensk, s katerimi si je sem ter tja delil posteljo. Tednik US Weeky je 2. decembra 2009 v celoti prenesel sporočilo, ki ga je na mobilnem telefonu ene od ljubic pustil Tiger Woods. Potem so se začele oglašati Woodsove plačane ljubice. Druga za drugo. Zanimanje in pritisk javnosti sta bila strašanska. Lotil se ga je tudi kontroverzni newyorški radijski voditelj in didžej Howard Stern, ki je v svojo oddajo povabil nekdanje Woodove ljubimke na lepotno tekmovanje v bikinkah. Za najlepšo so izbrali natakarico Jamie Jungers, ta je zmagala pred Loredano Jolie in Jaimee Grubbs. Jungersovi so v radijski oddaji, ki jo je vodil Stern, nadeli lento Woodsove "resnične ljubice". Sedemindvajsetletna ljubimka golfista je v žep pospravila 75.000 dolarjev. Nagrado si je deloma prislužila z odgovarjanjem na zasebna vprašanja o svojem razmerju z Woodsom, ko je tudi dejala, da je od njega vedno želela le opravičilo.

Začasni umik in odvajanje od seksa

Ko se je 11. decembra 2009 Woods zaradi zakonske nezvestobe še enkrat javno opravičil ženi Elin in vsem, ki so mu tako dolgo stali ob strani, je sporočil tudi, da se za nedoločen čas umika iz profesionalnega golfa. Njegov zakon se je končal s sporazumno ločitvijo, skupnim skrbništvom nad otokoma in z zadostno finančno odškodnino za Elin Nordegren, ki naj bi dosegala več kot sto milijonov dolarjev. Afera je tako vplivala na Woodsa, da je nekaj časa preživel v Misisipiju v sanatoriju, kjer se je zdravil zaradi zasvojenosti s seksom.

1,5 milijarde dolarjev je doslej v karieri zaslužil Tiger Woods.

Padati je začel na letvicah najboljših igralcev golfa, novembra 2011 je bil že 58., vendar se je pobral in med marcem 2013 in majem 2014 spet postal številka ena na svetu, čeprav v tistem času ni zmagal na nobenem izmed pomembnejših turnirjev. Tedaj je bil nekaj časa partner znane ameriške smučarke Lindsey Vonn in smo ga lahko videli tudi po evropskih prizoriščih tekem za smučarski pokal. Ko sta se z Vonnovo razšla, je spet zapadel v krizo, med avgustom 2015 in januarjem 2108 je sodeloval le na enem turnirju, vmes je staknil kar nekaj poškodb, bil štirikrat operiran na hrbtenici in leta 2017 doživel še aretacijo. Maja so ga policisti prijeli v bližini doma v mestecu Jupiter Island na Floridi. Ob treh zjutraj so ga našli, kako je sredi ceste spal za volanom svojega stoječega, a prižganega avtomobila. Najprej so sporočili, da je bil pod vplivom alkohola in zdravil, sam Woods pa se je pozneje branil, da se ni zavedal stranskih učinkov zdravil, ki jih je jemal zaradi bolečin. Na sojenju je priznal krivdo za neprimerno vožnjo, sodnik pa ga je kaznoval z 250 dolarji in 50 urami prostovoljnega dela v lokalni skupnosti. To je bila Tigrova zadnja večja afera, po njej se je spet posvetil igri, ki ga je naredila slavnega in bogatega.
Deli s prijatelji