Tai Woffinden je zdaj zrel dirkač, ki pa ima še vedno visoke cilje

Trikratni svetovni prvak Tai Woffinden je mladost preživel v Avstraliji, profesionalno kariero pa začel po vrnitvi v rodno Anglijo, in čeprav je zadovoljen z doseženim, ima še velike cilje.
Fotografija: Tai Woffinden je zdaj zrel dirkač, ki pa ima še vedno visoke cilje.
Odpri galerijo
Tai Woffinden je zdaj zrel dirkač, ki pa ima še vedno visoke cilje.

Tai Woffinden se je rodil v Scunthorpu v Angliji in odraščal v Zahodni Avstraliji. Medtem ko so nekatera največja imena motošportu že v zgodnji mladosti postala zvezde, je bila Woffindenova pot nekoliko drugačna.

Taievo (desno) obvladovanje motocikla je precej spektakularno.
Taievo (desno) obvladovanje motocikla je precej spektakularno.

»V Avstralijo smo se preselili, ko sem bil še otrok. Bil sem precej divji. Storil sem marsikaj norega, vedno sem iskal tisto, kar je bilo nevarno in mi poganjalo adrenalin po žilah. Prihajal sem domov z ranami in modricami. Ko smo še živeli v Angliji, je bil moj oče dirkač v spidveju, zato sem tudi jaz začel dirkati. Oče je vedel, da imam nekaj v sebi, zato je rekel: 'Moraš oditi v Evropo in iz tega narediti posel.' Takoj ko sem dopolnil 15 let, so moji starši spakirali in preselili smo se nazaj v Scunthorpe, da sem lahko postal profesionalni dirkač. Živeli smo v prikolici, ker smo ves denar porabili za dirke, zato je bila to za vse nas velika sprememba. En dan si na plaži v Perthu, naslednji dan pa živiš v prikolici v hladni Angliji,« se svojih začetkov spominja Tai.
 

Proti vrhu


Poleg elitnega razreda grand prix obstaja v Evropi več državnih lig, ki se razlikujejo po različnih standardih. Tai je v britanski ligi svojo profesionalno kariero začel na najnižji stopnji: »Ko sem začel dirkati, je bilo vse skupaj dokaj enostavno. Kamor koli sem se odpravil, sem zmagal na številnih dirkah in z vsakim majhnim korakom sem napredoval. Začel sem na dnu, kjer sem eksplodiral, se prebil v naslednjo ligo in tudi tam dominiral, nakar sem pristal v najvišji ligi in nadaljeval osvajanje številnih točk. Mislil sem, da bo preprosto! Mislil sem, da bom samo nadaljeval na poti navzgor in da bom ostal nedotakljiv. To je bila moja miselnost.«


Njegov oče Rob je bil zanj večji od življenja. Bil je živahen, človek, ki so ga vsi želeli spoznati. Bil je tudi Taiev mehanik, njegov zaupnik, učitelj, njegov najbližji in najzvestejši zaveznik. Njegova diagnoza raka je močno prizadela Taia. Imel je 19 let, bil je zvezda v nastajanju, ko se je moral spopasti z dejstvom, da bo živel brez očeta; ta je umrl leta 2009.
 

Opazen, navezan na družino


Taia ni težko opaziti v množici. Morda ni najvišji, vendar enostavno izstopa. Temni lasje, bundesliga frizura, sijoč nasmeh in tetovaže, ki pokrivajo 75 odstotkov njegovega telesa. Po zmagi na leta 2013 je v Veliki Britaniji postal ikona. Tej zmagi je v dodal še dve, in sicer v letih 2016 in 2018.
Z ženo Faye se je poročil leta 2016 in imata dve hčerki. Njen vpliv je očiten, saj mu je bila ob strani ob osvojitvi vseh treh svetovnih naslovov.


Daje mu stabilnost, ki jo potrebuje, da iz svojih neverjetnih sposobnosti iztisne najboljše. »Ko sem srečal Faye, sem takoj vedel, da se želim poročiti z njo, in bil sem zelo vztrajen! Takoj nama je kliknilo, tako enostavno je. In deluje. Ko sem doma, sem njen mož in oče najinim otrokom,« ponosno pove Tai.
 

Zreli prvak


Dnevi popivanja, pretepov in upiranja so že zdavnaj mimo. Tai je danes trikratni svetovni prvak, oče dveh otrok, izdal je avtobiografijo, osvojil nešteto nagrad in se utrdil na položaju kot eden najuspešnejših dirkačev spidveja v zgodovini:
»Super je, da sem osvojil tri svetovne naslove. Če bi se jutri upokojil, bi bil zadovoljen s tem, kar sem dosegel, a kaj sledi temu? Vem, v čem sem dober. Dober sem v dirkanju z motociklom za spidvej, zato moram to kar najbolje izkoristiti. Dokler bom dirkal, si bom želel biti najboljši na svetu. To me motivira. Ko se bom upokojil, bi se rad ozrl nazaj in se zavedal, da sem vse naredil prav in da sem si dal najboljšo priložnost, da sem lahko najboljši. Želim si biti najboljši doslej. Rekord je trenutno sedem naslovov. Jaz imam samo tri, tako da je pred mano še kar dolga pot, ampak odločil sem se nadaljevati po njej. To je tisto, kar me žene. Želim si narediti nekaj, česar ni storil še nihče.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije