S hčerko uživata v sladoledu

Z angleškim dirkačem v razredu motoGP Calom Crutchlowom o pripravah in čakanju na nadaljevanje sezone ter njegovih načrtih za prihodnost.
Fotografija: MotoGP je tako kot drugi motošporti letos zaradi pandemije še vedno na čakanju.
Odpri galerijo
MotoGP je tako kot drugi motošporti letos zaradi pandemije še vedno na čakanju.

Cal Crutchlow je v razredu motoGP od leta 2011 in je kot član ekipe Monster Yamaha Tech 3 osvojil naslov novinca sezone. Z omenjeno francosko ekipo je prvič stopil na stopničke, leta 2014 je prestopil k Ducatiju. Leto kasneje je podpisal pogodbo z LCR Hondo in z njo leta 2016 v deževnem Brnu dosegel svojo prvo zmago.


Sledila je zmaga na Phillip Islandu v Avstraliji. Kot najboljši netovarniški dirkač sezone 2016 je v prihodnji sezoni še nekajkrat stopil na stopničke. Z ekipo LCR je nadaljeval tudi v 2018. in 2019. ter v prvi polovici lanske sezone trikrat pristal med najboljšimi tremi, svetovno prvenstvo je končal na devetem mestu.


MotoGP je tako kot drugi motošporti letos zaradi koronakrize še vedno na čakanju. Zdaj ko se njegova kariera počasi končuje, so na dan prišle govorice, da naj bi se leta 2020 upokojil. Ker je motoGP še vedno na čakanju, je Cal skupaj z ženo Lucy in hčerko Willow odpotoval iz Anglije. Zadnje tedne preživlja na obrobju San Diega v Kaliforniji in čaka na začetek sezone.

S čim se ukvarjate, da preženete dolgčas in da ostajate motivirani?
Srečen sem, da grem lahko ven na zrak in kolesarim. Uživam v vožnji s kolesom. Ne vemo točno, kdaj naj bi se dirke začele, zato moram vzdrževati kondicijo. Mislim, da so na svetu trenutno pomembnejše stvari kot to, da nas skrbi za dirkanje.

Mislite, da se bo sezona motoGP nadaljevala letos poleti ali jeseni?
Resnično upam. Mislim, da odgovorni glede na razmere odlično delajo. Pravila za motocikle so trenutno zamrznjena, tako da se razvoj ne sme nadaljevati, kar je pošteno in velja za vse ekipe in vse proizvajalce. Mislim, da bomo letos vendarle imeli nekaj dirk. Resnično upam, da zmoremo in da bomo lahko imeli tudi dirke, na katerih bodo lahko prisotni navijači, vendar moramo poskrbeti za varnost.

Govorilo se je, da se boste letos upokojili.
Ah, ne vem še natančno. Zadovoljen sem z doseženim. Za menoj je odlična kariera, užival sem. Lahko bi bilo bolje, lahko bi bilo slabše. Moja motivacija je še zelo visoka. Tudi konec lanskega leta sem si rekel, da lahko nadaljujem v letu 2021, in menim, da sem v dobrem položaju, da to storim. Motivacija ter želja sta prisotni in mislim, da ta premor tega ni bistveno spremenil, saj smo se s Hondo že pogovarjali o podaljšanju sodelovanja, še preden smo letos začeli dirkati.

Med testiranji pred sezono so vas označili za poskusnega zajčka, v Sepangu ste odpeljali 64 krogov.
Honda je naredila korak naprej v zvezi z motorjem in elektroniko. Vse to je zelo pomembno in ključno za izboljšanje motocikla. Testiranja so pomembna tako zame kot za ekipo. Vedno sem bil tisti, ki je rad veliko testiral. Enostavno se trudim dati vse od sebe. Zdrav sem, počutim se dobro in sem dovolj pripravljen. Po drugi strani pa vem, da še nekaj mesecev ne bomo dirkali, zato si moramo zdaj vzeti čas za različne stvari.

Vam Mike Hailwood, Geoff Duke, John Surtees, Barry Sheene, Phil Read, ta legendarna imena angleškega motorističnega dirkanja, kaj pomenijo?
Niti ne – ko to rečem, v resnici pravim, da ne gledam statistike. Biti tisti, ki je po 35 letih končno domov v Anglijo prinesel zmago, je odličen dosežek. To je nekaj, kar se bo zapisalo v zgodovino. Barry Sheene je zmagal pred 35 leti, jaz sem bil številka 35 in trajalo je 35 let, da sem ponovil njegov uspeh. O teh velikanih, ki so v karieri naredili veliko več kot jaz, govorim s spoštovanjem. Jaz v svojem dirkanju uživam. Imam odlično kariero, oni so osvajali naslove. Super je, če se lahko ozremo nazaj in se spominjamo njihovih dosežkov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije