»Potrebujemo boljše voditelje«

Prvak v formuli 1 Lewis Hamilton je podprl dejanje protestnikov v Bristolu. Britansko vlado je obtožil nesposobnosti v boju proti širjenju koronavirusa.
Fotografija: Lewis Hamilton je prvi temnopolti svetovni prvak v formuli 1. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je prvi temnopolti svetovni prvak v formuli 1. FOTO: Reuters

Še 25 dni je ostalo do starta sezone v formuli 1, v kateri bo branilec naslova svetovnega prvaka Lewis Hamilton lovil sedmo skupno zmago, s katero bi se izenačil z Michaelom Schumacherjem. Toda Anglež se v teh tednih bolj kot z dirkanjem ukvarja s podporo borcem za pravice temnopoltih, ki so aktivni tudi na Britanskem otočju. Zvezdnik moštva Mercedes je eden najbolj vnetih borcev proti rasizmu med športniki. Takoj po umoru Georgea Floyda v ZDA je tekmece v F1 okrcal, ker niso jasno izrazili nasprotovanja policijskemu nasilju. Hamilton je opozoril, da je tudi F1 šport belcev, in povedal, s kakšnimi predsodki in ovirami se je spopadal med potjo na vrh. Ko so se protesti preselili tudi v Veliko Britanijo, pa je odločno stopil na stran tistih, ki so v Bristolu oskrunili kip Edwarda Colstona in ga vrgli v reko. Za nameček se je obregnil ob vlado v Londonu, ki naj bi med pandemijo koronavirusa delala usodne napake. Colston je obogatel s podjetjem, ki je pripeljalo več kot 80.000 moških, žensk in otrok iz Afrike v Ameriko. Veliko denarja je namenil institucijam v Bristolu, tam so mu več kot 150 let po njegovi smrti mestne oblasti postavile spomenik. »Če protestniki ne bi podrli kipa, ki je poveličeval rasističnega trgovca s sužnji, nikdar ne bi bil odstranjen. Slišim zamisli, da bi ga preselili v muzej. Naj ostane tam, kjer je končalo 20.000 afriških duš, ki so bile vržene v morje,« je odločen Hamilton, edini temnopolti dirkač v karavani.

Ogroženi Silverstone

»Te ljudi je iztrgal iz njihovih družin in domov, zato ga ne bi smeli častiti. Namesto njegovega kipa bi v pristanišču moral stati spomenik v opravičilo vsem, ki jih je prodal ali so umrli na poti,« ima jasno stališče Hamilton. »Lewis Hamilton je pomemben borec proti rasizmu,« je v bran svojemu varovancu stopil Mercedesov šef Toto Wolff, tudi športni direktor F1 Ross Brawn je podprl Hamiltonovo stališče: »Lewis je velik ambasador našega športa, njegova stališča so zelo kredibilna in povsem ga podpiramo,« je dejal in dodal, da je tudi F1 začela delati prve korake v smeri spodbujanja različnosti. »V karting program si želimo vključiti čim več otrok. F1 je seveda vrh piramide, a želimo dati priložnost pripadnikom manjšin in različnih etničnih skupnosti, da postanejo del motošporta. Ne gre samo za dirkače, ampak tudi mehanike in druge aktivnosti,« je povedal Brawn. Formula 1 naj bi se začela 5. julija s prvo od dveh dirk v avstrijskem Spielbergu. Drugega in devetega avgusta naj bi bili dve dirki v Silverstonu, a bi lahko bili ogroženi, če vlada Borisa Johnsona ne bo naredila izjeme v 14-dnevni karanteni ob vstopu na Otok. Hamilton je eden od mnogih, ki oblastem očitajo, da so ukrepe v boju proti širjenju covida-19 sprejele veliko prepozno. »Razočaran sem nad vlado. Meje bi morali zapreti že pred meseci. Ne razumem, kako so lahko k nam prihajali ljudje brez testiranja. Rešili bi lahko tisoče življenj. Potrebujemo boljše voditelje!« dodaja šampion. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije