STO LET OLIMPIZMA

Novo stoletje, novi dosežki

Po prelomu stoletja se je zelo povečalo število slovenskih športnikov, ki so se udeleževali tekmovanj na olimpijskih igrah.
Fotografija: Slovenski junakinji iger v Vancouvru – Tina Maze in Petra Majdič FOTO: MATEJ DRUŽNIK
Odpri galerijo
Slovenski junakinji iger v Vancouvru – Tina Maze in Petra Majdič FOTO: MATEJ DRUŽNIK

Po igrah na prelomu stoletja v Melbournu v Avstraliji so prišle na vrsto zimske igre v Salt Lake Cityju v Utahu v ZDA, ki pa jih je zaznamovala korupcijska afera. Številni člani Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) so bili prisiljeni odstopiti, ko se je izvedelo, da so v zameno za glas za Salt Lake City prejeli kuverte z zajetnim kupčkom denarja.

Met Primoža Kozmusa za zlato medaljo v Pekingu<br />
FOTO: MATEJ DRUŽNIK
Met Primoža Kozmusa za zlato medaljo v Pekingu
FOTO: MATEJ DRUŽNIK
Poleg članov MOK so odstopili tudi nekateri organizatorji iger, ki so bili vpleteni v podkupovanje. Iz Slovenije je v glavno mesto ameriške zvezne države Utah odpotovalo 41 športnikov, a vidnejši uspeh so dosegli le skakalci Damjan Fras, Robert Kranjec, Primož Peterka in Peter Žonta, ki so v ekipni tekmi na veliki skakalnici osvojili bronasto medaljo. Do desetega mesta se je v svojih disciplinah uvrstilo še 22 tekmovalcev v alpskem smučanju, biatlonu, teku na smučeh in deskanju na snegu, kjer je Dejan Košir v paralelnem veleslalomu osvojil 5. mesto.
 

Vrnitev domov


Poletne igre leta 2004 so se končno vrnile na domača tla, v rojstni kraj antičnih in tudi modernih olimpijskih iger, v grško prestolnico Atene. Slovenija – zanjo kot samostojno državo so bile to že četrte poletne olimpijske igre – je v Grčijo poslala do tedaj najštevilnejšo reprezentanco. Barve naše države je zastopalo kar 79 športnikov, zastavo na odprtju iger pa je nosil rokometaš Beno Lapajne. Izkupiček je bil zelo soliden. Luka Špik in Iztok Čop sta si v dvojnem dvojcu priveslala srebrno medaljo, medtem ko so judoistka Urška Žolnir, atletinja Jolanda Čeplak in jadralec Vasilij Žbogar osvojili bronasto. Med odmevnejšimi rezultati je treba omeniti še četrto mesto Rajmonda Debevca in jadralk Vesne Dekleva in Klare Maučec ter peto mesto sedanjega selektorja slovenske kolesarske reprezentance Andreja Hauptmana.

Naslednja olimpijska preizkušnja za slovenske zimske športnike so bile zimske igre v italijanskem Torinu leta 2006, kamor je odpotovalo 34 tekmovalcev. Na žalost nihče med njimi ni posegel po medaljah, še najbližje sta bila Petra Majdič v teku na 10 kilometrov v klasičnem slogu in Dejan Košir v paralelnem veleslalomu deskarjev, ki sta zasedla šesto mesto. Na istem mestu je končala tudi ekipa biatlonk v tekmi 4 x 6 kilometrov v sestavi Tadeja Brankovič, Teja Gregorin, Dijana Grudiček in Andreja Mali.
 

Bogata bera na Kitajskem


Potem pa so prišle na vrsto poletne igre v Pekingu leta 2008, kamor je odpotovalo 62 slovenskih športnikov, domov pa so se vrnili kar s petimi medaljami. Junak iger na Kitajskem je bil vsekakor Primož Kozmus, ki je v metu kladiva pometel s konkurenco in se ovenčal z zlato medaljo. Jadralec Vasilij Žbogar in plavalka Sara Isakovič sta si okoli vratu obesila srebrni medalji, prvi za drugo mesto v tekmovanju razreda laser, druga pa za odličen nastop na 200 metrov prosto. Uspehe sta nadaljevala še judoistka Lucija Polavder in strelec Rajmond Debevec, ki sta se domov vrnila z bronastim odličjem.


Med vidnejšimi rezultati kaže omeniti še četverec brez krmarja v sestavi Miha Pirih, Tomaž Pirih, Rok Kolander in Rok Rozman, ki je pristal na nehvaležnem četrtem mestu, in peto mesto Mitje Petkovška na bradlji na tekmi v športni gimnastiki.
Po rezultatski suši na zimskih igrah v Torinu so leta 2010 igre v kanadskem Vancouvru precej izboljšale rezultatsko bero v slovenski reprezentanci, ki je štela 47 športnikov. Zasluga gre predvsem Tini Maze, ki je na tekmah v veleslalomu in superveleslalomu v alpskem smučanju osvojila drugi mesti in s tem srebrni medalji. S tem je Tina Maze napovedala še večje uspehe v svoji športni karieri.

Junakinja iger v Vancouvru pa je bila tekačica na smučeh Petra Majdič, ki je kljub hudemu padcu in še hujši poškodbi na koncu zmogla toliko moči, da je osvojila bronasto medaljo. Med uspešnimi nastopi ne gre pozabiti na četrto in peto mesto biatloncev Klemna Bauerja in Teje Gregorin ter tudi peto mesto Tine Maze v superkombinaciji.

Prihodnjič: Olimpijski šport v minulih desetih letih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije