ŠEST LET PO NESREČI

Nevrokirurg sporočil slabo novico o Schumiju

Objavljeno 21. januar 2020 11.05 | Posodobljeno 21. januar 2020 11.22 | Piše: T. V.

Sedemkratni svetovni prvak formule ena v javnosti ni bil viden vse od smučarske nesreče.

Michael Schumacher ni več takšen, kot se ga spomnimo. FOTO: Reuters
Legendarni dirkač formule ena Michael Schumacher je »povsem spremenjen in v slabem stanju«, je šest let po smučarski nesreči opozoril eden vodilnih nevrokirurgov na svetu.

Sedemkratni svetovni prvak formule ena (51) je decembra 2013 z glavo udaril ob skalo med nesrečo v francoskih Alpah ter je bil dolgo časa v umetni komi. Nicola Acciari, ki dela v bolnišnici v Bologni, je zdaj opozoril, da je Schumi »povsem drugačna oseba, kot se je spomnimo z dirkaških stez«. Vse od nesreče naprej Schumacherjeva družina skrbno skriva podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju. Njegov nekdanji šef pri Ferrariju Jean Todt je lani razkril, da se Schumacher »še vedno bori«, besede Acciarija pa so veliko manj spodbudne. »Vedeti moramo, da je to povsem drugačna oseba, kot se je spomnimo, z zelo spremenjeno in poslabšano organsko, mišično in kostno strukturo. Vse to pa je posledica njegovih možganskih poškodb,« je povedal za italijanski časopis Contro Copertina.

Drugačna komunikacija

image
Corinna Schumacher skrbi, da v javnost ne bi prišlo preveč podrobnosti o moževem zdravstvenem stanju. FOTO: Action Images
Besede nevrokirurga prihajajo manj kor mesec dni po tem, ko je Todt dal eno redkih javnih izjavo o Schumacherjevem stanju. Todt in Schumacher sta skupaj gledala eno izmed dirk formule ena. »Vedno sem pazljiv s takimi izjavami, a je res. Skupaj z Michaelom sva si na njegovem domu v Švici ogledala dirko. Michael je v najboljših rokah in dobro skrbijo zanj. Ne predaja se in se bori še naprej,« je dejal, a hkrati priznal, da čeprav Schumacher ni v vegetativnem stanju, ne more komunicirati tako, kot je pred nesrečo. »Njegova družina se tudi bori in seveda naše prijateljstvo ne more biti več tako, kot je bilo, ker komunikacija ni več, kakršna je bila.«

Pri zavesti

Po nesreči, ko se je smučarska čelada ob udarcu v skalo preklala na pol, je bil Schumacher tri mesece v umetni komi. V bolnišnici so poskušali zdravniki odstraniti krvne strdke iz njegovih možganov, a so bili nekateri pregloboko, da bi jih lahko odstranili. Iz bolnišnice so ga premestili domov, v vilo ob Ženevskem jezeru, najmanj trikrat pa so ga prepeljali na zdravljenje v bolnišnico Georges-Pompidou v Parizu, kamor so ga prijavili pod lažnim imenom in kjer je zanj skrbela majhna ekipa. Kljub temu je eden izmed njegovih obiskov prišel v javnost. Lani je ena izmed medicinskih sester potrdila, da skrbi za Nemca in da je pri zavesti.
Deli s prijatelji