SP V NORDIJSKEM SMUČANJU

Na svetovnem prvenstvu izbruhnila dopinška afera, zdravniku grozi zapor

Zdravnikovi odvetniki vsega skupaj še ne komentirajo.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

SEEFELD – V Avstriji in Nemčiji se nadaljujejo zaslišanja vpletenih v dopinško afero, ki je izbruhnila med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu. Trojica osumljenih športnikov je že na prostosti, nemški zdravnik, ki naj bi skrbel za doping, pa je bil danes na zaslišanju v Erfurtu. V skrajnem primeru mu grozi desetletna zaporna kazen.

V Nemčiji v zvezi s sredinim razkritjem v Avstriji že zagovarjajo svoje športnike. Iz tamkajšnjega olimpijskega komiteja so sporočili, da s priprtim zdravnikom ni sodeloval nobeden od nemških vrhunskih športnikov. Predsednik komiteja Alfons Hörmann je na ta način zavrnil tudi namigovanja in sume, ki jih je v sredo sprožil predsednik Smučarske zveze Avstrije Peter Schröcksnadel. Hörmann pravi, da je zelo optimističen, da bo končna preiskava pokazala, da nemški vrhunski športniki z omenjenim zdravnikom niso sodelovali.

Po pisanju nemških medijev pa naj bi zdravnik iz Erfurta, v Avstriji so prijeli njegova pomočnika, sodeloval tako z nordijskimi smučarji kot tudi z nogometaši, s plavalci, s kolesarji, z dvigovalci uteži in atleti, kar bi lahko pomenilo tudi večji center za doping. Na to so že v sredo opozorili tudi avstrijski preiskovalci, ki so govorili o kriminalni združbi, ki že več let športnike oskrbuje s prepovedanimi snovmi. Prav dejstvo, da je imel zdravnik pri svojem delovanju še pomočnike, je tudi osnova za sum organiziranega kršenja dopinške zakonodaje, kar bi bila podlaga za morebitno desetletno kazen. Zdravnikovi odvetniki za zdaj vsega skupaj še ne komentirajo.

Športniki sodelujejo s policisti

V najnovejši aferi športniki s policisti očitno sodelujejo. Dva avstrijska smučarska tekača in en kazahstanski so na zaslišanju priznali, da so kršili dopinško zakonodajo z menjavo lastne krvi. 

V priporu pa za zdaj ostajata oba estonska tekača in oba pomočnika v Nemčiji priprtega zdravnika. Zaslišanja se nadaljujejo, o podaljšanju pripora pa bo tožilstvo odločilo v petek. Športnikom v Avstriji v skrajnem primeru grozi zaporna kazen do treh let. Sam doping v Avstriji sicer ni kazniv, je pa prej omenjena prevara.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije