Majsko vreme prinaša cvenk

Boksar Floyd Mayweather je največji športni zaslužkar desetletja. Hčerki Iyanni za božič podaril 163.000 evrov vrednega mercedesa.
Fotografija:
Odpri galerijo

Današnji zaslužki športnikov so presegli vse razumne meje, kriv pa je tudi trg, ki diktira takšne gladiatorske predstave in krvavo plačilo. Športniki vendar ne morejo biti več vredni kot vrhunski pianisti ali znanstveniki, slednji so kreativci, in ne rekreativci. A tako pač je v današnjem ponorelem kapitalističnem svetu, velja načelo kruha in iger. Ameriška revija Forbes je objavila seznam najbolje plačanih športnikov desetletja, torej v desetletju začenši z letom 2010, in po skupnem bogastvu je na vrhu ameriški boksar Floyd Mayweather. Ta 42-letnik ima skozi prste preračunano 824 milijonov evrov, na vrhu razpredelnice pa je pred nogometašema Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem. Mayweather je bil tudi najmanj dejaven med vsemi športniki na seznamu, v desetih letih je poklicno prekrižal pesti le desetkrat, nazadnje pred dvema letoma. Boksarska legenda, tudi po zaslužku, z razmerjem zmag in porazov 50-0, se je upokojila (za koliko časa?) avgusta 2017, po obračunu z irskim mojstrom mešanih borilnih veščin Conorjem McGregorjem. Samo ta dvoboj je Američanu prinesel 270 milijonov evrov. Tudi boksanje z legendarnim Filipincem Mannyjem Pacquiaom maja leta 2015 mu je prineslo skoraj 180 milijonov evrov.

Spolna neenakovrednost

Cristiano Ronaldo je v desetletju zaslužil 721 milijonov evrov, Lionel Messi na tretjem mestu pa 676. Seveda je Portugalec zelo močna osebnost v tržni industriji reklamnega promoviranja, premore pa tudi največ sledilcev na družabnih omrežjih. Argentinec pa ima denimo v Barceloni najvišjo tedensko plačo od vseh. Na četrtem mestu zaslužkarjev desetletja je košarkar LeBron James (613 milijonov evrov), tudi on več zasluži od reklamiranja kot od plač. Igralcu Los Angeles Lakers sledijo tenisač Roger Federer (577), igralca golfa Tiger Woods (554) in Phil Mickelson (433). Na osmem mestu je boksar Manny Pacquiao (392), na devetem košarkar Kevin Durant (383), deseterico pa zaokrožuje voznik formule 1 Lewis Hamilton (361 milijonov evrov). Med spoloma ni enakosti po zaslužkih, edina ženska, ki se je prebila med top 40, je namreč s 194 milijoni evrov teniška igralka Serena Williams. Nič čudnega, da lahko Floyd Mayweather razsipava z denarjem, najstarejšemu od štirih otrok, 19-letni hčerki Iyanni, je namreč za božič kupil in podaril mercedes-benz G63, za katerega je odštel 163.000 evrov. Tudi sam ima bogato garažo, ta premore pet rolls-royceov, vsa vozila pa so vredna 2,3 milijona evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije