BIOGRAFIJA

Luka Dončić pravi, da podatki ne držijo

Objavljeno 09. februar 2019 20.36 | Posodobljeno 09. februar 2019 20.36 | Piše: Drago Perko

Eden od avtorjev Igor Đurović je knjigo odnesel v ZDA. Zvezdnik pravi, da je zanjo premlad in da podatki ne držijo.

»Ne gre samo za vsebino. Gre za neki pošten odnos do mene,« pravi mladi zvezdnik o biografiji, ki si je ne želi. FOTO: Reuters
Konec tega meseca bo Luka Dončić dopolnil 20 let, za nameček ga čaka tudi nastop na All Star vikendu v Charlotte. Drugi mesec v letu bi morala zaznamovati tudi izdaja njegove biografije, ki je nastala v slovensko-srbski koprodukciji Igorja Đurovića in Vladimirja Stankovića. A očitno izida ta mesec še ne bo!

Dončić je knjigo v celoti prebral in proučil. A nad izdajo ni navdušen. Nasprotuje ji. »Biografijo sem prebral. Cenim trud in čas, ki sta ga v knjigo vložila gospod Đurović in gospod Stanković, vendar moje stališče do nje ostaja enako. Kar nekaj podatkov ne drži, in če se bom kdaj odločil imeti svojo biografijo, bi si želel, da tisti, ki jo bodo prebirali, dobijo verodostojne podatke, tudi o pomembnih trenutkih v moji karieri, ki bodo zapisani tako, kot so se v resnici zgodili. Ne gre pa samo za vsebino. Gre za neki pošten odnos do mene,« je ob tej priložnosti povedal Luka Dončić, ki ga čudi, da omenjena pisca še vedno nočeta upoštevati njegove jasne želje, naj je ne izdata. Luka je sicer biografijo, v zvezi s katero ne odstopa od mnenja, da je zanjo premlad, prejel v začetku januarja v Dallasu, ko jo je tja dostavil Igor Đurović.

Neavtorizirane biografije

Na spletu, točneje na spletni strani amazon.com, je moč najti pestro ponudbo neavtoriziranih biografij NBA-zvezdnikov, začenši z LeBronom Jamesom, Stephenom Curryjem, Jamesom Hardnom. Cena knjige se giblje okoli šest evrov.

»Točnega datuma izida nisva napovedala. Februarja je bila možnost zavoljo All Star tekme in Lukovega rojstnega dne. A datum, kdaj bi morala iziti, ne obstaja,« je za Slovenske novice povedal Vladimir Stanković, ki se je javil iz Podgorice. Trdi, da je knjiga napisana po direktnih pričevanjih, ki sta jih avtorja zbirala minulo leto. »Menim, da je narejena v skladu z vsemi profesionalnimi načeli ter standardi in da bo javnost spoznala Lukovo pot od začetkov v Olimpiji do lige NBA. Kot avtorja bi bila najbolj zadovoljna, če bi jo Luka avtoriziral in popravil morebitne napake. Knjigo bomo objavili kot neavtorizirano biografijo, ki je v svetu znana forma,« je še dodal Stanković.

image
Vladimir Stanković v družbi nekdanjega hrvaškega asa Tonija Kukoča

Prezgodaj za objavo?

Zanimivo pa bo videti reakcijo Lukovih navijačev po izdaji knjige. V Sloveniji se jih je na spletu pojavilo kar več, ki so avtorja pozvali, naj upoštevata Dončićevo voljo in naj dela ne izdata.

»Luka je javna osebnost in zato ne more preprečiti, da se piše o njem. To pa ne pomeni, da ne more preprečiti objave posameznih delov v knjigi, če bi bili neresnični. Menim pa, da je za biografijo o Luki prezgodaj. Ima 19 let in vso kariero pred seboj,« je že pred časom za Slovenske novice razmišljal Blaž Tomažin Bolcar, odvetnik, ki se ukvarja s športnim pravom in zastopanjem športnikov, ter tudi eden teh, ki so sodelovali pri izidu biografije Gorana Dragića.
Kar več podatkov v knjigi ne drži, in če se bom kdaj odločil imeti svojo biografijo, bi si želel, da tisti, ki jo bodo prebirali, dobijo verodostojne podatke.
Deli s prijatelji