KOŠARKA

Kitajci hočejo Dončića

Objavljeno 05. december 2018 20.40 | Posodobljeno 05. december 2018 20.40 | Piše: Drago Perko

Slovenija, evropski prvak v košarki, že od februarja čaka na zmago na uradni tekmi. Kvalifikacije za SP 2019 so zavožene, jeseni reprezentanca pred novim izzivom.

Kako bo Fiba pojasnila Kitajcem, da ni Dončića? FOTO: Afp
LJUBLJANA – Več kot 10.000 Slovencev se je septembra lani zbralo v Istanbulu, kjer si je košarkarski palček pokoril celino. Dobro leto pozneje je jasno, da nas ne bo na svetovnem prvenstvu, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem čakamo zmago od februarja letos. Pa še jo bomo čakali ...
image
REUTERS Pred dobrimi 14 meseci smo se takole veselili. FOTO: Reuters

»Kljub porazu moram pohvaliti fante, saj so igrali maksimalno. Dali so vse od sebe. Veseli me napredek, ki so ga pokazali, čeprav smo imeli v primerjavi s tekmo v Zaporožju le en trening več. Če bi se s temi fanti za en mesec zaprl v dvorano in trdo treniral, vam povem, da bi bila to zelo dobra ekipa,« je po nedeljskem porazu proti Latviji (77:82) razmišljal selektor Radovan Trifunović, ki je z ekipo prejšnji teden na gostovanju doživel enega najhujših porazov v zgodovini reprezentance. Evropski prvaki so padli na trda tla. Pristanek je boleč, od višine se nam je zvrtelo. Pa imamo zdravila in zdravnike, ki bodo poskrbeli za krepko načeto zdravje slovenske košarke?
 

Košarka ni nogomet


Sistem kvalifikacij za SP 2019 je krivičen do Slovenije, ki se lahko postavi na glavo, pa ne more zbrati najboljše postave. Spor med evroligo in svetovno košarkarsko organizacijo Fibo hromi igralce, ki so primoran izbirati med delodajalcem (denarjem) in reprezentanco (častjo). Trije igralci so v evroligi (Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Anthony Randolph), Goran Dragić je končal z reprezentanco, Luka Dončić je v ligi NBA, ki se ji gladko fučka za Slovenijo in kvalifikacije.
image
DRAGO PERKO Radovan Trifunović je pred zahtevno nalogo. FOTO: Drago Perko

A pravila in težave so za vse enaki, v podobni zagati kot Slovenija je tako rekoč ves Balkan – še najbližje nastopu na SP je Črna gora, Srbija trepeta, Hrvaško reši le teorija, BiH je out kot Slovenija. Ob tem je treba poudariti še bistveno razliko v primerjavi z nogometom, kjer nogometna mama in ata Uefa in Fifa poskrbita za konkretna finančna nadomestila klubom, ki imajo reprezentante, pri košarki ni tako, zapleta se tudi pri finančnem nadomestilu ob poškodbah. Pri košarki se lahko klubi za evre obrišejo pod nosom. Klubski šefi in trenerji lahko le molijo, da se igralci vrnejo zdravi.
 

Premalo taktnosti in diplomacije


Nekaj napak je žal naredila tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki se zadev (predvsem komunikacije z igralci) loteva na trenutke s premalo taktnosti in diplomacije. Na zadnjih dveh novinarskih konferencah so med vrsticami okarali igralce, ki so dali prednost novim klubskim sredinam oziroma so popustili pod pritiski delodajalcev. Zadnja dva, ki sta bila na tapeti, sta bila Aleksej Nikolič in Žan Mark Šiško.
Slovenija ni tako bogata s talenti, zato je tragedija za vsakega, ki se nekje izgubi.


Zvezi se javno ni treba zapletati v spore z igralci, ampak bi morala to reševati s tiho in iskreno diplomacijo. KZS ni uspelo, to je neuspeh, rešiti spora z Alenom Omićem, ki bi poleti nadomestil poškodovanega Gašperja Vidmarja. Ne pozabimo pa, da je Slovenija tudi s Prepeličem in Blažičem izgubila pomembno tekmo v Belorusiji. Za nameček pred junijskim ciklom kvalifikacij niso odigrali nobene tekme, ki bi jo igralci, ti so mesec prej odigrali zadnjo tekmo, preprosto potrebovali.
 

Poln avtobus mladih na tuje


Očitno pa tudi slovenski klubi in slovenska stroka niso naredili domače naloge in košarkarjev pripravili tako, da bi lahko bili bolj odgovorni. Še vedno je prevelika razlika med uveljavljenimi reprezentanti in rodom, ki prihaja. »Kaj naj naredi trener? Le pet je takih v Sloveniji, ki so neodvisni, preostali bežijo v druge poklice, kjer si zagotovijo finančno stabilnost, ki je v trenerskem poslu ni,« dobri poznavalec razmer stopi v bran trenerjem, ki hlastajo za rezultatom, ki prinaša denar, sponzorje, honorar ali plačo.
2000
gledalcev se je zbralo na zadnji domači tekmi Slovenije v Stožicah, kjer je prostora za 12.480 duš.


»Ni trenerjev, ki bi lahko delali rezultat in igralce,« opozarja Zmago Sagadin, ki ga žal ni več v košarkarskih dvoranah in športnih krogih. »Žalosten sem, ker je v minulih letih toliko mladih zapustilo Slovenijo, ker nimajo pogojev ali pa ne verjamejo, da se lahko doma razvijejo. Za cel avtobus jih je šlo drugam na tuje. Komu je uspelo? Sam vem za Luko Dončića, kje so drugi, kaj delajo? Pa saj ne vemo za njih. Slovenija ni tako bogata s talenti, zato je tragedija za vsakega, ki se nekje izgubi,« opozarja Sagadin, ki je svojčas vladal s svojimi metodami in trdo roko. »Saj so me preganjali, ko so izvedeli za moje metode. A sem delal le eno: učil sem mlade ljudi (samo)discipline!« opozori Sagadin, ko pomisli, kako se v Španiji (Dan Duščak, Žiga Samar, Jurij Macura, Sergej Macura, Mark Filip Ivankovič) in ZDA (v študentski ligi NCAA opozarjata nase Matej Kavaš in Martin Krampelj) in na Hrvaškem (Rok Radović) razvijajo mladi potenciali.
Kitajsko sponzorstvo
Svetovna košarkarska zveza Fiba se hvali, da so kvalifikacije uspešnica. Veljaki štejejo evre in klike, pozabljajo pa na bistvo. Kitajska podjetja zelo velikodušno financirajo Fibo, Kitajci gostijo tudi naslednje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo 2019. Prav zanimivo bo videti, kako bodo Fibini veljaki zardevali, ko bodo morali Kitajcem pojasnjevati, kje je Luka Dončić. Fant je zvezda lige NBA, Kitajci pa so nori na NBA. Da ga ne bo tam, je v najbolj kriva Fiba.


Prihodnjo jesen Slovenija, evropski prvak, začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2021. Predsednik KZS Matej Erjavec je napovedal, da bo reprezentanco še naprej vodil Radovan Trifunović, ki se nadeja, da bo imel na voljo kakega igralca več. Že včeraj bi se morali prižgati vsi alarmi, vsi vpleteni pa se morajo vprašati, ali so resnično naredili vse, kar znajo in zmorejo. 
Deli s prijatelji