NOVINEC LETA

Kakšno veselje pri Dončićevih! Te besede je namenil Anamariji in mami Mirjam

Objavljeno 25. junij 2019 07.04 | Posodobljeno 25. junij 2019 08.21 | Piše: N. K.

Osvojil je prestižno nagrado.

Luka s prestižno nagrado. FOTO: Gary A. Vasquez 
SANTA MONICA – Slovenski košarkarski as Luka Dončić je dobitnik nagrade za najboljšega novinca v nedavno končani sezoni severnoameriške košarkarske lige NBA. V igri za nagrado sta bila še Trae Young (Atlanta Hawks) in DeAndre Ayton (Phoenix Suns), ki jima je Luka ob prejemu nagrade prav tako čestital za izjemno sezono. V kratkem nagovoru se je zahvalil tudi družini, posebej mami Mirjam Poterbin in dekletu Anamariji Goltes. Obe sta bili z njim za mizo na podelitvi nagrad najboljšim za sezono 2018/19 v Santa Monici.

Dončić je svojo prvo sezono v najmočnejši košarkarski ligi na svetu končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in 6 podaj. V minuli sezoni je zadel 168 trojk, kar ga postavlja na tretje mesto novincev v zgodovini lige. Sezono je končal kot eden od le štirih igralcev lige NBA in edini novinec s povprečjem najmanj 20 točk na tekmo, 7 skokov in 6 podaj. To je uspelo še LeBronu Jamesu, Russllu Westbrooku in Nikoli Jokiću.

Luka je bil sicer konec maja že izbran v najboljšo peterko novincev pretekle sezone. Prejel je vse možne točke sodelujočih novinarjev. Je tudi dobitnik vseh mesečnih nagrad za najboljšega novinca v zahodni konferenci. Luka je šele drugi evropski najboljši novinec. Nagrado liga podeljuje od sezone 1952/53, do zdaj pa so jo dobili le trije Neameričani. Prvi je bil Španec Pau Gasol v sezoni 2001/02, pred štirimi leti Kanadčan Andrew Wiggins in lani Avstralec Ben Simmons.

Luka je šesti košarkar Dallasa, ki se je uvrstil v prvo peterko novincev, in prvi po Jasonu Kiddu leta 1995. V povprečju je na parketu prebil 32,2 minute, odigral pa je 72 od 82 tekem rednega dela. 

Liga NBA je priznanja podelila še v številnih drugih kategorijah – najboljši igralec lige, najboljši šesti igralec, obrambni igralec, največji napredek, trener leta, za pošteno športno igro (fair play), za življenjsko delo, prvo peterko in tako naprej.
Deli s prijatelji