Jeseničan ne bo igral za Avstrijo proti Sloveniji

Zaradi poškodbe rame je Rašid Mahalbašić na prisilnem počitku. Kariero je začel v Sloveniji, hotela ga je tudi ljubljanska Olimpija.
Fotografija: Ker bo manjkal Rašid Mahalbašić, bodo Avstrijci krepko oslabljeni. FOTO: Julia Engel/Fiba
Odpri galerijo
Ker bo manjkal Rašid Mahalbašić, bodo Avstrijci krepko oslabljeni. FOTO: Julia Engel/Fiba

Sinoči so se začele kvalifikacije za košarkarski EP 2021. V našem taboru so pozorno spremljali Avstrijce, ki bodo v nedeljo naši tekmeci v Kopru. A roko na srce, z njimi ne bi smeli imeti resnih težav. Zakaj? Tule je odgovor! »Žal me ne bo v ekipi,« nam je včeraj dopoldne povedal 29-letni Rašid Mahalbašić, prvo ime avstrijske reprezentance. Rašid je član Oldenburga, ki zaseda peto mesto v nemški ligi, na Jesenicah rojeni avstrijski državljan pa ostaja osrednji kandidat za lovoriko najkoristnejšega igralca evropskega pokala – v povprečju beleži po 16,3 točke, 7,1 skoka in kar 5,1 podaje ter 1,2 pridobljene žoge na srečanje! Danes je na prisilnem počitku. »Imel sem težave z levo ramo, klub in reprezentanca sta se domenila, da me tokrat ni poleg, da počivam in se pripravim na nadaljevanje sezone,« je povedal Mahalbašić, ki je tesno povezan s Slovenijo. »Leta 2012 sem igral nekaj tekem v dresu Zlatoroga iz Laškega, v stiku pa sem tudi z vašim reprezentantom Klemnom Prepeličem,« pove.

Igralec iz NBA premalo

»V reprezentanci imamo zelo bistre fante, ki so po poklicu učitelji, odvetniki, v izbrano vrsto prihajajo zavoljo časti in ljubezni. Pritiska in stresa ni,« spregovori o ekipi, kjer ga to pot žal ni. »V zadnjih letih se je domača liga zelo popravila. Pri popularizaciji košarke nam je pomagal naš igralec v NBA Jakob Pöltl, a je po letu dni to zanimanje splahnelo. Da bi košarka kaj pridobila, potrebujemo rezultat naše članske reprezentance,« ocenjuje Mahalbašić, ki meni, da je Slovenija popolna favoritka skupine. »Čeprav niste v popolni zasedbi, ste evropski prvaki. Za drugo mesto se bomo borili z Ukrajino,« še doda Mahalbašić, ki bi rad pomagal v nadaljevanju kvalifikacij.

Drvarič in Samar

V svoji karieri je obredel velik del sveta, danes živi življenje gastarbajterja v Oldenbrugu. Z gastarbajterstvom pa je povezana njegova življenjska zgodba. Njegovi starši so po rodu iz Bosne in Hercegovine, sprva so delali v Elanu v Begunjah, potem pa dobili delo v Avstriji. Rašidu je bilo 12 let, ko so se odločili, da gredo s trebuhom za kruhom čez Karavanke. Je pa Mahalbašić košarko začel trenirati na Jesenicah, njegov prvi trener je bil Primož Samar, nekdanji košarkar Krke. Glas o nadarjenem igralcu je šel do Ljubljane, kjer je nanj postal pozoren Janez Drvarič, vodja mladinskega programa pri Olimpiji. Mahalbašić rad pove, da so se pri Olimpiji potrudili, da bi ga dobili, a je na koncu pretehtala odločitev staršev, da je prezgodaj za fanta, da bi šel pri 14 letih od doma v belo Ljubljano. Košarko je nadaljeval v celovškem klubu Piraten, Avstrijci so mu dali državljanstvo, drugo je zgodovina. Igral je v Turčiji (Fenerbahče, Tofaš, Yešilgiresun), Španiji (Sevilla), Rusiji (Nižni Novgorod), Kazahstanu (Astana), na Poljskem (Prokom) in Češkem (Nymburk).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije