Janez Pavčič junak biatlona, ko je bila ta panoga pri nas tuja

Pisane zgodbe ducata najstarejših slovenskih živečih olimpijcev. Med dvanajstimi le Marjan Kandus iz ekipne športne panoge.
Fotografija: Cveta Pavčiča se spomnijo številni študentje fakultete za šport. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Cveta Pavčiča se spomnijo številni študentje fakultete za šport. FOTO: Dejan Javornik

Jubilejnemu 100. rojstnemu dnevu Marka Račiča bomo namenili pozornost jutri, tokrat predstavljamo druge športnike iz ducata najstarejših še živečih slovenskih olimpijcev. Seznam je pisan, prepletajo se imena naših prvih junakov tako s povojnih poletnih iger v Londonu kot tudi poznejših v Helsinkih ali Melbournu in z zimskih, zlasti iz Cortine d'Ampezzo 1956. Posebna zgodba zares pripada Račiču, za njim je drugi najstarejši še živeči slovenski olimpijec 91-letni Janez Pavčič, olimpijec iz leta 1956, ki pa mu – podobno kot še drugim našim športnikom – ni bil usojen nastop na naslednjih igrah, leta 1960 v Squaw Valleyju, saj se teh jugoslovanska reprezentanca ni udeležila. Omeniti gre vsekakor, da je bil tudi prvi državni prvak v biatlonu, ko je to pozneje tudi pri nas odmevno zimsko panogo na Slovenskem malokdo poznal. So pa dobro poznali njegovega mlajšega brata Cveta, prav tako udeleženca olimpijskih iger, številni študentje fakultete za šport na Kodeljevem v Ljubljani kot profesorja z rokometnega področja, ukvarjal se je tudi s smučarskim tekom in atletiko.

Kvartet izbranih

Pred dobrim letom je jubilejni 90. rojstni dan praznoval Bine Rogelj. Takrat smo ga obiskali v domači hiši v čudovitem zimskem okolju zasnežene Zgornjesavske doline. V Gozdu - Martuljku nas je pričakal dobre volje, nadvse spodobnega zdravja, namrščil se je le, ker se ne počuti več sposobnega za alpsko smuko. Pionir smučarskega teka na Koroškem pa je bil Ravenčan Štefan Robač. Najstarejša slovenska olimpijka je danes Ruža Vojsk, živi v ZDA. Marjan Kandus je edini s seznama ducata najstarejših živečih slovenskih olimpijcev, ki je bil med udeleženci iger v ekipnih športnih panogah. Bil je v četverici Slovencev – ob Ivu Daneuu, Borisu Kristančiču in Mihi Lokarju – pri jugoslovanski košarkarski reprezentanci, ki je zasedla 6. mesto, leto pozneje pa se je ta Mariborčan s soigralci v Beogradu veselil srebrne kolajne na evropskem prvenstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije