NOGOMET

Iličić, Verbič in Šporar glavni slovenski aduti

Drevi le prva v nizu ključnih tekem za našo nogometno reprezentanco. V Skopju šesti slovanski derbi, doslej je bil enkrat uspešen le Katanec.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Kaj bo obveljalo drevi v Skopju: dejstvo, da slovenska nogometna reprezentanca žanje klavrn izkupiček iz medsebojnih tekem z Makedonijo, ali trditev, da Severna Makedonija še ni ugnala Slovenije? Slovanski derbi v boju za evropsko prvenstvo leta 2020 bo le prvi od dveh silno pomembnih izzivov za četo selektorja Matjaža Keka.

Slovenci so marca krenili v svoj 13. ciklus kvalifikacij za veliko tekmovanje. Priprave na zgodovinski boj za euro 1996 so opravili z dvema porazoma proti Makedoncem, ki so zaznamovali nogometno Slovenijo tudi 18 let pozneje: poraz v Skopju je bil leta 2012 usoden za selektorja Slavišo Stojanovića. Tisti večer je šlo narobe vse, tedanjemu kapetanu Samirju Handanoviću je Agim Ibraimi zabil gol s 30 metrov, ponesrečen je bil tudi poskus iskanja novih štoperjev z navezo Maroh-Kelhar ... Le Stojanovićev nekdanji šef in naslednik Srečko Katanec je premagal Makedonce, ko je marca 2016 dobil prijateljsko tekmo v Kopru z golom Romana Bezjaka.

Kdo ve, morda je Keku tri leta pozneje v Stožicah manjkal prav neutrudni sprinter s pljuči v velikosti sinjega kita. Hitrost in bojevitost sta usodno pomembni tudi za Real Madrid in Manchester United, kaj šele za 58. reprezentanco z lestvice Fife! To je bilo vidno marca, ko je Ezgjan Alioski vrtel kot na ringlšpilu Petra Stojanovića in Miho Zajca, ki sta delovala na desnem boku in krilu. To je bilo na istem stadionu vidno tudi septembra, ko je Bezjak presenetil Poljake in Izraelce.

Približno ob pol osmih bo znano, ali bo Kek poslal v ogenj tudi napadalca z načetim kolenom ali se je vendarle odločil za alternativno rešitev in morda delno prilagojen sistem igre Slovenije. Kek ima pripravljene načrte A, B in C, nogometne tekme na stadionu Toše Proeski, ki sprejme 36.000 gledalcev, so namreč nepredvidljive. Kdo ve, kakšno dobrodošlico bodo gostitelji danes pripravili gostom. Dosedanje tri dvoboje Makedonije z Latvijo, Poljsko in Avstrijo je na tem stadionu gledalo 7000, 25.000 in 10.000 navijačev.

Tekma lahko Slovencem veliko prinese in še več vzame. Makedonci bi se z zmago resda vrnili v igro za euro 2020, a bolj kot svoje možnosti bi s tem povečali možnosti drugih, predvsem Poljakov in Avstrijcev. Ta pritisk bi veljalo izkoristiti in se z morebitnim uspehom dodatno približati cilju: prvi uvrstitvi na šampionat stare celine po zgodovinskem iz Beneluksa leta 2000.
Kdo so naši glavni aduti za nekaj več na gostovanju na jugovzhodu nekdanje skupne države? Imena so znana, to so Josip Iličić, Andraž Šporar in Benjamin Verbič, ki so opravili večji del strelskega posla septembra v Ljubljani. Kakor koli bo Kek obračal enajsterico zavoljo morebitnih Bezjakovih težav, bodo v njej pomembni ti trije aduti. Kek gotovo ne bo pozabil, da bo drevi vodil le prvo v nizu ključnih tekem za slovensko nogometno reprezentanco. Že v nedeljo prihaja v Stožice neugodna Avstrija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije