VETERANKA NA SMUČEH

Gorenjka pometla s svetovno konkurenco

Veteranka Boža Torkar osvojila veliki kristalni globus. Z možem Borutom poleti nabirata kondicijo na kolesu.
Fotografija: Z leve: Jurij Veršec, Boža Torkar, Hedvika Kotar in Samuel Borovinšek FOTO: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Z leve: Jurij Veršec, Boža Torkar, Hedvika Kotar in Samuel Borovinšek FOTO: Janez Kuhar

KRANJ – V Avstriji se je pred dnevi zaključila letošnja sezona tekmovanja FIS v alpskem smučanju za veterane, v kateri so se izkazali naši tekmovalci, ki so že prej nastopili na svetovnem prvenstvu v francoskem Megevu, kjer so osvojili štiri odličja. Svetovna prvakinja v veleslalomu in svetovna podprvakinja v superveleslalomu je postala članica Smučarskega kluba Bled Boža Torkar, Hedvika Kotar je osvojila srebrno medaljo v slalomu, Samuel Borovinšek iz Idrije pa je osvojil bronasto medaljo v superveleslalomu.

Sezona, kot je še ni bilo

Boža Torkar je na zaključku svetovnega pokala veteranov v Hochkarju prejela veliki kristalni globus za skupni seštevek in dve medalji in je bila naša najuspešnejša smučarka. FOTO: arhiv Bože Torkar
Boža Torkar je na zaključku svetovnega pokala veteranov v Hochkarju prejela veliki kristalni globus za skupni seštevek in dve medalji in je bila naša najuspešnejša smučarka. FOTO: arhiv Bože Torkar
Letošnja sezona naših alpskih smučarjev veteranov je bila najuspešnejša do zdaj. Svetovnega prvenstva, ki je potekalo od 11. do 16. marca v francoskem Megevu, se je udeležilo več kot 550 smučark in smučarjev svetovnega pokala FIS Masters iz 31 držav, med njimi je bilo deset Slovencev. Našim tekmovalcem je uspelo osvojiti kar štiri medalje! Najuspešnejša je bila Boža Torkar z Bohinjske Bele, ki je ponovila uspeh izpred enajstih let in postala svetovna prvakinja v veleslalomu in svetovna podprvakinja v superveleslalomu, v slalomu pa je bila peta. Vseskozi smuča na Elanovih smučeh. Tekmovalci na veteranskem prvenstvu so sicer razdeljeni v kategorije po letih. Najstarejša med vsemi udeleženci je bila letos 89-letna Japonka Homa Kaoru. Boža je tekmovala v starostni skupini od 60 do 65 let. Svetovnemu prvenstvu je sledilo finalno tekmovanje v avstrijskem Hochkarju. Zaključka svetovnega pokala veteranov v alpskem smučanju se je udeležilo 248 tekmovalcev iz 23 držav, med njimi deset Slovencev, dve tekmovalki in osem tekmovalcev, ki so devetkrat stopili na zmagovalne stopničke. Veliki kristalni globus je osvojila Boža Torkar. Kristalne globuse so osvojili tudi Tadej Prebil za drugo mesto ter Hedvika Kotar, Jurij Veršec in Samuel Borovinšek za tretje.

Smučarka od mladih nog

Prvi pokal je Boža Torkar osvojila za drugo mesto na mednarodnem šolskem tekmovanju 11. januarja 1970 v Avstriji. Lepe spomine ima tudi na tekmovanje v Ameriki, kjer je v Park Cityju leta 2001 na svetovnem prvenstvu osvojila srebrno in bronasto medaljo. Slovesnost so sklenili na slovenskem večeru v hiši Marjana Černigoja, smučarskega trenerja Sare Schleper. Sicer pa sta z možem Borutom od leta 2012 člana smučarskega kluba Gerlitzen, katerega član je tudi znani smučar Matthias Mayer in tekmujeta za koroški veteranski masters pokal. Z možem pa sta se udeležila starodobnega smučanja na Kaninu, Rogli in Škofji Loki. Članica Smučarskega kluba Bled je od leta 1964. Aktivno je tekmovala do leta 1974, nato pa je bila do leta 1980 aktivna v blejskem smučarskem klubu. Na treningih je pomagala mladim tekmovalcem Špeli Pretnar, Jerneju Koblarju, Alešu Pibru in drugim. Doma hrani več kot tisoč medalj.

Boža je ponosna na veliki kristalni globus, ki ga je letos osvojila ob zaključku sezone v Avstriji. FOTO: Janez Kuhar
Boža je ponosna na veliki kristalni globus, ki ga je letos osvojila ob zaključku sezone v Avstriji. FOTO: Janez Kuhar

Boža in Borut poleti nabirata kondicijo s kolesarjenjem. Vsak dan prekolesarita od 70 do 120 kilometrov, v sezoni pa naredita vsak po šest tisoč kilometrov. Boža je v kolesarstvu dvakrat zmagala v letih 2010 in 2011 na Maratonu Franja, na naslednji dirki pa se je poškodovala. Petkrat je zmagala na vzponu na Vršič, enkrat pa je bila druga, veliko zaslug za uspeh v kolesarstvu pa ima dober trener in serviser – njen mož Borut. 

Vsi Božini kristalni globusi FOTO: Janez Kuhar
Vsi Božini kristalni globusi FOTO: Janez Kuhar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije