KOŠARKA

Gogi tudi virtualni trener

Goran Dragić o tehnologiji v športu. V Ljubljani in Mariboru obnavlja igrišči.
Fotografija: Goran Dragić in Jure Leskovec (levo) sta bila sogovornika na 3. GogiTalku v Kristalni palači. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Goran Dragić in Jure Leskovec (levo) sta bila sogovornika na 3. GogiTalku v Kristalni palači. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – »Programi, ki ves čas beležijo hitrost, moč, odriv in podobno, verjetno niso najboljši za igralce, kakršen sem jaz. Praviloma igram proti telesno superiornim tekmecem, a ko imam v rokah žogo, sem boljši od mnogih. Veliko je v glavi in srcu in za zdaj tega računalniki še ne znajo meriti,« je med drugim na 3. GogiTalku v Kristalni palači BTC povedal košarkarski zvezdnik Goran Dragić, ki pa se strinja, da je sodobna tehnologija v športu dobrodošla in vse bolj nepogrešljiva.

Dragić, ki se med premorom v ligi NBA mudi doma v Sloveniji, je bil ambasador natečaja SporTech Stars agencije Sportelement, na katerem so izbirali med mnogimi projekti, ki bi lahko v kakršnem koli smislu koristili športu. Strokovna komisija je na koncu izbrala start-up Physic AI, trije mladi podjetniki bodo za nagrado odpotovali na Dragićevo tekmo v Miami. »Menim, da je prav, da pomagamo mladim in jim olajšamo pot do uveljavitve. Tudi v poslu je podobno kot v športu, včasih potrebuješ nekaj spodbude,« je razmišljal Dragić, pri tem mu je prikimal sogovornik, uveljavljeni slovenski računalničar Jure Leskovec, predavatelj na univerzi Stanford. »Tako kot klubi se tudi univerze in še bolj podjetja potegujejo za najboljše kadre. Šport, znanje in posel imajo več skupnega, kot bi si mislili,« je dejal Leskovec, ki je med drugim razvil družabno omrežje pinterest.

Dobrodelni projekt #podamdaigram

Goran Dragić se bo čez lužo odpravil že sredi avgusta, ker gre njegov prvorojenec Mateo prvič v šolo. Še pred tem bodo v ljubljanskem Tivoliju odprli prenovljeno košarkarsko igrišče, kar je del Gogijevega dobrodelnega projekta #podamdaigram. Enako igrišče naj bi nastalo v Mariboru. Dragić bo v ta namen razvil mobilno aplikacijo, s katero bo nadobudnežem na daljavo svetoval pri osnovah košarke in načinu treninga. »V ZDA je tehnologija redna spremljevalka športnikov. To je prav, saj tudi v zasebnem življenju vsi uporabljamo razne pametne naprave. V NBA nam denimo merijo parabolo meta in aplikacija izračuna, kaj bi morali spremeniti, da bi večkrat zadeli koš. V fitnesih smo priklopljeni na naprave, ki beležijo vse. Igralci imamo i-pade, na katerih nam trenerji pomagajo pri pripravi za naslednjega tekmeca. Jaz na primer dobim tri branilce, ki jih bom pokrival, pri vsakem je statistika, lahko vidim, ali je igralec levorok ali desnorok, ali večkrat prodira na levo ali desno stran, kakšen je njegov odstotek meta in iz katerih položajev je najbolj nevaren. Če kliknem nanj, se mi prikaže video z njegovimi najbolj značilnimi akcijami in podobno,« je pojasnil Dragić.

Med 23. in 26. junijem bo imel tradicionalni košarkarski kamp za osnovnošolce na Rogli. »Rad bi nekaj vrnil okolju, iz katerega izhajam in ki me je izoblikovalo v človeka in športnika, kakršen sem,« se poslanstva zaveda Dragić, ki si želi, da bi še kdo doživel podobne občutke, kot jih je on, ko je kot »mul'c s Kosez« prvič podal žogo Rašu Nesteroviću: »Takrat sem si rekel, da bi bil rad nekega dne takšen kot on in igral v NBA.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije