Gladiatorje bi dali v puščavo

Donald Trump v športu vidi motor velikega gospodarskega okrevanja ZDA.
Fotografija: Donald Trump si je s prvo damo Melanio februarja ogledal dirko serije nascar v Daytoni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump si je s prvo damo Melanio februarja ogledal dirko serije nascar v Daytoni. FOTO: Reuters

Kdo bi vedel, kaj točno je mislil Donald Trump, ko je rekel, da bo šport kot v dobrih starih časih, ko se bo pandemija koronavirusa umirila in bodo športniki spet pritekli na stadione in v dvorane?

»Na začetku ne bo gledalcev, tekme bodo le za televizijo – tako kot v dobrih starih časih,« je izjavil ameriški predsednik, potem ko se je na videokonferenci srečal z 20 športnimi veljaki. Med njimi so bili komisarji profesionalnih lig in najvplivnejši lastniki moštev – tudi Mark Cuban iz Dallas Mavericks, za katere igra Luka Dončić. »Pozneje bodo prišli tudi gledalci, morda bodo sprva sedeli ločeno, med njimi bosta dva ali trije prosti sedeži. Ko bo virus šel, bodo dvorane spet nabito polne in vse bo znova normalno,« si predstavlja Trump, ki prav v moči športa vidi motor gospodarskega okrevanja po koncu krize. Letos naj bi šport v ZDA obrnil 76 milijard dolarjev, a jasno je, da te rekordne številke ne bo dosegel.

Sodelujoči, prisotna sta bila tudi lastnika New England Patriots Robert Kraft in Dallas Cowboys Jerry Jones, donatorja Trumpove kampanje, so izrazili zadovoljstvo, ker se predsednik zaveda pomena športa za ameriško družbo in ga vidi kot temelj ameriškega načina življenja. »Šport moramo vrniti v stare tirnice, naveličan sem gledanja 14 let starih tekem v bejzbolu,« je dejal Trump, ki je pogosto na tekmah. Časovnice niso določili, strokovnjaki pa niso optimistični, da bodo navijači lahko drli na tekme že letos. Nekatere lige so medtem že pripravile svoje rešitve, v bejzbolski MLB so si zamislili, da bi vseh 30 moštev preselili v Arizono, igralci in trenerji bi bili izolirani v hotelih in redno testirani, tekme bi bile na več stadionih v Phoenixu in okolici. NBA razmišlja o podobnem turnirskem sistemu v Las Vegasu, ki ga prav tako obkroža puščava. A potem bi bili akterji več mesecev odrezani od družin, kar bi lahko prineslo duševne stiske. Kritiki očitajo Trumpu in njegovim svetovalcem sebičnost in pomanjkanje skrbi za zdravje športnikov. »Trumpovi sogovorniki so najslabši ljudje v športu. Zanima jih le dobiček. Športnikom sporočajo, vi niste nič drugega kot naš izdelek, mi bomo rekli, kdaj boste spet na prodaj,« je zapisal kolumnist tednika The Nation.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije