DOBRODELNOST

FOTO: V spomin na Grubelnika za družino zbrali 9400 evrov

Objavljeno 11. marec 2019 17.38 | Posodobljeno 11. marec 2019 17.38 | Piše: Drago Perko

Rene Mlekuž in ekipa sta pripravila 4. Grubin memorial. Na progi je bil tudi Dragov sin Maks.

V soboto so družini predali zbrano. FOTO: Facebook Grubin Memorial
»Verjamem, da je Drago vesel,« je bila le ena od tistih prijetnih misli, ki so pogrele pri srcu minuli petek v Kranjski Gori, ta se je pripravljala na pokal Vitranc. Na predvečer tekmovanja pa so se na Gorenjskem zbrale legende in tisti, ki se uspešno trudijo ohranjati spomin na žal pokojnega pohorskega asa Draga Grubelnika. Umrl je novembra 2015 na avstrijskih cestah, od koder se je vračal z bolgarsko reprezentanco. Tragično nesrečo pa je preživel mladi smučar Albert Popov, ki je minuli petek počastil
image
DRAGO PERKO Na progo tudi Gorazd Elvič FOTO: Drago Perko
spomin na svojega trenerja in se kot prvi spustil po progi na 4. Grubinem memorialu. »Drago je bil krasen človek, izjemna osebnost, vedno nasmejan in dobre volje,« Bolgar ni varčeval s komplimenti. In tako vsi nekdanji asi in asinje, ki so se na svetovni dan žena spuščali po progi. Med njimi pa je pečat dnevu dodal tudi Dragov sin Maks Grubelnik!
Na pomoč tudi glasbeniki
Dobrodelnost so s tekmovanjem združili tudi slovenski glasbeniki, ki so pod taktirko in vodstvom Zdravka Geržine organizirali izbirno tekmo smučarjev za prihajajoče svetovno prvenstvo v Schladmingu (6. aprila). Nastopili so tudi Gorazd Elvič, Matjaž Jelen, Bor Zuljan, v njihovi konkurenci se je pojavil tudi nekdanji minister Patrick Vlačič, ki igra v skupini HeavaeniX. »Drago je ostal skromen in prijeten, pravi Pohor'c je bil,« je o njem povedal Gorazd Elvič iz Čudežnih polj.

Glasba za Kostelića

»Še danes si nisem precej blizu z računalniki. Gruba pa je to vse obvladal. Nekoč sem ga poprosil, da mi pripravi nekaj glasbe s spleta. Takrat je postalo to popularno, da si jo dol vlečeš. Do naslednjega snidenja mi je pripravil kar 1500 komadov. To je bil Gruba,« je smeje dodal Ivica Kostelić, nekdanji hrvaški as, ki rad zahaja v Kranjsko Goro, kjer je dvakrat zmagal – v letih 2003
image
DRAGO PERKO Prijatelji niso pozabili Draga. FOTO: Drago Perko
in 2013. V Kranjski Gori je leta 1999 slavil tudi Jure Košir, zagotovo eden teh, ki so si bili z Grubelnikom blizu. Tudi takrat Gruba ni manjkal, pomagal je spraviti Jureta na ramena in se z njim veselil. »Imeli smo izjemno reprezentanco, tudi po sedem ali osem nas je bilo v finalu. Znali smo se veseliti uspehov ekipe, danes tega skoraj ni,« je priznal Košir, ki je pozneje združil moči z Grubelnikom tudi v poslu – Gruba je delal v Koširjevi trgovini v Ljubljani. Progo sta premagali tudi vražji Slovenki Špela Pretnar in Alenka Dovžan, poleg njiju pa še Mitja Valenčič, Mitja Dragšič, Matjaž Vrhovnik. V ciljni ravnini je dogodek spremljala Urška Hrovat. »Gruba je bil Gruba. Pravo sonce. Spomnim se, kako sva v smehu zaspala večer pred njegovim največjim uspehom v karieri – v Wengnu je bil tretji na slalomu,« nam je zaupal Andrej Miklavc.
Drago je bil rocker
Za pravo rock zabavo, rocker je bil tudi Drago Grubelnik, so poskrbeli Kink Foo z gosti Grego Skočirjem, Samuelom Lucasom, Matjažem Jelenom in Rokom Ferengjo.

Dobrih 9000 evrov

Kot vselej doslej je imel memorial, vse niti je imel vnovič mojstrsko v rokah Rene Mlekuž, tudi dobrodelno noto. Vsi nastopajoči,
image
DRAGO PERKO Ohranjajo spomin na Grubo in delajo dobro. FOTO: Drago Perko
150 jih je bilo, so s svojo prisotnostjo (startnino) pomagali družini Furjan iz Slovenske Bistrice, očetu samohranilcu (delni invalid) z dvema sinovoma. Živijo v slabih razmerah, hiši, stari več kot 200 let, ki nujno potrebuje sanacijo. Nabralo se je 9400 evrov! Drago bi bil ponosen na to, je bilo slišati med zbranimi, med katerimi smo opazili tudi nekdanjega mojstra pod koši Sanija Bečiroviča, ta se je po koncu kariere zapisal smučanju. 
Deli s prijatelji