ŠPORTNI KAMP

FOTO: Tudi zamejci in Črnogorci so se učili pri Petru Vilfanu

Četrt stoletja nekdanji košarkarski as organizira poletne kampe. Letošnji v znamenju dobrodelnosti in sodelovanja s košarkarsko zvezo.
Fotografija: Mladi se lahko naučijo veliko. FOTOgrafije: Drago Perko
Odpri galerijo
Mladi se lahko naučijo veliko. FOTOgrafije: Drago Perko

Tudi v letošnjem poletju so oživeli košarkarski tereni, na svoj račun pa prišli mlade igralke in igralci. Organiziranih je bilo precej košarkarskih kampov, tudi poletni košarkarski tabor Petra Vilfana, ki ima v Sloveniji najbogatejšo tradicijo, četrt stoletja se tu kalijo asi in asinje. »Dela se. Ne glede na vse spremembe, pa naj bo 30 ali 35 stopinj ali dežuje, mi svoj program izpeljemo v celoti v vsaki izmeni. Tudi letos je bilo tako,« je nekdanji košarkarski as Peter Vilfan upravičeno ponosen na storjeno. »V ta kamp sem prišel takoj po koncu kariere. Spomnim se, da sem bil ves čas z otroki, zabijal nazaj in naprej ...
Na igrišču v Strunjanu
Na igrišču v Strunjanu
Tu je še Aleš Fabjan, ki je vse od začetka glavni trener. On je bil ob prihodu še večji mladenič,« v smehu dodaja Vilfan, ko vleče črto po četrt stoletja. »Ne glede na leta imamo še veliko energije. Pri izbiri sodelavcev smo pozorni, da imamo take, ki so polni pozitivne energije, topline in imajo otroke radi. Tako bo ostalo tudi v prihodnje. Čez 25 let pa, če bo treba, se bom po kampu vozil v invalidskem vozičku in pomagal po svojih močeh,« v svojem stilu dodaja Vilfan. »Trening, plaža, trening, plaža, kopanje, spanje, trening, plaža. To je naš program, počiva se na plaži. Delamo,« je jasen vodja kampa Fabjan, ki uporabo telefonov odsvetuje, ne pa tudi prepoveduje.
Prava podaja šteje dvojno!
Prava podaja šteje dvojno!

Sodelovanje s KZS

Letos je kamp potekal v štirih izmenah (skupaj je bilo 220 otrok, okrog 60 na izmeno, za njih pa je bilo zadolženih po 10 strokovno usposobljenih oseb), prvo pa so izpeljali v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije. Vilfanova ekipa je tako gostila v Strunjanu najmlajše. »Po odzivih, ki smo jih prejeli od zveze, oglasil se je tudi generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, so mladi uživali. Vesel sem, da sodelujemo. Lahko bi že prej začeli, a v Sloveniji vsaka stvar potrebuje svoj čas,« navdušeno pove Vilfan, ki je prepričan, da je bil to le začetek plodnega sodelovanja. Letošnji kamp je imel tudi mednarodno komponento, sodelovalo je pet mladih igralcev iz podgoriške Budučnosti, dva sta prišla iz celovškega Koša, ki ga uspešno vodijo slovenski zamejci s košarkarskim zanesenjakom Štefanom Hribarjem na čelu. »Upam, da so bili tudi fantje iz Podgorice navdušeni, leta 2019 pa bi radi na kampu gostili igralce iz Sarajeva,« Vilfan že pogleduje naprej. Izpolnil je tudi obljubo, ki jo je dal spomladi, ko je zavoljo predvolilnega časa pogosto obiskoval Kočevje. »Niti z besedo nisem želel omenjati tega poprej. Politika je ena zgodba, lepih zgodb pa je veliko več. Kot sem obljubil – na Kočevskem smo našli financerja, ki je pokril kamp za 20 otrok,« pristavi Vilfan. »Star sem 12 let, prihajam iz kluba Koš Celovec. Košarko treniram že tri leta, po trikrat na teden. Na kampu sem izboljšal svoj levi dvokorak,« je bil nad kampom navdušen Matej Ogres. »Košarko imam rad, ker je družaben šport, pa še veliko prijateljev sem spoznal. Na kampu je bilo odlično, najboljša pa hrana. Kuharica so naredile izvrstne makarone,« nam je zaupal 12-letni Dan Grmič iz Kočevja.

V sodelovanju s Slovenskimi novicami

Vilfan in ekipa ne pozabljajo niti na dobrodelnost in sočloveka. Tokrat smo stopili skupaj. S Slovenskimi novicami in Krambergerjevim skladom smo omogočili, da je na kampu sodelovalo in uživalo pol ducata varovancev Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga. »Lani so bili prvič pri nas. Že takrat ni manjkalo čustev in pozitivne energije, letos je bilo vse skupaj še intenzivneje. Povsem so se vključili v naš program. Če morda niso mogli trenirati, vendarle smo imeli dva treninga na dan in še tekme, so nas spremljali in spodbujali. Super smo se sprejeli in dokazali, kaj pomeni inkluzija v praksi,« je navdušeno povedal Vilfan.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije