NOGOMET

Čeferin štiri leta na čelu Uefe: Slovenija popoln biser Evrope

Delegati na volitvah evropske zveze soglasno podprli 51-letnega Grosupeljčana. Ob prihodu je bil proračun 1,5 milijarde evrov, naslednje leto bo 5,7 milijarde.
Fotografija: Aleksander Čeferin zanesljivo ostaja glavni mož evropske nogometne zveze. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin zanesljivo ostaja glavni mož evropske nogometne zveze. FOTO: Reuters

RIM – Nogomet na stari celini bo tudi v prihodnje vodil Aleksander Čeferin. Delegati evropske nogometne zveze (Uefa) so ga podprli plebiscitarno, Grosupeljčan pa je že napovedal nove projekte, s katerimi želi Uefa naprej razvijati evropski nogomet, tudi slovenskega. »Ko sem prišel, je bil proračun 1,5 milijarde evrov, naslednje leto bo 5,7 milijarde. Ni niti ene nacionalne zveze, katere predsednik me ne bi mogel poklicati kadar koli, ogromno namreč komuniciramo, dostopen sem vsem, sproti rešujemo izzive. Približno 85 odstotkov ustvarjenih prihodkov razdelimo med nacionalne zveze, nimamo škandalov ali afer,« nam je Čeferin v Rimu odgovoril na vprašanje, kako si pojasnjuje tako močno podporo 55 delegatov z možnostjo glasovanja.

Proračun NZS za polovico večji

V Sloveniji je nemara težko razumeti, kako globoko spoštujejo 51-letnika na čelu Uefe. Njegove odlike povezovanja hvalijo tako akademsko izobraženi delegati, s katerimi smo spregovorili, kot nekdanji vrhunski nogometaši. Čeferin deluje premočrtno, ne skriva načrtov in tudi od kolegov pričakuje neposredno komunikacijo. Tudi zavoljo tega se je v zadnjem obdobju z Uefo delno zapletla Svetovna nogometna zveza (Fifa), ki ne deluje transparentno okrog skrivnostnega projekta za 24 milijard dolarjev, po katerem bi prodala še ne ustanovljeno svetovno ligo narodov in razširjeno svetovno klubsko prvenstvo. Z Uefo bolje sodeluje Nogometna zveza Slovenije. Njen proračun je denimo za najmanj 50 odstotkov večji, kot je bil v času predsednika Čeferina. Prispevek slednjega je poudaril tudi zdajšnji prvi mož NZS Radenko Mijatović. »Mi smo tedaj ustvarili malo manj kot deset milijonov evrov na leto, NZS bo letos dosegla približno 16 milijonov evrov. In to ob tem, da je že zgrajeno vadbeno središče,« je dodal Čeferin. V Uefinem hotelu dva kilometra nad Vatikanom – tam ga je sprejel tudi papež Frančišek (»Papež je izjemno zanimiva oseba, med drugim sva govorila o fundaciji za otroke.«) – nam je zatrdil, da ostaja z obema nogama trdno na tleh prav zaradi Slovenije.

Doma sprehaja psa, si polni baterije

»Slovenija, moja družina in tamkajšnje življenje – to je zame nekakšen preizkus resničnosti. Položaj predsednika Uefe te namreč malo odnese. Tik preden sva se začela pogovarjati, sem vprašal, kdaj moramo na večerjo, pa so mi odgovorili: kadar želite. Vsi bodo počakali, nihče se ne bo usedel za mizo pred mano. To se mi ni prej ni dogajalo. Na letališčih te čakajo, nimaš težav s prtljago. Podobne ugodnosti bi lahko našteval ure. Potem pa se ob petkih vrnem domov in moram najprej peljati na sprehod psa, dekleta me tako ali tako ne ubogajo … Dejansko se v okolju družine vselej napolnim z energijo. Zame je Slovenija popoln biser Evrope in to mi ob vsakem obisku poudarijo kolegi iz vse Evrope. Nad Slovenijo so bili iskreno navdušeni tudi milijarderji, ki prej sploh niso vedeli za našo državo,« je dodal Čeferin, ki najraje spremlja prav slovenske medije. »Ko pridem konec tedna domov, ohranjam navado, še vedno imam namreč pri zajtrku najraje v rokah časopis, v Švici pa redno spremljam dogajanje v Sloveniji prek kredibilnih spletnih strani,« je sklenil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije