OPOZORILO

Če si boste ogledali SP v nogomet, previdno. Nikar pa ne seksajte

Objavljeno 14. junij 2018 13.29 | Posodobljeno 14. junij 2018 13.40 | Piše: S. U.

Ameriški vohun: Rusi bodo vdirali v telefone, računalnike.

FOTO: Reuters
MOSKVA – Ameriški visoki uslužbenec za obveščevalno varnost je opozoril vse nogometne navijače, ki bodo odpotovali v Rusijo na ogled svetovnega prvenstva – začne se danes ob 17. uri v Moskvi s tekmo med Rusijo in Savdsko Arabijo –, da jim lahko moskovski hekerji vdrejo v telefone in računalnike.

Direktor ameriške agencije za kibernetsko varnost (NSCS) William Evanina je dejal, da so v Rusiji lahko tudi osebe, ki zase menijo, da so povsem nepomembne, tarča hekerskega napada.

»Vsak, ki se odločil za obisk Rusije, mora biti jasno seznanjen s tveganji glede spletne varnosti. Če načrtujete s seboj vzeti mobilni telefon, računalnik, tablico ali kakšno drugo elektronsko napravo, si ne mečite peska v oči – do vseh podatkov na teh napravah, še posebej vaših osebnih identifikacijskih, lahko dostopajo tako ruska vlada kot spletni kriminalci,« je v izjavi za javnost opozoril Evanina.

Svarilo vsem razgretim Rusinjam
»Ne seksajte z moškimi drugih ras,« pa Rusinje svari tamkajšnja političarka Tamara Pletnyova. Leta 1980 se je namreč po olimpijskih igrah v Moskvi rodilo več otrok mešanih ras. Ti so bili po njenih besedah deležni diskriminacije. Kaj podobnega bi se lahko pripetilo tudi po letošnjem svetovnem prvenstvu, a dejstvo je, da takrat ni bilo na voljo veliko kontracepcije, še piše angleški Guardian.


Evanina zato svetuje vsem navijačem, naj doma pustijo vse tiste elektronske naprave, ki zanje niso ključne, brez katerih lahko živijo. Za vse tiste, ki jih bodo vzeli s seboj, pa svetuje, naj jim odstranijo baterijo, kadar jih ne bodo uporabljali.

»Najbolj bodo na udaru poslovneži in vladni uradniki, a ne smete enostavno sklepati, da ste vi preveč nepomembni, da bi vam vdrli v osebne elektronske naprave,« je še dejal Evanina.
Deli s prijatelji